Ο Αλέξης Χαρίτσης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

Την έντονη ανησυχία για τις καταγγελίες σχετικά με τη μαζική αποστολή email προεκλογικού χαρακτήρα, από την ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων 

Τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Κωνσταντίνο Μενουδάκο επισκέφτηκε σήμερα ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χαρίτσης έκανε λόγο για εκφυλισμό του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και διερωτήθηκε: «Μπορεί η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών δεν χρησιμοποιούνται χωρίς τη συναίνεση και τη συγκατάθεση τους σε στοχευμένες εκστρατείες πολιτικού περιεχομένου κάτι που οδηγεί σε πολιτική χειραγώγηση; Μπορεί,να διασφαλίσει ότι η εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών, στην οποία προβλέπεται πλέον και η επιστολική ψήφος, θα διεξαχθεί με αδιάβλητο και διαφανή τρόπο;».

Αναλυτικά η δήλωση:

«Συνάντησα σήμερα τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κ. Μενουδάκο, για να εκφράσω την έντονη ανησυχία μας για τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες σχετικά με τη μαζική αποστολή email προεκλογικού χαρακτήρα, από την ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, σε εγγεγραμμένους πολίτες στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η κ. Ασημακοπούλου δεν είχε νόμιμο τρόπο να έχει στην κατοχή της τα προσωπικά στοιχεία των εκλογέων χωρίς την πρότερη συναίνεσή τους. Δεν είναι η πρώτη φορά τίθετα δημοσίως ζήτημα διαρροής προσωπικών στοιχείων από τη διαδικτυακή πύλη του ελληνικού κράτους «gov.gr».Υπενθυμίζω την υπόθεση με τα Sms που περιείχαν το κακόβουλο λογισμικό Predator, με βάση ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από τις αιτήσεις εμβολιασμού που είχαν καταχωρηθεί στην κρατική πλατφόρμα για τον εμβολιασμό «emvolio.gov.gr». Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα διαφαινόμενο σκάνδαλο αντίστοιχο με αυτό της Cambridge Analytica επί Τραμπ. Φαίνεται ότι δεν έχουμε δει ακόμα την κορυφή του παγόβουνου.Σε εκείνη την περίπτωση η διαρροή προερχόταν από μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ενώ εδώ φαίνεται ότι η διαρροή προέρχεται από κρατική διαδικτυακή πύλη. Θέλω να θέσω στην κυβέρνηση δύο συγκεκριμένα ερωτήματα: 1ον) Μπορεί να διασφαλίσει ότι τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών δεν χρησιμοποιούνται χωρίς τη συναίνεση και τη συγκατάθεση τους σε στοχευμένες εκστρατείες πολιτικού περιεχομένου κάτι που οδηγεί σε πολιτική χειραγώγηση; 2ον) Μπορεί,να διασφαλίσει ότι η εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών, στην οποία προβλέπεται πλέον και η επιστολική ψήφος, θα διεξαχθεί με αδιάβλητο και διαφανή τρόπο; Τα ερωτήματα, όμως, είναι μάλλον ρητορικά. Γιατί η κυβέρνηση είτε θα μας πει πως όλα είναι καλώς καμωμένα είτε ότι για μια ακόμη φορά θα ρίξει «άπλετο φως» όπως αυτό που είδαμε στις υποκλοπές και στο έγκλημα στα Τέμπη. Η ελληνική Δικαιοσύνη και η Ανεξάρτητη Αρχή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων οφείλουν να διερευνήσουν την υπόθεση σε βάθος. Ο Πρόεδρος της Αρχής, κ. Μενουδάκος, με ενημέρωσε ότι η διαδικασία ελέγχου έχει ήδη ξεκινήσει. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί απόλυτα το έργο της Ανεξάρτητης Αρχής και των δικαστικών Αρχών και να μην ξαναδούμε φαινόμενα απαράδεκτα όπως αυτά με την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στην υπόθεση των υποκλοπών. Αρκετά πια με τον εκφυλισμό του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».


Πηγή