Ρεύμα, πετρέλαιο, αποζημιώσεις – Αυτά είναι όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τον Απρίλιο θα αναλάβει το σύνολο των αγροτικών ενισχύσεων κάτι που σημαίνει ότι θα πέσουν στην αγροτική οικονομία 750 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα – Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους αγρότες θα επεκταθεί και το 2024 – Η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκτπωση στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο

Με μια δέσμη μέτρων για την στήριξη της Θεσσαλίας αλλά και των αγροτών απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, για τη Θεσσαλία και το σχέδιο αποκατάστασης των πληγέντων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση δεν σύρθηκε στην βουλή ως συνέπεια της ερώτησης που κατέθεσε η Νέα Αριστερά, αλλά είναι η τρίτη φορά που μιλάει για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας και την αποκατάσταση των πληγέντων.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «δεν θα μοιράσουμε τζάμπα χρήμα χωρίς δικαιολογητικά».

Αναφερόμενος στο αίτημα των αγροτικών μπλόκων για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ και επειδή η οικονομία πηγαίνει καλά η επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο θα ισχύσει και το 2024, ύψους 82 εκατ. ευρώ».

Παράλληλα, ανακοίνωσε και πρόσθετη έκπτωση 10% στο ρεύμα των αγροτών από Μάιο έως Σεπτέμβριο

Χαρακτήρισε επίσης ως εθνικής σημασίας τα θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα ανακοινώνοντας τα εξής:

– 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας η αποκατάσταση των ζημιών στην Θεσσαλία. Έχουν ήδη δοθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ για δρόμους, νερό και ρεύμα.

– Η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει 148 εκατ. σε 43.000 αγρότες και επιχειρήσεις, άλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις

– Ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων θα έρθει προς νομοθέτηση εντός του μήνα.

– Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους αγρότες θα επεκταθεί και το 2024 (82 εκατ. ευρώ).

– Ανατολή του 4% των στρεμμάτων για Αγρανάπαυση και ένταξη των εκτάσεων αυτών στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

– Το Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των αγροτικών επιδοτήσεων 750 εκατ. ευρώ

– Η ΔΕΗ θα παρέχει 10% μείωση στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο

– Ρυθμίζονται τα χρέη των ΓΟΕΒ -ΤΟΕΒ ύψους 87 εκατ. ευρώ.

– Φωτοβολταϊκά για Νέους Αγρότες ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Χαρίτσης: «Φοβάμαι ότι θα μπούμε στον δρόμο της επικοινωνιακής διαχείρισης»

Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε πρώτος ο πρόεδρος του κόμματος «Νέα Αριστερά», ο οποίος σημείωσε ότι: «η Θεσσαλία πνίγηκε στις λάσπες». Όπως σημείωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή οι αγρότες διαμαρτύρονται απελπισμένοι. «Κατέθεσα την ερώτηση για να μεταφέρω την κραυγή απόγνωσης αυτών των ανθρώπων, όπως τη βίωσα στην περιοχή. Ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας είναι στα μπλόκα, διεκδικώντας μέτρα. Στα μπλόκα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι – ειδικά της Θεσσαλίας – έχουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι κακοκαιρίες.

Η κυβέρνηση μιλά για υποκινούμενες κινητοποιήσεις, είπε ο κ. Χαρίτσης, αφήνοντας αιχμές για την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. «Είναι προσβολή να μιλάμε έτσι γι’ αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Ο πρόεδρος του κόμματος «Νέα Αριστερά» σημείωσε: «Φοβάμαι ότι θα μπούμε στον δρόμο της επικοινωνιακής διαχείρισης», αρνούμενος ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, θα βοηθήσουν ουσιαστικά τους αγρότες.

«Λέτε στους πληγέντες, αφού αναγκάστηκαν να πιέσουν, ότι θα τους δώσετε κάποια χρήματα. Πώς θα μπορούν να δουν αν θα μπορούν να στήσουν ξανά τη δουλειά τους;», διερωτήθηκε.

Μήπως ανοίγει αυτός ο κύκλος για να κατευναστούν οι αγρότες που είναι στα μπλόκα, διερωτήθηκε ο κ. Χαρίτσης. «Σας καλώ να απαντήσετε στους αγρότες, να τους απαντήσετε για τις αποζημιώσεις», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Χαρίτσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Οφείλετε να απαντήσετε πότε θα τους δοθούν τα χρήματα της πρώτης αρωγής», συμπλήρωσε ο Αλέξης Χαρίτσης. Μάλιστα, τόνισε: «Άνθρωποι βρέθηκαν άστεγοι μέσα σε μια νύχτα, έχει ολοκληρωθεί η καταβολή επιδόματος ενοικίου; Τι θα γίνει με αυτό το θέμα;».

Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση. Μάλιστα, ζήτησε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης για το τι θα γίνει με τη λειτουργία των σχολείων της Θεσσαλίας. «Οι καταστροφές στις σχολικές υποδομές είναι μεγάλες», είπε και διερωτήθηκε σχετικά με την πρόβλεψη που υπάρχει. «Θα υπάρξει πρόνοια για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και τους φοιτητές που προέρχονται από αυτές τις περιοχές», ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς τόνισε ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλίας περιμένουν απαντήσεις.

Περισσότερα σε λίγο…

Πηγή