Οι αγρότες «καίγονται» στην Ευρώπη και η Σύνοδος ασχολείται με την Ουκρανία

Ο αγροτικός κόσμος φλέγεται σε όλη την Ευρώπη και η Σύνοδος Κορυφής ασχολείται με τα 50 δισ. στην Ουκρανία

Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για τον ορισμό του παραλογισμού. Χρέη που είναι αδύνατο να εξοφληθούν κυρίως τις μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου, αβάσταχτη αύξηση του κόστους παραγωγής και την ίδια στιγμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που γίνονται όλο και πιο συχνά και οι φθηνές εισαγωγές από τρίτες χώρες έχουν δημιουργήσει ένα βουνό από προβλήματα για τους αγρότες.

Οι αγρότες και τα τρακτέρ έφτασαν μέσα στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι και οι 27 ασχολούνται με τα λεφτά που έχουν υποσχεθεί στον Ζελένσκι! «Οι 27 ηγέτες συμφώνησαν στην επιπρόσθετη στήριξη για την Ουκρανία εντός του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού», ανάφερε χθες σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Σαρλ Μισέλ.

Η συμφωνία «κλειδώνει σε σταθερή, μακροπρόθεσμη και προβλεπόμενη χρηματοδότηση για την Ουκρανία» τόνισε, για να προσθέσει ότι «η Ε.Ε αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και την ευθύνη σε ό,τι αφορά τη στήριξη για Ουκρανία». «Γνωρίζουμε τι διακυβεύεται», είπε χαρακτηριστικά.

Για μια καλή ημέρα για την Ευρώπη έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της λίγα λεπτά μετά την κρίσιμη επίτευξη συμφωνίας.

«Συμφωνία! Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υλοποίησε τις προτεραιότητές μας. Στήριξη της Ουκρανίας. Καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Στήριξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Μια καλή ημέρα για την Ευρώπη» έγραψε στο Twitter.

Είναι προφανές ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. ζουν σε κάποιο άλλο σύμπαν και δεν έχουν αντιληφθεί τον μέγα επισιτιστικό κίνδυνο που έρχεται στην Γηραιά Ήπειρο όπου η πρωτογενής παραγωγή οδηγείται σε μαρασμό. Ο δε Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ χαιρέτισε την απόφαση της Ε.Ε., κάνοντας λόγο για «συμβολή» στην «κοινή νίκη» απέναντι στη Ρωσία.

Όταν βέβαια ο κόμπος φτάσει στο χτένι, δεν θα μας ταΐσει καμία Ουκρανία και κανένας Ζελένσκι.

Ο μόνος που αναφέρθηκε στο καυτό ζήτημα των αγροτών ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης που μίλησε εκτενώς στο θέμα των αγροτών που απασχολεί την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις δηλώσεις του μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα που αφορά πολλές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα. «Οι ανησυχίες που ακούμε στην Ελλάδα είναι προβληματισμοί που βρίσκουν ανταπόκριση σε αγρότες σε όλη την Ευρώπη» και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης η οποία προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να υπάρξει μία παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο,

Εφόσον προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, θα μπορέσουν να αποδεσμευτούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια, έτσι ώστε οι αγρότες μας να έχουν πρόσθετο εισόδημα και από την πώληση των προϊόντων αλλά και από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ξεκινά «ένας βαθύς διάλογος για δομικά ζητήματα οργάνωσης της αγροτικής πολιτικής» και συμπλήρωσε: «Αύριο θα μιλήσω στη Βουλή για το τι συμβαίνει στη Θεσσαλία και κάποιες σκέψεις για το πώς σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα.

Το 1/3 της ΕΕ πηγαίνει στην κοινή αγροτική πολιτική. Υπάρχουν προβλήματα με το πώς οι αγρότες είναι εκτεθειμένοι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Θα ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας για να αντιμετωπίσουμε μία αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση.

Βρισκόμαστε στο πλευρό των αγροτών. Η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων βρίσκεται κοντά στον πρωτογενή τομέα. Όπως το έκανε εδώ και τεσσερισήμισι χρόνια έτσι θα εξακολουθούμε να το κάνουμε και τώρα ώστε στο μέτρo του εφικτού να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας».


Πηγή