Αλέξης Χαρίτσης: Η κυβέρνηση οδηγεί τα περιφερειακά πανεπιστήμια στον αφανισμό»

Όλα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης από τα Γιάννενα. 

Στα Γιάννενα βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος θα μιλήσει στις 7 το απόγευμα στην ανοιχτή συνέλευση της Νέας Αριστεράς στην πόλη.

Νωρίτερα, συνοδευόμενος από στελέχη της Νέας Αριστεράς και την βουλεύτρια Ιωαννίων Μερόπη Τζούφη είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα σε πολύ θερμό και εγκάρδιο κλίμα. Και οι δύο τόνισαν την εξαιρετική συνεργασία τους κατά την προηγούμενη θητεία του Θωμά Μπέγκα όταν ο Αλέξης Χαρίτσης ήταν υπουργός εσωτερικών.

Στην διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των υπηρεσιών. Παράλληλα επισημάνθηκε το ζήτημα της αιθαλομίχλης που επιβαρύνει τόσο περιβαλλοντικά όσο και την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς μίλησε για ένα «μεγάλο περιβαλλοντικό και υγειονομικό πρόβλημα». Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίστηκε η μεγάλη ευκαιρία που ανοίγει το γεγονός ότι τα Γιάννενα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων της Ευρώπης. Άλλωστε το ζήτημα της κλιματικής δικαιοσύνης και της απανθρακοποίησης αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για τη Νέα Αριστερά και σε αυτή την προοπτική υπογραμμίστηκε από την πλευρα του Αλέξη Χαρίτση η ανάγκη για μέτρα που οδηγούν στην ενεργειακή αναβάθμιση όπως η επιδότηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Παράλληλα επισημανθηκε η μεγάλη σημασία υπεράσπισης του δημόσιου πανεπιστημίου με ταυτόχρονη πρόταση για την αναβάθμιση του και ως εκ τούτου ο αγώνας ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση. «Η κυβέρνηση θα οδηγήσει πρωτίστως τα περιφερειακά πανεπιστήμια, γιατί αυτά θα είναι τα πρώτα θύματα, στον αφανισμό. Οφείλουμε να αντιταχθούμε στο σχέδιο της κυβέρνησης και καλούμε σε αντίσταση σε αυτή την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση κατά παράβαση και του συντάγματος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζουμε και το σχέδιό μας για την ουσιαστική, ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Στην συνάντηση με το προεδρείου της ΔΕ του τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, εκτός από τα περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν τα Γιάννενα, υπογραμμίστηκε η αδράνεια σε σημαντικές υποδομές της περιοχής, όπως η οδική σύνδεση Ιωαννίνων- Κακαβιάς, η σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα και η σιδηροδρομική σύνδεση. Παράλληλα, έγινε αναφορά στο ειδικο χωροταξικό για τα ενεργειακά και οι μεγάλες καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ.


Πηγή