Στέργιος Καλπάκης: Να κάνουμε το βήμα στην κεντροαριστερά – Όχι νέα αριστερόμετρα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Τοποθέτηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έκανε σήμερα ο Στέργιος Καλπάκης

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα σημεία της τοποθέτησης του Στέργιου Καλπάκη στην Κεντρική Επιτροπή:

  • Στηρίζω την πρόταση Ζαχαριάδη, Θεοχαρόπουλου, Ραγκούση για τη μεγάλη κεντροαριστερά και την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών.
  • Την άποψη μου αυτή τη στηρίζω σε δυο παραδοχές:
  • Η πρώτη παραδοχή αφορά στο ποιος θα είναι ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ και άρα θα έχει τον πρώτο λόγο την επόμενη ημέρα στον προοδευτικό χώρο. Άρα οι σχέσεις μας με το ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως ανταγωνιστικές. Ή εμείς ή το ΠΑΣΟΚ.
  • Και δεν πρέπει να γίνεται καμιά κουβέντα για συνεργασία πριν τις ευρωεκλογές, εκτός πια αν δεν έχουμε πάρει κανένα μήνυμα από το στραπάτσο της απλής αναλογικής.
  • Η δεύτερη παραδοχή αφορά αυτό που πρώτος είδε ο Αλέξης Τσίπρας, ότι οι πολίτες που έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση με 36% και το 2019 του έδωσαν 32% είναι στην πλειοψηφία τους κεντροαριστεροί, όχι ριζοσπάστες αριστεροί.
  • Και σήμερα υπάρχει ένας παραπάνω λόγος. Δεν είμαστε στην εποχή του ριζοσπαστισμού των μνημονίων και των πλατειών αλλά σε μια εποχή που η ανασφάλεια της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, των πολέμων οδηγεί τον κόσμο να ζητάει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα. Κι εμείς πρέπει να δώσουμε προοδευτικές αριστερές λύσεις. Όσο κλεινουμε τα μάτια σε αυτή την πραγματικότητα, θα αφήνουμε τον Μητσοτάκη να διεισδύει στο κέντρο και τον Ανδρουλάκη στην κεντροαριστερά.
  • Σε όλες τις έρευνες η πλειοψηφία δηλώνει ότι είναι κεντροαριστερά και κέντρο, αλλά μας είπε χθες ο Κώστας Αρβανίτης ότι δεν υπάρχει κεντροαριστερά. Οι μισοί Έλληνες λένε ότι είναι κεντροαριστεροί, αλλά «δεν υπάρχει κεντροαριστερά». Και μας είπε ότι η κεντροαριστερά είναι ο Σημίτης και η Καϊλή. Άκουσον άκουσον. Αυτές οι εκφράσεις προσβάλουν τον προοδευτικό κόσμο που μας έχει ψηφίσει, που μας ψηφίζει και που θελουμε να μας ψηφίσει.
  • Εμείς θελουμε να εκφράσουμε όλο τον κόσμο και την Αριστερά και την κεντροαριστερά και το προοδευτικό κέντρο. Όλους. Και για να τους εκφράσουμε όλους πρέπει να κάνουμε αυτό το βήμα. Να μην αυτό-περιοριζόμαστε.
  • Υπάρχουν δύο τρόποι να κάνουμε αυτή τη συζήτηση:
  • Ο πρώτος είναι με πολιτικά επιχειρήματα. Εδώ λένε κάποιοι σύντροφοι ότι θα είναι πιο χρήσιμος και αποτελεσματικός ο ρόλος μας στην Ευρωπαϊκη Αριστερά για να είμαστε η γέφυρα με την Σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους. Αυτόν τον ρόλο πράγματι τον υπηρετούσαμε αποτελεσματικά όταν ημασταν ένα κόμμα του 32% με τον Αλέξη Τσίπρα ως πρώην πρωθυπουργό να πηγαίνει ως παρατηρητής στους ευρωσοσιαλιστές. Σήμερα όμως είναι άλλοι οι συσχετισμοί. Αναρωτιέμαι λοιπόν σήμερα. Μήπως αντί για γέφυρα, ο κόσμος να βλέπει ότι απλά πατάμε σε δυο βάρκες; Και δεν μπορείς να πατάς για καιρό σε δυο βάρκες γιατί κάποια στιγμή θα πέσεις μέσα. Και όπως είπα και πριν, ο κόσμος θέλει σταθερό καράβι, ειδικά σε εποχή μεγάλης αναταραχής.
  • Ο δεύτερος τρόπος για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση είναι με «επιχειρήματα Ομπρέλας». Τι έκανε τόσα χρόνια η Ομπρέλα; Έψαχνε σε όσους υποστηρίζουν την διεύρυνση και την κεντροαριστερή στροφή κάποιο σκοτεινό σκοπό. Ότι δήθεν ήθελαν να κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεξιό. Αυτά ακούγαμε από το 2019 στις οργανώσεις όσοι ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για τη διεύρυνση.
  • Δεν υπήρξε ΚΕ, ΠΓ, Συνέδριο, Συνδιάσκεψη – που παίρναμε τις αποφάσεις για τη διεύρυνση – που να μην έχει ειπωθεί από στελέχη της Ομπρέλας ότι τάχα θα πάθουμε ό,τι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας. Ποιος είπε το ίδιο χθες; Ποιος χρησιμοποίησε την ίδια κινδυνολογία; Ο Κώστας Αρβανίτης.

Πηγή