Στη «σκιά» της πλατφόρμας Τεμπονέρα, η επιστροφή Κασσελάκη στην Ελλάδα

Μια δύσκολη εβδομάδα αναμένεται να περάσει ο Στέφανος Κασσελάκης με την επιστροφή του στην Ελλάδα, μετά από τη δεκαπενθήμερη απουσία τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς τα συνεχόμενα «φάουλ» της ηγετικής ομάδας έχουν προκαλέσει δυσφορία σε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Φωτιές» στην Κουμουνδούρου, όμως, βάζουν και οι πληροφορίες που παρουσιάζουν τον Διονύση Τεμπονέρα, έτοιμο να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, αναδεικνύοντας, μάλιστα, την προσπάθεια αυτή και ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, που θα συνεδριάσει το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Η πλατφόρμα Τεμπονέρα

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, την Κυριακή, το νεαρό στέλεχος μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, που σας ενημέρωσε για τις κινήσεις του σε επίπεδο παραταξιακό και όχι κομματικό. Άλλωστε, γίνεται σαφές από τις δημοσκοπήσεις, ότι στην παρούσα φάση, κανένα κόμμα της Κεντροαριστεράς δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Διονύσης Τεμπορνέρας παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση για τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο και κανένας δεν είναι σε θέση να λέει ότι αυτή δεν υπάρχει. Παράλληλα, όμως, ξεκαθάρισε ότι μιλάει για συζητήσεις που γίνονται από προοδευτικούς πολίτες, σε επίπεδο βάσης και οι οποίες απασχολούν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, φρόντισε να υπογραμμίσει ότι από αυτό τον διάλογο δεν μπορούν να απουσιάζουν τα κόμματα του χώρου.

Δεν μπορεί, επίσης, να περάσει απαρατήρητο το γεγονός, ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας ήταν το τελευταίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που συνάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των πρωτοβουλιών που ανέλαβε για να αποφευχθεί η διάσπαση του κόμματος. Μάλιστα, είχε και αποτέλεσμα, καθώς ο Διονύσης Τεμπονέρας παρέμεινε στην Κουμουνδούρου.

Το πότε ακριβώς θα εκδηλωθεί η κίνηση αυτή, δεν έχει ακόμα γίνει σαφές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και μέσα στην εβδομάδα, ο Διονύσης Τεμπονέρας θα πει περισσότερα.

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι θα εστιάσειστην αμφίδρομη σχέση συνδιαμόρφωσης πολιτικών με την κοινωνία -γι αυτό άλλωστε αναφέρεται στις κινήσεις από τη βάση- και σε αυτό που θα ονομάσει «κόμμα των ενεργών μελών και όχι στηριγμένο στον εξουσιοδοτισμό» – κάτι που προφανώς έρχεται σε αντίθεση με το «ψηφιακό» και «άυλο» κόμμα που οραματίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης.

Τις πρωτοβουλίες του περιμένουν με ενδιαφέρον πολλά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κινούνται προς την κατεύθυνση της αναδιάταξης του ευρύτερου χώρου.

Ανάρτηση μνήμης

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, με αφορμή τη συμπλήρωση 33 ετών από τη δολοφονία του αείμνηστου πατέρα του (08/01/1991), Νίκου Τεμπονέρα, από τον τότε ΟΝΝΕδίτη, Γιάννη Καλαμπόκα, στην Πάτρα, προχώρησε σε μια συγκινητική ανάρτηση.

«Τριάντα τρία χρόνια μετά συνεχίζουμε να δίνουμε τον ίδιο αγώνα.
Για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και να ελευθερωθεί η Παλαιστίνη.
Για να μην περάσουν οι αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Για να ζήσουμε σε ένα κόσμο αλληλεγγύης, κοινωνικής δικαιοσύνης και προκοπής.
Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει στους αγώνες της νεολαίας και του λαού.

Την Τρίτη στην Πάτρα, ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας θα είναι πάλι εκεί για να φωνάξει:

Ζει, ζει Ο Τεμπονέρας ζειΜε Πέτρουλα, Λαμπράκη μας οδηγεί».

Ενδιαφέρον από Χαριλάου Τρικούπη

Το μέλλον της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης δεν αφήνει αδιάφορο το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, δεν έχει περάσει καιρός από την ημέρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης άφησε να εννοηθεί ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση – κατά πάσα πιθανότητα μετά τις ευρωεκλογές.

Επομένως, είναι λογικό να παρακολουθεί τις κινήσεις που παρατηρούνται στην Κεντροαριστερά. Αν, μάλιστα, καταφέρει μετά τις κάλπες του Ιουνίου να είναι και η πρώτη δύναμη του χώρου, τότε τα πράγματα θα αποκτήσουν άλλου ενδιαφέρον.
Πάντως, ο Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κλείνει την πόρτα σε κανέναν.

«Υπάρχει έφορο έδαφος για συζήτηση στη βάση, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεδιαλύνει τις θέσεις του», σημείωσε ο βουλευτής της Ά Αθήνας.
Αρνητική στη συζήτηση δεν είναι ούτε η Νέα Αριστερά, που, προς ώρας, στέκεται στην ανάγκη κοινών δράσεων στη βάση. «Αυτή τη στιγμή χρειάζονται κοινωνικές πρωτοβουλίες, με μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση και πρώτο σταθμό την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου», τόνισαν στο Newsbomb.gr στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, εκεί που αναμένεται να υπάρξουν αρκετές αντιδράσεις για τις ενέργειες της ηγεσίας.


Πηγή