Αποφασισμένη η κυβέρνηση να βελτιώσει την ασφάλεια των πολιτών – Το νέο δόγμα «νόμος και τάξη»

Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για αναστροφή του κλίματος ανησυχίας για τα ζητήματα ωμής βίας και ανασφάλειας που απλώνονται πάνω από την κοινωνία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το μήνυμα του για τον ήρωα της Ελληνικής Αστυνομίας που έχασε την ζωή του από την εκτόξευση ναυτικής φωτοβολίδας, αλλά και με την παρουσία του στην κηδεία τραβάει επί της ουσίας μια διαχωριστική γραμμή. «Η τιμωρία των δολοφόνων του Ρέντη και το ξερίζωμα της βίας αποτελούν, πλέον, ζήτημα τιμής για την Πολιτεία και την κοινωνία. Μία ιερή πρόκληση στη μνήμη του Γιώργου στην οποία θα απαντήσουμε ενωμένοι. Με ισχύ, δικαιοσύνη και συνέπεια», ήταν η ξεκάθαρη προειδοποίηση που εμπεριείχε η συλλυπητήρια δήλωση του Πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος με οποιοδήποτε κόστος να αναστρέψει το κλίμα ανησυχίας που καταγράφεται στην κοινωνία για τα ζητήματα της ασφάλειας, και ωμής βίας και που αποτελεί κεντρικό δόγμα της Νέας Δημοκρατίας. Το δόγμα «νόμος και τάξη» είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς προέκρινε εδώ και χρόνια η Πειραιώς σε ότι αφορά την μείωση της εγκληματικότητας.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις στην κοινή γνώμη , η εγκληματικότητα και τα φαινόμενα βίας εξελίσσονται σε έναν απρόσμενο ανταγωνιστή για την ακρίβεια και σε έναν εξίσου σημαντικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση , περισσότεροι από ένας στους πέντε πολίτες (22,4%) την τοποθετούν στην τρίτη θέση με τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, πάνω μάλιστα από την κατάσταση στο ΕΣΥ και τα θέμα ανεργίας. Ο προβληματισμός των πολιτών είναι σαφές ότι αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα ενός κεντρικού δόγματος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνηθίζει να λέει: “Δεν υπάρχει ελευθερία, εάν δεν υπάρχει ασφάλεια των πολιτών”.

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις που προφανώς είναι απαραίτητες. Περαιτέρω θα δοθούν οι απαραίτητες ενισχύσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο στην Ελληνική Αστυνομία που να συμπληρώνουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι άνδρες και οι γυναίκες της, που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, αλλά και στις υψηλές απαιτήσεις της συγκυρίας. Είναι επίσης σαφές ότι δεν θα υπολογιστεί κανένα πολιτικό κόστος, καθώς η επιδίωξη στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι να καταγραφούν άμεσα τα αποτελέσματα στον συγκεκριμένο τομέα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήδη ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για τις 2.000 κάμερες σε στολές αστυνομικών και 400 σε οχήματα. Οι 2.000 κάμερες σώματος και οι 400 κάμερες των οχημάτων θα είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό βοήθημα που θα έχει στην κατοχή της η Ελληνική Αστυνομία. Η λειτουργία των bodycams είναι ένα μέτρο που θα περιορίσει τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών, καθώς η ταυτοποίηση των δραστών θα καθίσταται πιο εύκολη. Επιπλέον το Αρχηγείο θα μπορεί, σε ζωντανό χρόνο, να έχει πλήρη εποπτεία της αστυνόμευσης ενώ θα αξιολογούνται καλύτερα και οι καταγγελίες πολιτών για υπερβολική χρήση βίας.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θέτει εντός των ζητημάτων εθνικής ασφαλείας και το μεταναστευτικό και βρίσκεται σε εξέλιξη μια συμπληρωματική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Μετά την τροπολογία για την άπαξ χορήγηση άδειας παραμονής σε μετανάστες που θα συμπληρώσουν τα κενά σε εργατικό δυναμικό στον πρωτογενή τομέα αλλά και στον κλάδο των κατασκευών η ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ετοιμάζεται να παρουσιάσει το νέο πλαίσιο στη χορήγηση αδειών παραμονής. Η επιδίωξη του νομοθετήματος όπως περιγράφεται από άτομα που έχουν γνώση είναι η αλλαγή ταχύτητας στη λειτουργία του ήδη υπάρχοντος μηχανισμού. Σε αυτήν την κατεύθυνση όλες οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες χορήγησης αδειών εργασίας και παραμονής ψηφιοποιούνται και εκσυγχρονίζονται σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ταυτόχρονα και με φόντο τον λευκό καπνό που βγήκε από τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, εντείνεται η προετοιμασία για την επίσκεψη της επιτρόπου Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ίλβα Γιόχανσον, στη χώρα μας. Το ταξίδι της Σουηδής πολιτικού στη χώρα μας πραγματοποιείται υπό το φως της αλλαγής στάσης που έχουν επιφέρει σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ελληνικές διεκδικήσεις για την μεταναστευτική πολιτική.


Πηγή