Ο Αλέξης Τσίπρας και η αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Η χρονιά που φεύγει αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του μετά από 15 χρόνια και βαθύτατα «τραυματισμένο». 

Μια χρονιά που θα μείνει για πάντα ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη των στελεχών και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι το 2023, καθώς αφήνει την Κουμουνδούρου στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεν, αλλά χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του μετά από 15 χρόνια και βαθύτατα «τραυματισμένο» από τη διπλή διάσπαση.

Αν το πρωινό της 21ης Μαΐου, την ώρα που θα άνοιγαν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές της απλής αναλογικής, έλεγε κάποιος στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ότι έξι μήνες αργότερα, ο φυσικός αρχηγός του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας θα είχε παραιτηθεί από πρόεδρος, θα τον περνούσαν για τρελό.

Αν, δε, συμπλήρωνε πως στη θέση του θα βρίσκονταν ένας 35χρονος επιχειρηματίας από το Μαϊάμι και ότι το μισό -σχεδόν- Υπουργικό Συμβούλιο της «πρώτης φοράς» είχε αποχωρήσει από το κόμμα και πως ήταν έτοιμο να ιδρύσει έναν πολιτικό φορέα ανταγωνιστικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα τον περιγελούσαν.

Δυστυχώς, όμως, για όλους στην Κουμουνδούρου, το πιο παράλογο σενάριο έγινε πραγματικότητα. Η διπλή εκλογική συντριβή του καλοκαιριού, άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου». Και από ότι φαίνεται, ο επίλογος αυτής της ιστορίας, δεν έχει γραφτεί ακόμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς το μέλλον του δεν προδιαγράφεται με αισιόδοξες λέξεις.

Το διπλό εκλογικό «σοκ»

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν απλά ένας αριστερός πολιτικός αρχηγός. Ανέλαβε τα ηνία του Συνασπισμού σε πολύ νεαρή ηλικία, ενώ κατόρθωσε να μετατρέψει το «ασκέρι» του ΣΥΡΙΖΑ, ενός συμμαχικού ετερόκλιτου φορέα, σε ενιαίο κόμμα και από εκεί στη διακυβέρνηση της χώρας, φέρνοντας στην εξουσία για πρώτη φορά την ελληνική Αριστερά.

Όμως, οι δύο σαρωτικές ήττες της 21ης Μαΐου και 25ης Ιουνίου, δεν μπορούσαν να μην επηρεάσουν τον πρώην πρωθυπουργό, που ανέλαβε πλήρως την ευθύνη της διπλής συντριβής, με την παραίτηση του από την ηγεσία του κόμματος του οποίου ηγήθηκε για 15 ολόκληρα χρόνια.

Το βράδυ της δεύτερης ήττας, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μια σιβυλλική δήλωση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει από σήμερα τις ευθύνες που του ανέθεσε η λαϊκή ψήφος. Θα βάλουμε μπροστά τις εργασίες για να πάρουμε αποφάσεις. Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους. Είναι αυτονόητο πως σε αυτή τη διεργασία ανασυγκρότησης θα θέσω των εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος», είπε ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι περισσότεροι συνεργάτες του εκτίμησαν ότι επίκεινται σαρωτικές αλλαγές στο κόμμα. Όμως, ουδείς πίστευε ότι αυτές θα περιλάμβαναν και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Οι μόνοι που γνώριζαν τις προθέσεις του, ήταν ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Μιχάλης Καλογήρου και η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου.

Το «μαύρο» πρωινό της 29ης Ιουνίου

Τις επόμενες τρεις ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας παρέμεινε στο εξοχικό σπίτι του, στο Σούνιο. Την Πέμπτη πρωί, ζήτησε τη διευρυμένη σύγκληση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, στα γραφεία της Κουμουνδούρου.

Τα μέλη του οργάνου, προσέρχονταν έτοιμα να υλοποιήσουν το σχέδιο που θεωρούσαν ότι έχει επεξεργαστεί το τριήμερο που πέρασε, ο αρχηγός τους. Αντί γι αυτό, άκουσαν την ανακοίνωση της παραίτησης του από την ηγεσία του κόμματος. Μάλιστα, τους ζήτησε να μην πουν τίποτα μέχρι να κάνει ο ίδιος τις ανακοινώσεις.

Οι διαπιστευμένοι συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ, έλαβαν το μήνυμα ότι Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Ζάππειο, όπου θα πραγματοποιήσει δηλώσεις. Τότε, σήμανε συναγερμός. Κανείς δεν πάει στον συγκεκριμένο χώρο για να μιλήσει για ένα στενά κομματικά πλάνο.

«Την πεποίθηση μου για την ανάγκη ανανέωσης και επανίδρυσης θα ήταν υποκριτικό να την προτείνω μόνο με το λόγο μου αν δεν την υπηρετώ και με την πράξη μου. Εγώ κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση αυτή, «πάγωσε» τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους του, που δεν μπορούσαν να πιστέψουν την παραίτηση του ανθρώπου που πίστεψαν και στήριξαν με πάθος.

Τα όσα συνέβησαν μετά από αυτό, είναι απλά ιστορία. Οι εσωκομματικές εκλογές ανέδειξαν για πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Στέφανο Κασσελάκη, ένα πρόσωπο άγνωστο. Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε και έχει κατρακυλήσει στις δημοσκοπήσεις, όπου δίνει μάχη με το ΚΚΕ για τη τρίτη θέση.

Και όπως όλα δείχνουν, οι τελευταίες σελίδες του δράματος, δεν έχουν γραφτεί ακόμα…


Πηγή