«Ζωντανή» η συζήτηση για συνεργασίες στην Κεντροαριστερά

Κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης επί του Προϋπολογισμού, έγινε ξεκάθαρο ότι η συζήτηση για πιθανές μελλοντικές συνεργασίες ανάμεσα στα κόμματα της Κεντροαριστεράς, με στόχο να αντιμετωπίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι υπαρκτή.

Το βλέμμα τους στραμμένο στην επόμενη μέρα και στο τοπίο που θα διαμορφωθεί στον πολιτικό «χάρτη» μετά τις ευρωεκλογές του ερχόμενου καλοκαιριού, φαίνεται πως έχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που τοποθετούνται στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη, αναγνωρίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η πολυδιάσπαση του χώρου.

Κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης επί του Προϋπολογισμού, έγινε ξεκάθαρο ότι η συζήτηση για πιθανές μελλοντικές συνεργασίες ανάμεσα στα κόμματα της Κεντροαριστεράς, με στόχο να αντιμετωπίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι υπαρκτή. Μπορεί προς ώρας να μένει σε επίπεδο διαπιστώσεων, όμως, είναι μια ιστορική ανάγκη η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Έχουν περάσει λίγες μόλις ημέρες από το «άνοιγμα» που πραγματοποίησε προς τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, ο Νίκος Ανδρουλάκης και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης. Και όπως φαίνεται, οι κινήσεις αυτές από τη Χαριλάου Τρικούπη, ήταν μόνο η αρχή.΄

Προϋπολογισμός «ανοιγμάτων»

Η συζήτηση, λοιπόν, έχει ανοίξει για τα καλά. Και φαίνεται πως αρκετοί προσπαθούν να τον διατηρήσουν «ζωντανό» και στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού. Αρχικά, δείχνοντας πως ο αντίπαλος είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δευτερευόντως, θέτοντας ανοιχτά το ζήτημα της αναγκαιότητας των συνεργασιών.

«Δεν μπορεί πάντα να έχεις το εφικτό να σε παραλύει, αλλά πρέπει να έχεις το θάρρος μία πολιτική στρατηγική και μία στρατηγική συμμαχιών που μπορεί το εφικτό, ένα κομμάτι από αυτό , που δεν είναι εφικτό φαινομενικά να γίνει εφικτό. Και είμαι περήφανος ότι με την ομάδα της Νέας Αριστεράς θα προωθήσουμε ακριβώς αυτή την στρατηγική», είπε κατά την ομιλία του, χθες, στη Βουλή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από τη Νέα Αριστερά, έχουν ξεκαθαρίσει πως βασικός τους στόχος είναι το να βρουν κοινό βηματισμό με προσωπικότητες της Αριστεράς, φορείς και κινήσεις της πολιτικής Οικολογίας και πρόσωπα από την αριστερή Σοσιαλδημοκρατία. Και έχουν κλείσει την πόρτα στα υπάρχοντα κοινοβουλευτικά κόμματα, προς ώρας. Και αυτό θα πρέπει να κρατηθεί.

Κάλεσμα Καστανίδη

Οι κουβέντες δεν περιορίζονται μόνο μέσα στο Κοινοβούλια, ούτε και αόριστα, όπως έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπάρχουν προσωπικότητες με επιρροή που προσπερνάει τα όρια του κόμματος που ανήκουν και που θέτουν ανοιχτά το ζήτημα των συνεργασιών.

Όπως είναι ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, ο οποίος με άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή», μίλησε ανοιχτά για την ανάγκη να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις.

«Το μείζον για τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς δεν είναι ο εσωτερικός ανταγωνισμός μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς, κινήσεων πολιτών για το ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση με μίζερα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Το κρίσιμο είναι να εδραιωθεί η εικόνα στους πολίτες ότι μια μεγάλη προοδευτική παράταξη μπορεί και πάλι σύντομα να κυβερνήσει τον τόπο», έγραψε ο Χάρης Καστανίδης.

Σε άλλο μήκος κύματος ο Κασσελάκης

Με βάση τα παραπάνω, δεν είναι λίγα εκείνα τα πρόσωπα από όλα τα κόμματα που ανήκουν στον συγκεκριμένο χώρο, που πιστεύουν ότι θα πρέπει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές να ανοίξει ένας διάλογος εφ’ όλης της ύλης.

Όμως, φαίνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στη γραμμή της μοναχικής πορείας, μακριά από τις ανάγκες των καιρών. Προφανώς υπό τη σκέψη ότι το «φλερτ» του Αλέξη Τσίπρα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, την περίοδο πριν από τις εκλογές της απλής αναλογικής, δεν βγήκε σε καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, ο πρώην πρωθυπουργός, τις τελευταίες ημέρες έχει στείλει δύο φορές μήνυμα ενότητας όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Μία από τη Ρώμη και μία από το Παρίσι. Και φαίνεται ότι ο διάδοχος του δεν λαμβάνει υπόψη του τις προτροπές του Αλέξη Τσίπρα.

«Ο μόνος όμορος χώρος είναι όποιος έχει την πολιτική, οικονομική και από κάθε άλλη άποψη κοινωνική ανεξαρτησία, για να μπορεί να αλλάξει τη χώρα. Είμαι ξεκάθαρος: είμαστε το μόνο κυβερνητικό κόμμα το οποίο μπορεί να διοικήσει τη χώρα με καθαρά χέρια. Είμαι απολύτως ξεκάθαρος σε αυτό», είπε το βράδυ της Δευτέρας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Τα καθαρά χέρια», προφανώς είναι μια αιχμή εναντίον του ΠΑΣΟΚ και δείχνει πως έχει έντονο «άρωμα» από τον λόγο του Παύλου Πολάκη. Δηλαδή, ενός προσώπου που αποτελούν persona non grata, τόσο για τη Χαριλάου Τρικούπη, όσο και για τη Νέα Αριστερά. Και αυτή τη στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως επιθυμεί να πορευτεί με τον κρητικό βουλευτή και τους συν αυτώ.

Προοδευτικά καλέσματα από Ζαχαριάδη-Παππά

Δεν ήταν, όμως, μόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που μίλησε για την ανάγκη να συναντηθούν οι πολιτικές δυνάμεις της προοδευτικής πλευράς. Στην ίδια γραμμή, κινήθηκε και ο Νίκος Παππάς.

«Γι’ αυτό μια μεγάλη προοδευτική στροφή είναι αναγκαία. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για να ενώσει τις θετικές παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήματος, όχι για να δικαιώσει τη μία παράδοση έναντι της άλλης», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή, ο Κώστας Ζαχαριάδης, απεύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης προς τις προοδευτικές δημοτικές παρατάξεις, προκειμένου να συσπειρωθούν στις εκλογές της ΚΕΔΕ, έναντι των δεξιών δημάρχων.

Με ανοιχτή επιστολή στους υπεύθυνους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση των προοδευτικών πολιτικών κομμάτων και των ανεξάρτητων προοδευτικών αυτοδιοικητικών κινήσεων, τους ζήτησε να συναντηθούν «ώστε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα για προγραμματική σύγκλιση και κοινές υποψηφιότητες στην ΚΕΔΕ και τις ΠΕΔ».

Οι παρεμβάσεις των παραπάνω στελεχών δείχνει ξεκάθαρα πως τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει στην προγραμματική σύγκληση της όλης παράταξης, παρά την αρνητική στάση της νέας ηγετικής ομάδας.


Πηγή