ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ δεν φτάνουν τα ποσοστά της ΝΔ

Η πολιτική σκακιέρα παρά τα σκαμπανεβάσματα που επηρεάζουν την οικονομία δείχνει να παραμένει σταθερή υπέρ της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία, στις εξαμηνιαίες τάσεις για παράδειγμα της MRB συγκεντρώνει (στην αναγωγή) 38,8% και στην πρόθεση ψήφου 32,5%. Ας συγκρατήσουμε τα δυο αυτά ποσοστά για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει αφού ο ΣΥΡΙΖΑ στην αναγωγή, συγκεντρώνει 13%, το ΠΑΣΟΚ 14,6 (είναι δεύτερο κόμμα) και το ΚΚΕ 9,7%.

Και τα τρία αυτά κόμματα μαζί συγκεντρώνουν 37,3%. Υπολείπονται δηλαδή της ΝΔ κατά 1,5%. Και τα τρία.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 10,9%, το ΠΑΣΟΚ 12,2% (δεύτερο κόμμα) και το ΚΚΕ 8,1%. Και τα τρία κόμμα μαζί συγκεντρώνουν 31,2%. Υπολείπονται δηλαδή της ΝΔ κατά 1,3%. Και τα τρία. Και οι τρεις μαζί δεν μπορούν να πλησιάσουν τη ΝΔ και αυτό έχει παγιωθεί πλέον στο πολιτικό σκηνικό.

Η κυριαρχία της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εμφανής. Όπως φυσικά είναι εμφανείς και οι διαφορές του πρωθυπουργού με τους υπόλοιπους αρχηγούς σε όλους τους δείκτες. Και στην καταλληλότητα και στην αξιολόγηση. Μάλιστα στην καταλληλότητα, σε μία σύγκριση με τους Στέφανο Κασσελάκη και Νίκο Ανδρουλάκη, πέραν της μεγάλης διαφοράς (προηγείται με 29,1% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και 25,5% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που έρχεται τρίτος) παρατηρείται και το εξής. Οι Κασσελάκης – Ανδρουλάκης μαζί δεν φτάνουν ούτε το ποσοστό του «Κανένα» που έρχεται δεύτερος με 29,3%.

Οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB έρχονται να επιβεβαιώσουν το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά τις εθνικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει διότι ο νέος αρχηγός δεν πείθει. Το ΠΑΣΟΚ αγκομαχά έχοντας περάσει στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, αλλά με χαμηλά ποσοστά. Το ΚΚΕ κερδίζει χωρίς παρόλα αυτά να κάνει κάποια ανατροπή. Στην δεξιά πλευρά της ΝΔ πάλι η κατάσταση δεν αλλάζει. Η Ελληνική Λύση δείχνει αύξηση των ποσοστών σχεδόν ίση με τις απώλειες που καταγράφουν Σπαρτιάτες και ΝΙΚΗ.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα θεωρείται βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεδιπλώσει μία «επιθετική ατζέντα» πρωτοβουλιών και νομοθετημάτων για το 2024, κυρίως τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς, με κορύφωση προς τις Ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

Ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του θεωρούν το πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς ως το πιο παραγωγικό της δεύτερης τετραετίας, για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ διατηρεί την πολιτική κυριαρχία και «παίζει» χωρίς αντίπαλο, αφού η μεν αξιωματική αντιπολίτευση αποσυντίθεται καθημερινά, η δε πολιτική σκηνή στο σύνολό της εμφανίζει τη μεγαλύτερη πολυδιάσπαση δυνάμεων από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Επιπρόσθετα, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, η κοινωνία εμφανίζεται πιο μπροστά από τον δημόσιο διάλογο, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση του πρωθυπουργού ότι επιζητεί και στηρίζει ακόμα και τις λεγόμενες δύσκολες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν στόχο να βάλουν τη χώρα στις ράγες των σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών, με κοινωνική δικαιοσύνη και γερές οικονομικές βάσεις και κυρίως με τη θεραπεία των χρόνιων παθογενειών που εν τέλει δυσκολεύουν τη ζωή των πολιτών.


Πηγή