Το «ως εδώ» του Μητσοτάκη και οι ανακοινώσεις της Δευτέρας

Σκληρά μέτρα για να σταματήσει η πληγή της οπαδικής βίας

Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα έναντι του χουλιγκανισμού αναμένονται τη Δευτέρα. Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε εξονυχιστικές έρευνες για τα δίκτυα των χούλιγκανς μέχρι τέλους.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μπήκε στο κάδρο και η ΕΥΠ. Ενδεικτικά, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Θεμιστοκλής Δεμίρης, φέρεται να συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο και αυτό έχει τη σημασία του.

Δεν θα ήταν υπερβολή να σημειώσουμε ότι πίσω από τη δράση όλων αυτών των εγκληματικών οργανώσεων η κυβέρνηση βλέπει ενορχηστρωμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης με πολιτικά κίνητρα κατά της κοινωνίας και κατά της αστυνομίας. Οι κουκουλοφόροι αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό.

Είναι δολοφόνοι που συμμετέχουν όχι μόνο σε οπαδικά επεισόδια αλλά και σε άλλες εκφάνσεις της εγκληματικότητας. «Διψούν για αίμα», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικοί παράγοντες.

Η σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο διήρκεσε πάνω από δύο ώρες και σ’ αυτή συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αλλά και οι υπουργοί Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνησης θα πρέπει να προχωρήσει σε καίριες παρεμβάσεις αφού κανείς άλλος δεν φαίνεται να βοηθάει προς την κατεύθυνση να μπει ένας φραγμός στην οπαδική βία. Μετά τις δολοφονίες των Άλκη Καμπανού και Μιχάλη Κατσουρή, ήρθε και προστέθηκε ακόμη ένα θλιβερό περιστατικό, με τον σοβαρό τραυματισμό του 30χρονου αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα έξω από το Κλειστό Γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, εμφανίστηκε έτοιμος να λάβει αυστηρότατες αποφάσεις, έχοντας ζητήσει εμφατικά να μην υπάρξει η παραμικρή διαρροή.

Η κυβέρνηση εξετάζει κάποια βασικά σενάρια για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Από το σενάριο με αγώνες κεκλεισμένων των θυρών μέχρι τον ευρωπαϊκό αποκλεισμός ομάδων.

Το «μπλόκο» στους οργανωμένους οπαδούς πρέπει να θεωρείται βέβαιο, ενώ δεν αποκλείεται να προταθεί και διακοπή όλων των πρωταθλημάτων. Εξάλλου, επί τάπητος τέθηκε και το πρόσφατο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων για την απόσυρση της ΕΛ.ΑΣ. από τα γήπεδα.

Ωστόσο, μια τέτοια προοπτική συνεπάγεται την ανάκληση της απόφασης του περασμένου Αυγούστου, σχετικά με την παρουσία της των δυνάμεων της Αστυνομίας στις θύρες των οργανωμένων οπαδών. Σε αυτή την περίπτωση, η ασφάλεια των αθλητικών διοργανώσεων θα αφορά μόνο τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, με βάση τον αθλητικό νόμο για τις κάμερες και τα ονομαστικά εισιτήρια.


Πηγή