Γεραπετρίτης: «Υποστηρίζουμε διαχρονικά την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Η πραγμάτωση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων έχει ιδιαίτερη σημασία», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στάθηκε στη στήριξη της Ελλάδας ως προς την προσθήκη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, τις τάσεις αναθεωρητισμού στον κόσμο, αλλά και τον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση, μιλώντας σήμερα (21/11) στο Thessaloniki Summit 2023, που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος και το Φόρουμ των Δελφών.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η πραγμάτωση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων έχει ιδιαίτερη σημασία. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε να απογοητεύουμε τους λαούς, θέτοντας προσκόμματα.

Θα πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναδείξει ισχυρότερα μέσα πολιτικής βούλησης για την ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αντιστοίχως εκείνα να προσεταιρισθούν στα τεχνικά μέρη το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με αυτόν τον τρόπο, να καταλήξουμε σε μία Ευρώπη που θα είναι όπως ακριβώς την επιδιώκουμε.

Μία Ευρώπη ευημερίας των λαών, καλής συνεργασίας, ηρεμίας και καταλλαγής», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός και συνέχισε με μία πρόταση από τη Διακήρυξη των Αθηνών, της 21ης Αυγούστου 2023.

«Οφείλουμε να θέσουμε έναν τολμηρό και φιλόδοξο τελικό στόχο, ο οποίος θα είναι οδηγός, έμπνευση και πλαίσιο δράσης μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με σθένος και με την προσδοκία ότι σε ορατό χρόνο η ευρωπαϊκή οικογένεια θα μεγαλώσει και θα αναζωογονηθεί. Πάντοτε, σε αυτό το πλαίσιο, η Θεσσαλονίκη θα είναι η πόλη που θα μας ενώνει».

«Η Ελλάδα είναι διαχρονικά η χώρα που έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια περισσότερο από οιονδήποτε άλλον.

Θα βρισκόμαστε πάντοτε εδώ, για να υποστηρίζουμε τις χώρες να βρουν το φυσικό τους δρόμο, τον δρόμο που άνοιξε το 2003 εδώ από τη φιλόξενη πόλη της Θεσσαλονίκης με την “Ατζέντα της Θεσσαλονίκης” και σήμερα, είκοσι χρόνια αργότερα, συνεχίζει με την ίδια “πειθώ”. Ίσως με μικρότερη ταχύτητα από εκείνη που θα επιθυμούσαμε όλοι, αλλά σίγουρα με μία μεγάλη ζέση», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

«Η πρόκληση του αναθεωρητισμού πρέπει να αντιμετωπισθεί από όλους μας»

«Ο αναθεωρητισμός τείνει να καταστεί κανονικότητα. Αυτή η πρόκληση θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από όλους μας και κυρίως, τις χώρες σε έχουν τις κοινές καταβολές», υπογράμμισε.

«Παραμένουμε στην πολιτική θέση ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια θα πρέπει να ενσωματώσει τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά, από την άλλη πλευρά, πως θα πρέπει να έχουμε και την ικανοποίηση των όρων που απαιτούνται για μία Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα είναι ισχυρή και ανθεκτική, χωρίς αποκλεισμούς και ταυτόχρονα θα αναζωογονηθεί», επεσήμανε.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει από κοινού να υπάρξει μία προτεραιοποίηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να είναι σαφής και ο κατάλογος των προαπαιτούμενων, καθώς υφίστανται αρχές και κριτήρια.

Υπόθεση Φρέντι Μπελέρη: «Δεν μπορούν να υπάρχουν εκπτώσεις από τη δημοκρατία»

Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε ειδική αναφορά στην Αλβανία και τη συνεχιζόμενη κράτηση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη και παρατήρησε ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν εκπτώσεις από τη δημοκρατία».

«Ο Δήμαρχος Φρέντι Μπελέρης βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής κράτησης από τον Μάιο, δύο μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές στην Αλβανία και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή», σημείωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας

«Με κάθε σεβασμό στην εσωτερική έννομη τάξη της Αλβανίας, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε το αυτονόητο, το οποίο δεν έχει να κάνει ούτε με τη δικαστική ανεξαρτησία και ούτε με τις εσωτερικές διαδικασίες, τις δικαστικές, της γειτονικής χώρας», προσέθεσε.

Ακόμη, ζήτησε να υπάρξει η ορκωμοσία του εκλεγμένου Δημάρχου κατά τρόπον ώστε η πολιτική βούληση που εκφράσθηκε στις εκλογές του Μαΐου να αποτυπωθεί και στην πράξη. «Δεν πρόκειται ούτε για δικαστική ενέργεια, ούτε την οιαδήποτε έξωθεν παρέμβαση. Πρόκειται για μία διοικητική πράξη, η οποία θα πρέπει να συντελεστεί και ο οφειλόμενος σεβασμός στα πολιτικά δικαιώματα και στο Κράτος Δικαίου», ολοκλήρωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.


Πηγή