Μητσοτάκης για «Προσωπικό Βοηθό»: «Δεν θέλουμε Άτομα με Αναπηρία να είναι κλεισμένα στο σπίτι»

«Όσον αφορά τα Άτομα με Αναπηρία, θέλουμε να συμμετέχουν στο μέγιστο της διάθεσης και των δυνατοτήτων τους, στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Σήμερα (21/11), ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνάντησε την Αργυρώ Λαμπάρα, μία εκπαιδευτικό σε δημόσια σχολεία ειδικής αγωγής, η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού» για Άτομα με Αναπηρία, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με την Αργυρώ και την προσωπική βοηθό της, Αλεξάνδρα Μπέκου, για τη θετική επίδραση που έχει το πιλοτικό πρόγραμμα στην καθημερινότητα των συμμετεχόντων και των οικογενειών τους, αλλά και τις βελτιώσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν, πριν αρχίσει η καθολική εφαρμογή του.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αυτή τη συνάντηση. Χαίρομαι διπλά, που ένα προσωπικό μου όραμα, ο θεσμός του “Προσωπικού Βοηθού”, έχει αρχίσει πλέον και ριζώνει. Άνθρωποι σαν κι εσένα έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε έναν άνθρωπο που κάνει καλύτερη τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους, την εργασία τους και την απόλαυσή τους», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Θεωρώ ότι είναι ένα πρόγραμμα από τα σημαντικότερα που έχουν γίνει στην σύγχρονη Ελλάδα για τα Άτομα με Αναπηρία. Ακόμη είναι στην αρχή, υπάρχουν δυσκολίες. Το περιμένουν ακόμα και άλλα ΑμεΑ, που δεν έχουν προσωπικό βοηθό.

Αισθάνομαι γενικά στη ζωή μου ότι είμαι τυχερή. Έχω μία υπέροχη οικογένεια, φίλους που με αγαπούν, την Αλεξάνδρα. Είμαι τυχερή που κληρώθηκα, αλλά θα ήθελα και τα άλλα ΑμεΑ να είναι τυχερά. Να γίνει γρήγορα το πρόγραμμα για όλους», τόνισε η Αργυρώ.

«Για εμένα, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά προγράμματα ενός μεγάλου σχεδίου για τα Άτομα με Αναπηρία, το οποίο βέβαια δεν εξαντλείται μόνο στον “Προσωπικό Βοηθό”, που είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για τα άτομα κυρίως με βαριά αναπηρία, αλλά επεκτείνεται σε πάρα πολλές, διαφορετικές πτυχές της πολιτικής μας, με πολύ σημαντική την προσβασιμότητα», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, επίσης, στην επίδραση που έχει ο προσωπικός βοηθός στην οικογένεια κάθε ωφελούμενου, καθώς στο παρελθόν οι συγγενείς αναλάμβαναν τη φροντίδα. «Αυτή είναι η σκέψη μου:

Να σηκωθούν μία ημέρα οι γονείς και να πουν: “Δεν έχουμε να κάνουμε κάτι”», σημείωσε η Αργυρώ. «Αυτό είναι πολύ ωραίο που λες, γιατί θυμάμαι, στην πρώτη μου επικοινωνία με οικογένεια που είχε αποκτήσει “Προσωπικό Βοηθό”, το πρώτο που μου είπε η μητέρα είναι ότι: “Για πρώτη φορά κατάφερα και ξύπνησα ένα πρωί κι έκανα κάτι για τον εαυτό μου”», θυμήθηκε ο Πρωθυπουργός.

«Εμείς θέλουμε να κάνουμε μία πολιτική, η οποία να μας επιτρέψει να δίνουμε τη δυνατότητα στα Άτομα με Αναπηρία να συμμετέχουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και τη διάθεσή τους στην επαγγελματική και στην κοινωνική ζωή», ανέφερε επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν θέλουμε άτομα να είναι κλεισμένα στο σπίτι, δεν θέλουμε να ζουν μόνο με επιδόματα. Τα επιδόματα είναι βεβαίως, πολύ σημαντικά. Τώρα, καταφέραμε και εξασφαλίσαμε ένα πρόσθετο κονδύλι από το γεγονός ότι πάνε καλά τα δημόσια οικονομικά, το δίνουμε πίσω σε οικογένειες με παιδιά και προφανώς στους δικαιούχους του επιδόματος του ΟΠΕΚΑ», προσέθεσε.

Η Αργυρώ μίλησε στον Πρωθυπουργό για την πολυετή επαγγελματική διαδρομή της στην εκπαίδευση αλλά και τις άλλες ασχολίες της, όπως η αναζήτηση όμορφων, προσβάσιμων προορισμών στην Ελλάδα με τη βοήθεια της τεχνολογίας. «Θα μπορούσε να υπάρχει ένα κονδύλι για τεχνολογία για τα ΑμεΑ», σημείωσε, προσθέτοντας πως θα ήταν δυνατόν να υπάρχει μέριμνα για την παροχή εξοπλισμού που επιτρέπει στους δικαιούχους να χειριστούν υπολογιστές με τις κινήσεις των ματιών τους.

«Αυτό είναι κάτι που κρατώ», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. «Υποκλίνομαι με σεβασμό στο ότι κάνεις αυτή την τεράστια προσπάθεια να είσαι ενεργή και να χρησιμοποιείς τον υπολογιστή με αυτόν τον τρόπο.

Είναι πραγματικά μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σου δίνουμε τη δυνατότητα, τουλάχιστον αυτό το τεχνολογικό “εργαλείο” να μην το πληρώνεις», προσέθεσε. «Είναι μία έξοδος στον κόσμο», είπε από την πλευρά της η Αργυρώ.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στην προσπάθεια προσέλκυσης εργαζόμενων στο πρόγραμμα, αλλά και στην ανάγκη καλύτερης «σύνδεσης» των προσωπικών βοηθών με τους ωφελούμενους, ώστε να ταιριάζουν με το προφίλ του κάθε δικαιούχου και να υπάρχει ταχύτερη πλήρωση των θέσεων, ζήτημα που διαπιστώθηκε κατά την πρώτη πιλοτική εφαρμογή στην Αττική, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Ένα από τα θέματα τα οποία έχουμε για τον θεσμό του “Προσωπικού Βοηθού”, είναι ότι πρέπει να καλλιεργήσουμε το ενδιαφέρον και από εκείνους, να τους εξηγήσουμε ότι είναι μία ωραία δουλειά, που πληρώνει αρκετά καλά και ότι είναι πάρα πολύ δημιουργική, ουσιαστική και πιστεύω που γυρίζεις το βράδυ σπίτι σου και αισθάνεσαι γεμάτη», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Όπως καταλαβαίνεις από τη δική σας εμπειρία, είναι μία στενή, προσωπική σχέση, η οποία πρέπει να “κολλήσει” για να μπορεί να είναι ουσιαστική και να μπορέσει τελικά να έχει και τα αποτελέσματα που θέλουμε».

«Πρέπει να την αγαπάς πολύ αυτή τη δουλειά για να την κάνεις», ανέφερε η Αλεξάνδρα, σημειώνοντας ότι με βάση τη δική της υπηρεσία είναι «καταπληκτικά» και πλέον με την Αργυρώ είναι «κολλητές».

«Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να ενθαρρύνουμε περισσότερους προσωπικούς βοηθούς να αντιληφθούν ότι και οι απολαβές είναι καλές και κυρίως ότι κάνουν κάτι ουσιαστικό. Και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη εξοικείωση», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την Αλεξάνδρα να αναφέρει ότι εκπαιδεύθηκε κι έμαθε τη δουλειά «πολύ γρήγορα».

Στην τρέχουσα, πιλοτική φάση, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα επιλέγονται με κλήρωση, που γίνεται με απολύτως διαφανή τρόπο. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η πραγματική κατάκτηση θα είναι να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε εξασφαλισμένη σταθερή χρηματοδότηση για όποιον χρειάζεται προσωπικό βοηθό».

Στη συνάντηση παρέστησαν η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Πρόδρομος Πύρρος.


Πηγή