«Μαγειρέματα» ενόψει Κεντρικής Επιτροπής και επιχείρηση «αριστερή στροφή» από Κασσελάκη

Εισηγήσεις οι οποίες είναι ικανές να «μαγειρέψουν» υπέρ του τους συσχετισμούς δύναμης στην Πολιτική Γραμματεία, δέχεται ο Στέφανος Κασσελάκης, την ώρα που πραγματοποιεί ένα σαφές «άνοιγμα» προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Έφη Αχτσιόγλου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιήσει τους πάντες. Μαθαίνει γρήγορα, είχε πει στην πρόσφατη επίσκεψη του στο Κερατσίνι και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα, το βράδυ της Πέμπτης, στην ομιλία που πραγματοποίησε στο συνέδριο του Economist, όπου «διόρθωσε» τα «λάθη» που είχε κάνει στον ΣΕΒ.

Ένα βήμα προς τα αριστερά

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε ένα βήμα προς… τα αριστερά, καθώς αναφέρθηκε στην ανάγκη να θεσμοθετηθούν ξανά οι Συλλογικές Συμβάσεις, αλλά και την υποχρέωση αύξησης του κατώτατου μισθού. Με απλά λόγια, επανέλαβε τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος του, οι οποίες θα αποτελούσαν το πρώτο νομοσχέδιο του Αλέξη Τσίπρα, σε περίπτωση που είχε κερδίσει τις εκλογές.

Αν τα παραπάνω θεωρούνται μια κίνηση καλής θέλησης προς την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τότε η ονομαστική αναφορά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, του οποίου το έργο ως υπουργού Οικονομικών και εξήρε, φαντάζει σαν ένα ανοιχτό προσκλητήριο παραμονής στην Κουμουνδούρου, προς τον άτυπο επικεφαλής της «Ομπρέλας».

Βέβαια, δεν γνωρίζουμε πως εξέλαβαν τα λεγόμενα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι στενοί συνεργάτες και συνοδοιπόροι του, όπως ο Παύλος Πολάκης και -λιγότερο- ο Νίκος Παππάς, που πολλές φορές είχαν στραφεί κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την οικονομική πολιτική της περιόδου 2015-2019. Του χρέωναν ότι «μάζεψε» τα 37 δις του «μαξιλαριού» και τα «παρέδωσε στον Μητσοτάκη».

Κλειστά χαρτιά για τις διαγραφές

Οι κολακείες προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο λίγη ώρα μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες, είναι πιθανό να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα, αν δεν ανασταλούν οι «πειθαρχικές διώξεις» σε βάρος των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απάντησε σε αυτό το αίτημα του πρώην υπουργού, ενώ από το περιβάλλον του πρώτου απέκλειαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ώρες και υπό τον φόβο του «στραπάτσου» από την Επιτροπή Δεοντολογίας, επιχειρούσαν να χαμηλώσουν τους τόνους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο θα γίνει η πρώτη συνάντηση της εν λόγω επιτροπής, η οποία και θα εκλέξει την τριμελή ομάδα που θα εξετάσει τις καταγγελίες σε βάρος των ιστορικών στελεχών του κόμματος, ώστε να ξεκινήσει η πειθαρχική έρευνα.

«Μαγειρέματα» ενόψει Κεντρικής Επιτροπής

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται εισηγήσεις για να προχωρήσει σε μια οριστική λύση για το πρόβλημα που ακούει στο όνομα Πολιτική Γραμματεία, στην οποία δεν έχει πλειοψηφία.

Αυτό δεν είναι άλλο, παρά το να αιτηθεί στην Κεντρική Επιτροπή την αλλαγή στη σύνθεση της καθοδηγητικού οργάνου, καθώς αυτό θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά τις εσωκομματικές εκλογές.

Μάλιστα, μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε «αντικαταστατική», ούτε τίποτα. Θα είναι μια καθαρή πολιτική επιλογή και μάλιστα, εντελώς θεμιτή. Έτσι, με δεδομένο ότι θα έχει εξασφαλίσει πρώτα την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή, εκείνη θα ψηφίσει τη νέα Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα ελέγχεται -έστω και οριακά- από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Μπορεί να μην «γλιτώσει» από τους Νίκο Φίλη και Πάνο Σκουρλέτη (ο Δημήτρης Βίτσας δεν είναι μέλος της) καθώς η μειοψηφία θα μπορεί να τους εκλέξει -σε περίπτωση πάντα που η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν εισηγηθεί εν τέλει τη διαγραφή τους- ωστόσο θα καταφέρει να γυρίσει υπέρ του τον συσχετισμό δύναμης στο όργανο, που σήμερα αποτελεί τη μεγάλη «πληγή» του.


Πηγή