Κυριάκος Μητσοτάκης: Επικοινωνία με τον Μαχμούντ Αμπάς – «Ειρήνη μόνο με πολιτική συμφωνία»

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, στην οποία εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δύο ηγετών, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας την ανάγκη σταθερής ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επανέλαβε το μήνυμα που είχε απευθύνει στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη, που διεξήχθη στο Κάιρο, καταδικάζοντας την επίθεση της Χαμάς σε βάρος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε εκ νέου ότι η θέση της Ελλάδας αναφορικά με τη Χαμάς είναι πως πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκπροσωπεί τον λαό της Παλαιστίνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του λαού της Παλαιστίνης είναι η Παλαιστινιακή Αρχή, τονίζοντας τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στη λύση των δύο κρατών. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε εκ νέου ότι μόνο η πολιτική λύση σε αυτή τη βάση, θα μπορέσει να εγγυηθεί την ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, όπως και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

«Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών για να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό πρόβλημα. Μόνο τελικά μια πολιτική λύση θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και θα έχω μάλιστα σήμερα το απόγευμα την ευκαιρία να μιλήσω τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Αμπάς και να του μεταφέρω τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», σημείωσε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε δήλωσή του ανέφερε τα τέσσερα βασικά σημεία που συνοψίζουν τη θέση της Ελλάδας για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεξάγεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η θέση της Ελλάδας, η οποία αποτυπώθηκε σήμερα, είναι πολύ σαφής και μπορεί να συνοψιστεί σε τέσσερα κεντρικά σημεία.

Πρώτον, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα, πάντα σύμφωνα με το διεθνές και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Δέχτηκε μια πρωτοφανούς αγριότητας τρομοκρατική επίθεση και προφανώς έχει την υποχρέωση να αντιδράσει για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών του.

Δεύτερον, αποδίδουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην ανθρωπιστική κρίση, η οποία σήμερα έχει εκδηλωθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Γι αυτό και θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, να υπάρξει και μια ανθρωπιστική παύση, έτσι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να προστατευθούν, να φτάσουν οι απαραίτητες προμήθειες σε αυτούς, οι οποίοι σήμερα συνθλίβονται μέσα στις μυλόπετρες αυτής της σύγκρουσης και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές. Δεν θα κουραστώ να το λέω, η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού.

Τρίτο σημείο υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε να μην επεκταθεί αυτή η σύγκρουση, η σύγκρουση, έτσι ώστε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να επηρεάσει τη Μέση Ανατολή.

Τέταρτο σημείο Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών για να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό πρόβλημα. Μόνο τελικά μια πολιτική λύση θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και θα έχω μάλιστα σήμερα το απόγευμα την ευκαιρία να μιλήσω τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Αμπάς και να του μεταφέρω τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».


Πηγή