ΣΥΡΙΖΑ: Πυκνώνουν τα «σύννεφα» διάσπασης στο κόμμα

H πρώτη συνεδρίαση της Πολιτική Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε σε αρένα. Στα χαρακώματα προεδρικοί και αντιπολίτευση και στην μέση η ενότητα του κόμματος.

«Όχι σε ανούσιους ανταγωνισμούς εντός του κόμματος, που δεν αφορούν κανέναν έξω από εμάς, αλλά και απωθούν αυτούς που θέλουν να μας εμπιστευτούν για να λύσουμε τα προβλήματα τους», δήλωσε Ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Τζανακόπουλος έφτασε από τους πρώτους ντυμένος στα μαύρα και μπήκε κατευθείαν μέσα χωρίς να σταματήσει σε κάποιο πηγαδάκι.

Οι γραμμές στον ΣΥΡΙΖΑ είναι 3, του Κασσελάκη και των προεδρικών, της Αχτσιόγλου που κράτησε μια μεσαία στάση και του Τσακαλώτου με την Ομπρέλα που προανήγγειλε την αποχώρηση του.

Όσα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συζητήθηκαν πολύ αφού εκλήφθηκαν ως «χρησμός» για την παραμονή του.

«Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας».

Ο Πάνος Σκουρλέτης άσκησε και αυτός κριτική με τον Στέφανο Κασσελάκη να διασταυρώνει τα ξίφη του με τον πρώην γραμματέα.

«Ο τρόπος που έχεις λειτουργήσει μέχρι σήμερα είναι άκρως διχαστικός».

Η πρόταση για το Συνέδριο

Η Ομπρέλα για το Συνέδριο επέμεινε στον Νοέμβριο όπως είχε αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή και ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε την διεξαγωγή 23 – 25 Φεβρουαρίου, πρόταση που πέρασε με 20 ψήφους υπέρ 10 κατά και 8 λευκά.

«Εγώ και το έχω πει και του ίδιου ότι συμπαθώ τον κ. Κασσελάκη, όμως συμπαθώ περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και η χτεσινή απόφαση και με αυτό το μέτρο το 20-10 και 8 δεν προοιωνίζει καλά πράγματα», είπε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Δημήτρης Βίτσας.

Η απόφαση με την οριακή πλειοψηφία δεν προοιωνίζει καλές εξελίξεις.

«Ένα κόμμα που θα αγκαλιάσει όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, το οποίο θα διεκδικήσει αυτοδύναμα την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σκληρή πρόταση από την άλλη και από την Έφη Αχτσιόγλου.

«Η συμμετοχή του εργαζόμενου στο επιχειρηματικό ρίσκο συνιστά βαθιά αλλοίωση του πυρήνα της μισθωτής εργασίας αλλά και της θέσης της σύγχρονης Αριστεράς».

«Πρέπει να αλλάξουμε, να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, στις νέες ανάγκες. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι πως είμαστε στην υπηρεσία του κόσμου και της κοινωνίας», είπε η Δώρα Αυγέρη.

«Δεν αλλάξαμε ηγεσία για να παρακολουθούμε άπρακτοι να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο, από τη δεύτερη θέση στην Τρίτη, από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης», είπε το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μην συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε. Υπήρξαν φωνές κριτικής που ήταν κατ΄ ελάχιστο βιαστικές και άδικες. Αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση να τεθεί», είπε ο Νίκος Παππάς.

Σε αρένα μετατράπηκε η πρώτη συνεδρίαση

Και ο Παύλος Πολάκης άναψε τις δικές του φωτιές όταν έκανε αναφορά στα πεπραγμένα προηγούμενων τομεαρχών στην πρώτη επίσημη εμφάνιση ως υπερτομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Παύλος Πολάκης – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Χάσαμε πέντε μονάδες.

Ευκλείδης Τσακαλώτος – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Με σένα χάσαμε δέκα.

Πάνος Σκουρλέτης – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Είσαι ο καλύτερος χορηγός του Μητσοτάκη.

Το εκρηκτικό κλίμα ήταν αναμενόμενο από τη επιστολή της Ομπρέλας.

«Η πορεία προς το συνέδριο δεν πρέπει να σφραγιστεί από πραξικοπηματικές κινήσεις και αρχηγικές – μεσσιανικές πρακτικές που περιθωριοποιούν το κόμμα. Η δημοκρατική λειτουργία είναι αναγκαία για να υπάρξει το κόμμα».

Στις 11-12 Νοεμβρίου θα γίνει η Κεντρική Επιτροπή.


Πηγή