Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κλείδωσε» η επίσκεψη στο Ισραήλ

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μεταβεί τα επόμενα 24ωρα στο Ισραήλ.

Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται πλέον η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Ισραήλ με βάση όσα ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις ακόμα και αύριο (18/10), με το ταξίδι του πρωθυπουργού να εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ.

«Ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο, εξετάζεται μία επίσκεψη του πρωθυπουργού, θα δούμε πότε θα γίνει. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να κατανοήσουμε όλοι ότι η Ελλάδα έχει να παίξει έναν ρόλο, είναι συνομιλητής του Ισραήλ. Αυτό το οποίο εμείς πιστεύουμε, και υποστηρίζουμε μέσα από την ευρωπαϊκή διάσταση, σε αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική και κρίση ασφάλειας, είναι ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα», είπε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε:

«Υπάρχει μια θηριωδία που έχει συμβεί από τη Χαμάς. Η Ελλάδα στηρίζει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα και το δικαίωμα του Ισραήλ να ζει σε καθεστώς ασφάλειας. Αυτό αμφισβητήθηκε από την επίθεση της Χαμάς. Καταβάλλονται σοβαρές διπλωματικές προσπάθειες, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από τις ΗΠΑ, για να υπάρξει προστασία των αμάχων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση του Ισραήλ».

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η Ελλάδα είναι ένας παίκτης που έχει ρόλο σε αυτή την επίθεση. Η Ελλάδα υποστηρίζει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά ταυτόχρονα και το να μην ξεσπάσει μία νέα ανθρωπιστική κρίση στη Μέση Ανατολή. Δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μία περιφερειακή κρίση», συμπλήρωσε ο κ. Σκέρτσος.

«Υπάρχει ανησυχία για όλη την Ευρώπη, δυστυχώς έχουν εξαπολυθεί απειλές από τη Χαμάς προς όλο τον δυτικό κόσμο. Λαμβάνονται όλα τα μέτρα, είμαστε σε επαγρύπνηση, το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε πριν μερικές ημέρες. Όλα τα υπουργεία και οι υπηρεσίες είναι σε εγρήγορση, με εμφανή και αφανή τρόπο», εξήγησε.

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία, από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, όμως, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξομαλυνθεί η κατάσταση καθώς μακροπρόθεσμα είναι πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα.

Περισσότερα σε λίγο…


Πηγή