ΣΥΡΙΖΑ: Αναζητώντας τα αίτια της ήττας και τρόπο αντίδρασης

Το αποτέλεσμα της αυτοδιοικητικής κάλπης αποτέλεσε μια απότομη προσγείωση για τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη 

Καθόλου καλά δεν εξελίχθηκε για τον Στέφανο Κασσελάκη η πρώτη εκλογική μάχη που έδωσε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος αντιμέτωπος με προβλήματα και παθογένειες ετών για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δείχνει ότι δυσκολεύεται να αντιδράσει μετά τη διπλή ήττα του καλοκαιριού.

Το αποτέλεσμα της αυτοδιοικητικής κάλπης αποτέλεσε μια απότομη προσγείωση για τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλήφθηκε ότι στην παρούσα φάση η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αδιαμφισβήτητη, πως το δικό του κόμμα βρίσκεται σε μια παρατεταμένη κρίση και πως δεν αρκεί η δική του παρουσία από μόνη της για να ανατραπεί το σκηνικό.

Οι «τομές» που θα πρέπει να γίνουν στην Κουμουνδούρου θα πρέπει να είναι βαθιές και η ανάγνωση του αποτελέσματος μια σύνθετη υπόθεση, καθώς τα αίτια της ήττας προφανώς και είναι πολύπλοκα. Έτσι, από νωρίς το πρωί ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στο γραφείο του, στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου και είχε απανωτές συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες.

Από τις συναντήσεις που πραγματοποίησε, ξεχωρίζει εκείνη με τον Κώστα Πουλάκη, καθώς το πολύπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον «εκλογολόγο» του κόμματος και μπορεί να ερμηνεύσει πολλά από τα στοιχεία της κάλπης – και φυσικά, όχι μόνο από τις τελευταίες, αλλά και από τις προηγούμενες.

Εκτός των άλλων, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο νέος πρόεδρος καλεί στο γραφείο του κάποιο στέλεχος του κόμματος για να το συμβουλευτεί σε θέματα τα οποία εξειδικεύεται. Είναι δεδομένο πως θα συνεχίσει αυτές τις συνεργασίες με βουλευτές και στελέχη, πάντα όμως με όσους είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση του κόμματος.

Εκεί αναμένεται να στραφεί το ενδιαφέρον του Στέφανου Κασσελάκη, το αμέσως επόμενο διάστημα. Η ανασυγκρότηση και η ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ, που κινδυνεύει όχι μόνο να χάσει το «τρένο» της εξουσίας, αλλά και να βρεθεί πολύ κοντά με το ΠΑΣΟΚ.


Πηγή