Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας με επίκεντρο την ενέργεια και το «μάτι» στο Ισραήλ

Σήμερα (09/10), ο Πρωθυπουργός μετέβη στη Βάρνα, για την πέμπτη Σύνοδο Κορυφής του τριμερούς σχήματος.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συμμετάσχει στη σημερινή (09/10) τριμερή Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, στη Βάρνα. Η ενεργειακή συνεργασία και συνδεσιμότητα πρόκειται να αποτελέσουν τα βασικά θέματα στις συνομιλίες των τριών ηγετών, των οποίων τα «βλέμματα» είναι στραμμένα στον πόλεμο στο Ισραήλ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας στη Βαλκανική, αλλά και έως τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Παράλληλα, θα σταθεί στη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης, ως στρατιωτικού, εμπορικού και ενεργειακού κόμβου, ενώ, η ελληνική πλευρά εξετάζει τον ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης στην εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών και προϊόντων στο μέλλον.

Ο ενεργειακός Διάδρομος Βορρά – Νότου και η διαδυνδεσιμότητα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών (σιδηροδρομικές γραμμές), των τηλεπικοινωνιών θα μονοπωλήσει τις συζητήσεις των ηγετών των τριών κρατών.

Η Ελλάδα ήδη εξάγει και προμηθεύει με φυσικό αέριο τη Μολδαβία, ενώ, μέσω του Διασυνδετήριου αγωγού IGB, τετραπλασίασε τις εξαγωγές της κατά το περασμένο έτος, συμβάλλοντας στην ενεργειακή σταθερότητα στην περιοχή.

Στην ατζέντα της τριμερούς Συνόδου Κορυφής αναμένεται να βρεθούν και θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζήτηση που άρχισε ήδη στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα και αναμένεται να κορυφωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για την 5η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής του σχήματος συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας, η οποία αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία από 1994 και είχε ως αρχικό στόχο την ευρωατλαντική ενσωμάτωση Βουλγαρίας και Ρουμανίας.


Πηγή