Η δύσκολη αυτοδιοικητική εξίσωση του ΣΥΡΙΖΑ

Την πιο περίεργη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων 11 ετών δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια μάχη η οποία δεν έχει μεν χαρακτήρα επιβίωσης, αλλά μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη εσωστρέφεια σε περίπτωση που οι επιλογές της Κουμουνδούρου αποτύχουν παταγωδώς.

Η προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές κάλπες είχε ξεκινήσει πολύ πριν τις διπλές εκλογές του καλοκαιριού. Από τον περασμένο κιόλας Απρίλιο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει τη στήριξη του κόμματος στον διεθνή μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά -τον οποίο θεωρούσε επιλογή νίκης απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη- στον Γιώργο Γαβρίλη, στον Πειραιά και στον Γιώργο Ιωακειμίδη για την περιφέρεια Αττικής.

Από εκεί και πέρα, ο Χρήστος Σπίρτζης είχε αναλάβει να βρει υποψήφιους από κοινού με το ΠΑΣΟΚ, με στόχο να ηττηθεί η Νέα Δημοκρατία σε όσες περισσότερες περιφέρειες γίνονταν και σε αρκετούς μεγάλους δήμους.

Τελικά, στη μόνη μεγάλη πόλη που βρήκαν κοινό έδαφος Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, ήταν η Πάτρα. Και εκεί όχι απέναντι σε δήμαρχο της δεξιάς, αλλά στον κομμουνιστή Κώστα Πελετίδη, που αποτελεί σημείο αναφοράς σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό από μόνο του, λέει πολλά.

Έκτοτε, βέβαια, μεσολάβησαν πολλά. Η διπλή εκλογική συντριβή, η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, η επιλογή του Σπίρτζη να παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία και να μην ολοκληρώσει την αποστολή του, εσωκομματικές έριδες και αδυναμία εξεύρεσης υποψήφιων που θα είχαν αέρα νικητή, μια εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση που άφησε πολλές πληγές και φυσικά ένας νέος πρόεδρος.

Εκλογές χωρίς «πυξίδα»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι δεν έχουν πολλές ελπίδες για να πετύχουν κάτι πολύ καλό. Για την ακρίβεια, ο βασικός ρεαλιστικός στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι το να μην συντριβούν οι επιλογές της στις περιφέρειες -κατά κύριο λόγο- και στους μεγάλους δήμους.

Στην Αττική, ο Γιώργος Ιωακειμίδης έχει να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης αναγνωρισιμότητας, αλλά και την υπόγεια δυναμική που αναπτύσσει ο Γιάννης Πρωτούλης και η παράταξη του ΚΚΕ, Λαϊκή Συσπείρωση, που επιθυμεί να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και να είναι δεύτερη στον πρώτο γύρο.

Στην Αθήνα, ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μια πολύ καλή επιλογή, όμως ο ανταγωνισμός με τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα και τον μεγαλύτερο γνώστη των προβλημάτων της πρωτεύουσαν, Νίκο Σοφιανό από το ΚΚΕ, να είναι έντονος για τη δεύτερη θέση.

Στον Πειραιά, ο Γιώργος Γαβρίλης θα παλέψει για την είσοδο του στον δεύτερο γύρο, ενώ στην Πάτρα, ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Αϊβαλής, δύσκολα θα μπορέσει να νικήσει τον ιδιαιτέρως αγαπητό στον πατρινό λαό, Κώστα Πελετίδη.

Στη δε Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι Σπύρος Πέγκας και Γιάννης Μυλόπουλος, αντίστοιχα, δύσκολα θα πετύχουν μια εντυπωσιακή επίδοση.

Ελπίδες νίκης

Πάντως, στην Κουμουνδούρου ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να σπάσουν το απόλυτο της Νέας Δημοκρατίας. Στη Θεσσαλία, θεωρούν ότι ο Δημήτρης Κουρέτας θα μπορέσει να είναι εκείνος που θα συγκεντρώσει τις ψήφους της λαϊκής αγανάκτησης απέναντι στον Κώστα Αγοραστό.

Επίσης, πιστεύουν ότι ο Απόστολος Γκλέτσος θα είναι σε θέσει να αντιμετωπίσει στα ίσα τον Φάνη Σπανό, ενώ εκτιμούν ότι ο Θοδωρής Γαλιατσάτος, στα Ιόνια, θα πετύχει μια μεγάλη νίκη.

Πηγή