Κασσελάκης: Στην Κύπρο για επαφές και mea culpa για το «κρατίδιο»

Στη Λευκωσία βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης ο Στέφανος Κασσελάκης, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και στον απόηχο της ατυχούς -τουλάχιστον- τοποθέτησης του, όταν και αποκάλεσε τα κατεχόμενα «κρατίδιο».

Λίγε ημέρες πριν τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, ο υποψήφιος τότε για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, όταν αναφερόμενος στο Κυπριακό, αδυνατούσε να βρει και να πει τη λέξη «ψευδοκράτος». Ο ίδιο υποστήριξε πως επρόκειτο για «γλωσσικό λάθος», όμως αυτή η αναφορά φαίνεται ότι θα τον ακολουθεί για αρκετό καιρό ακόμα.

Προφανώς και είναι κάτι που το γνωρίζει ο ίδιος και οι συνεργάτες του πολύ καλά. Γι’ αυτό και λίγο πριν την επίσκεψη του στην Κύπρο, θέλησε για ακόμα μια φορά να ξεκαθαρίσει τη θέση του, για να μην χρειαστεί να το κάνει ενώπιον της κυπριακής πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη.

«Είναι ξεκάθαρο ότι καμία διχοτομική πρόταση δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συνομιλίες (…) Ως προς το λάθος μου, όπως ξέρετε ανασκεύασα αμέσως και ζήτησα συγγνώμη. Αλίμονο αν οι άνθρωποι καθορίζονται από τα λάθη που διορθώνουν και όχι από τα πιστεύω τους και τις πράξεις τους», ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Οι καλοί άνθρωποι, κάνουν καλές συζητήσεις»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να κλείσει το εσωκομματικό μέτωπο. Διότι η συνάντηση με τον Νίκο Φίλη, στην πραγματικότητα ήταν συνάντηση με την «Ομπρέλα».

Η εύθραυστη εκεχειρία που συμφωνήθηκε έχει ορίζοντα τις αυτοδιοικητικές εκλογές και κανένας δεν είναι σε θέση να πει ως πότε θα κρατήσει, καθώς όλα βαδίζουν σε ένα τεντωμένο σκοινί, αναμένοντας τις αποφάσεις για το συνέδριο.

Πάντως, μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Φίλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε στους συνεργάτες του πως «οι καλοί άνθρωποι, κάνουν καλές συζητήσεις», γεγονός που ερμηνεύτηκε ως πρόθεση του να προχωρήσει σε συμβιβασμούς με την «Ομπρέλα» με αντάλλαγμα την ενότητα.


Πηγή