Το κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Τι σκέφτονται στην «Ομπρέλα»

Είναι σαφές πως τα «χνώτα» της «παλιάς φρουράς» του ΣΥΡΙΖΑ με τη νέα ηγετική ομάδα, δεν ταιριάζουν και πάρα πολύ

Το μέλλον της «Ομπρέλας» και χιλιάδων ακόμα μελών του ΣΥΡΙΖΑ που «ασφυκτιούν» με τη νέα τάξη πραγμάτων που έχει δημιουργηθεί μετά τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, αναμένεται να αποφασιστεί κατά τη πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μαζικών αποχωρήσεων στελεχών του κόμματος.

Με δεδομένο ότι το Συνέδριο δεν φαίνεται πιθανό να πραγματοποιηθεί εντός του 2023, κάτι στο οποίο αντιδρά έντονα η «Ομπρέλα» και πρόσωπα από άλλες ομάδες, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μαζικών αποχωρήσεων στελεχών του κόμματος.

Είναι σαφές πως τα «χνώτα» της «παλιάς φρουράς» της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη νέα ηγετική ομάδα, δεν ταιριάζουν και πάρα πολύ. Για την ακρίβεια, είναι προφανές πως ο ένας δεν θέλει να βλέπει τον άλλον. Αυτό, τουλάχιστον, ισχύει για τα στελέχη που έχουν πολλά προηγούμενα από την περίοδο της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε την Πέμπτη στο Star, έτεινε χείρα φιλίας προς την πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νίκου Φίλη, καθώς δήλωσε ότι με τον τελευταίο θέλει να συναντηθεί, ξεκόβοντας κάθε συζήτηση περί διαγραφών.

Δεχόμενοι ως απολύτως ειλικρινείς τις προθέσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν πάει να πει ότι συμφωνούν μαζί του όλοι οι συνεργάτες του, καθώς είναι προφανές ότι ορισμένοι, με τον τρόπο τους, επιχειρούν να σπρώξουν προς την έξοδο του συντρόφους τους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με το Συνέδριο του κόμματος να φαίνεται πως παραπέμπεται για τις ελληνικές καλένδες, η «Ομπρέλα» ζητάει την άμεση σύγκληση των οργάνων του κόμματος, με επιστολή της προς τη γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωτή γραμματέα, Γιώργο Βασιλειάδη.

Παράλληλα, ζητάει να προχωρήσει άμεσα η συζήτηση για τον οδικό χάρτη προς το Συνέδριο, το οποίο φαίνεται πως παραπέμπεται για τον επόμενο χρόνο, καθώς η νέα ηγετική ομάδα θέλει περισσότερο χρόνο για να οργανωθεί.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι πολλά από τα κορυφαία στελέχη της «Ομπρέλας», αλλά και πρόσωπα που δεν ταυτίζονται απόλυτα μαζί τους, επιθυμούν να υπάρξει μια μαζική, συντεταγμένη έξοδος από την Κουμουνδούρου.

Μάλιστα, επιθυμούν αυτή να λάβει χώρα άμεσα, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη θέση δεν την ασπάζονται όλα τα μέλη της ομάδας, με αρκετά να αντιπροτείνουν να δοθεί μια μικρή πίστωση χρόνου στον Στέφανο Κασσελάκη, ώστε να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του σχετικά με το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το Σαββατοκύριακο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδικτύου, η πλατιά πανελλαδική σύσκεψη που έχει προγραμματίσει η «Ομπρέλα».


Πηγή