ΣΥΡΙΖΑ: Μια νύχτα ηρεμίας πριν τη μεγάλη «καταιγίδα»

Μια εκδήλωση η οποία θα μπορούσε να αποτελεί ένα μήνυμα ενότητας μετά τη σκληρή εσωκομματική σύγκρουση για την ανάδειξη του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιήθηκε, χθες, στο ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υποψηφιότητας του Κώστα Ζαχαριάδη, για τον δήμο Αθηναίων.

Όμως, η εικόνα αυτή κάθε άλλο παρά πραγματική ήταν, καθώς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με «καζάνι που βράζει» και το οποίο σύντομα θα εκραγεί, καθώς φαίνεται ότι η νέα τάξη πραγμάτων που επικρατεί στην Κουμουνδούρου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από όλους.

Η μάχη για τον δήμο Αθηναίων είναι η πιο σημαντική για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη, να πραγματοποιήσει εκεί την πρώτη του εμφάνιση μετά τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές.

Αν και γνωρίζει ότι έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει τις επόμενες ημέρες να δώσει έμφαση στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στα ψηφοδέλτια ανά την Ελλάδα που στηρίζει το κόμμα του. Εκεί θα εστιάσει, σε μια προσπάθεια να μεταδώσει στους επικεφαλής τους λίγη από την «αύρα» του νικητή, την οποία και κουβαλάει.

Για τον Κώστα Ζαχαριάδη συγκεντρώθηκε εκεί το όλο κόμμα. Η νέα ηγετική ομάδα, με τον Σωκράτη Φάμελλο, τον Νίκος Παππά, τον Βαγγέλη Αποστολάκη και τη Δώρα Αυγέρη. Η «παλιά φρουρά» και οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης και Φώτης Κουβέλης, πρόσωπα της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αλλά και στελέχη του κόμματος που προέρχονται από τη διεύρυνση, όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Στέργιος Καλπάκης, οι οποίοι βρέθηκαν τις προηγούμενες ώρες στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, εξαιτίας της απομάκρυνσης τους -με άκομψο, ομολογουμένως τρόπο- από τις θέσεις του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του εκπροσώπου Τύπου, αντίστοιχα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έφτασε στον χώρο της εκδήλωσης, συνοδευόμενος από τους στενούς του συνεργάτες. Μάλιστα, δεν ήταν λίγα τα πικρόχολα σχόλια επ’ αυτού, με αρκετούς να ψιθυρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζονταν πάντα μόνος του, χωρίς καμία «κουστωδία».

Χωρίς να χάσει χρόνο, έσπευσε να χαιρετίσει όλους όσοι βρίσκονταν στην πρώτη σειρά, ακόμα και αν δεν τον στήριξαν στην εσωκομματική κούρσα, δηλαδή τους Νάσο Ηλιόπουλο και Νίκο Βούτση. Αντίθετα, δεν είχε τετ α τετ με τον Νίκο Φίλη, που νωρίτερα του είχε ασκήσει σκληρή κριτική, χαρακτηρίζοντας τον «Τραμπ» και «Μπέμπε Γκρίλο, καθώς ο πρώην υπουργός επέλεξε τις πιο πίσω σειρές.

Φαίνεται, όμως, ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες ξεπερνούν τα στενά όρια της «Ομπρέλας», οι οποίες και «ασφυκτιούν» υπό τη νέα ηγεσία και σε σχετικό σύντομο χρονικό διάστημα θα αντιδράσουν. Και αυτό έγινε ξεκάθαρο με την αποχώρηση του καθηγητή Γρηγόρη Γεροτζιάφα, που αποτελούσε μια προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, μακριά από τον παλιό κομματικό «πυρήνα».


Πηγή