Δένδιας: «Η έγκριση των ελληνικών F–35 βρίσκεται στο τελικό στάδιο, πιθανή συνάντηση με Γκιουλέρ»

«Όσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, η ακριβής ημερομηνία θα προσδιορισθεί το αμέσως επόμενο διάστημα», υπογράμμισε ο Υπουργός Άμυνας.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονταν σε πλήρη ετοιμότητα για να συνδράμουν την Πολιτική Προστασία στη Θεσσαλία. Με τον Γιασάρ Γκιουλέρ, συζητήσαμε το ενδεχόμενο μίας κοινής επίσκεψης τους επόμενους μήνες, στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας», ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας ήταν κομβικός και γι’ αυτό έχουν την ευγνωμοσύνη όλων μας. Για την ενεργοποίηση αυτών υπάρχει ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, βάσει του οποίου διατίθεται προσωπικό, όπου κρίνει απαραίτητο το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων. Είναι ευνόητο ότι ο Στρατός δεν βγαίνει αυτοβούλως εκτός στρατοπέδων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις τέθηκαν σε ετοιμότητα και ήταν διαθέσιμες προς συνδρομή από το βράδυ της Τετάρτης ήδη, στη βάση και των μετεωρολογικών προβλέψεων, ενώ σε τοπικό επίπεδο, όπως στον Βόλο, είχαν ήδη ενεργοποιηθεί από την Τρίτη και επιχειρούσαν όπου οι συνθήκες το επέτρεπαν. Παρά τους προφανείς κινδύνους, κατάφεραν να διασώσουν 2.300 ανθρώπινες ζωές, αλλά και να βοηθήσουν με κάθε τρόπο δεκάδες χιλιάδες πολίτες, υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες.

Επαναλαμβάνω ότι δεν υπήρξε ουδεμία καθυστέρηση. Δεν πρέπει να συγχέουμε τους κανόνες ασφαλείας των εναέριων μέσων σε περιοχές με έντονη κεραυνική δραστηριότητα και μηδενική ορατότητα, με την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες, όταν κλήθηκαν, επιτέλεσαν την αποστολή τους με αυταπάρνηση και πλήρη συναίσθηση του καθήκοντος. Συνεπώς, τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη όπως προανέφερα και αναγνώριση του έργου τους», σημείωσε αρχικά ο κ. Δένδιας, μιλώντας στη Real News.

«Η έγκριση του προγράμματος για τα F–35 βρίσκεται στο τελικό στάδιο»

«Η διαδικασία της έκδοσης της LOA για το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F–35 είναι στο τελικό στάδιο, βάσει των προβλεπόμενων εσωτερικών διαδικασιών της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και εκτιμάμε ότι σύντομα, θα αποσταλεί η επιστολή αποδοχής. Ακόμη, είμαστε σε συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών για αυτό το θέμα.

«Με τον κ. Γκιουλέρ, συζητήσαμε το ενδεχόμενο μίας από κοινού επίσκεψης στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, τους επόμενους μήνες»

«Με τον κ. Γκιουλέρ, συζητήσαμε το ενδεχόμενο μίας από κοινού επίσκεψης στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει προσδιορισθεί επακριβώς. Όσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η ακριβής ημερομηνία θα προσδιορισθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν πρέπει, όμως, να συγχέουμε τα μέτρα αυτά με τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τα ΜΟΕ δεν αφορούν την επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς», συμπλήρωσε ο Υπουργός Άμυνας.

«Η προοπτική ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων σε φυσικές καταστροφές απαιτεί διερεύνηση»

«Η βέλτιστη χρήση των πόρων του κράτους είναι πάντα το ζητούμενο. Αν κριθούν πάντως απαραίτητες οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, λόγω της αυξημένης συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής κρίσης –την οποία, μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε πρόσφατα ως «κλιματική κατάρρευση»– οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι και πάλι διαθέσιμες, στο πλαίσιο της αποστολής τους, να συντρέξουν όπου χρειάζεται τον ελληνικό λαό, του οποίου είναι το ένστολο τμήμα. Ήταν, είναι και θα είναι στην υπηρεσία της κοινωνίας», υποστήριξε ο Νίκος Δένδιας.

«Το περιβάλλον των τελευταίων μηνών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι διαφορετικό από το σκηνικό έντασης των προηγούμενων ετών»

«Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία, οπότε και βρέθηκα στη γειτονική χώρα, αποτέλεσαν μία αφορμή για να μπορούμε έκτοτε να συνομιλούμε, χωρίς να υπάρχουν προκλήσεις επί του πεδίου. Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη είναι μία ακόμη δυνητική ευκαιρία σε αυτή την κατεύθυνση, μετά τη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ώστε να εμπεδωθεί περαιτέρω το συγκεκριμένο κλίμα.

Σε ό,τι με αφορά, αυτό ήταν και το πνεύμα της πρώτης συνάντησης που είχα στη Λιθουανία με τον ομόλογό μου, Γιασάρ Γκιουλέρ. Όμως, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Κατά διαστήματα Τούρκοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν μία ρητορική που ανατρέχει στην περίοδο προ των σεισμών, ενώ στην ατζέντα της γειτονικής χώρας εξακολουθούν να διατηρούνται αξιώσεις που δεν συνάδουν με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Βεβαίως δε νοείται διάλογος “άνευ όρων”, δηλαδή εκτός πλαισίου. Ο διάλογος των κρατών δεν συνιστά ούτε φιλοσοφική αναζήτηση ούτε παζάρι. Για να ανοίξουμε μία πραγματικά νέα σελίδα στις σχέσεις μας, προς όφελος των κοινωνιών μας, θα πρέπει και η Τουρκία να αποδεχθεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και τους κανόνες ειρηνικής συνύπαρξης και καλής γειτονίας, όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης του Οργανισμού. Ελπίζω βαθύτατα ότι αυτή θα είναι η επιλογή του Προέδρου (σ.σ. Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν, που θα αποτελεί και την ιστορική υστεροφημία του», σημείωσε εν συνεχεία ο Νίκος Δένδιας.

«Το θέμα των Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας ξεπερνά κατά πολύ τον χρονικό ορίζοντα της σημερινής κυβέρνησης»

«Από το 2017 βρισκόταν σε εξέλιξη διαγωνισμός για την “Εν συνεχεία υποστήριξη” των ελικοπτέρων, αλλά λόγω των επαναλαμβανόμενων δικαστικών προσφυγών από τους συμμετέχοντες ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2023.

Στη συνέχεια, υπήρξε νέα εμπλοκή με το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτή τη στιγμή είναι τέσσερα τα Super Puma που βρίσκονται στη διάθεση της Πολεμικής Αεροπορίας. Παράλληλα, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του Τομέα Έρευνας και Διάσωσης, έχουν γίνει ενέργειες από την Πολεμική Αεροπορία για την προμήθεια νέου τύπου ελικοπτέρου.

Η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Πάντως, δεν νίπτω τας χείρας μου. Αυτό το θέμα συναρτάται, επίσης, με την κατάσταση στην ΕΑΒ και θα αντιμετωπισθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Άλλωστε, υφίσταται ζήτημα για όλα τα εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, πλην των μαχητικών αεροσκαφών. Θα κάνω ό,τι χρειάζεται και θα ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία, εάν απαιτηθεί. Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να εισέλθουν στον 21ο αιώνα», ανέφερε.

«Σε ένα σύνθετο γεωπολιτικά περιβάλλον, είναι κρίσιμο να προωθήσουμε την αμυντική μας διπλωματία»

«Πρέπει να χτίσουμε την αυτοπεποίθηση μίας χώρας, που το τελευταίο διάστημα έχει μεγεθύνει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα. Πλέον, ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, με τη διεύρυνση των συμμαχιών της, τα πολυμερή και τριμερή σχήματα στα οποία συμμετέχει, μία σειρά συμφωνιών τις οποίες έχει υπογράψει, όπως και με τις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις της, αναγνωρίζεται διεθνώς ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή.

Αλλά η αμυντική διπλωματία είναι μία πολυσύνθετη έννοια, η οποία δεν περιορίζεται σε προμήθειες ή συμπαραγωγές αμυντικού υλικού. Όσον αφορά την αμυντική μας βιομηχανία και την εθνική οικονομία γενικότερα, στόχος μας είναι η δημιουργία οικοσυστήματος καινοτομίας κυρίως, το οποίο θα δώσει σταδιακά στη χώρα μας τη δυνατότητα να γίνει συμπαραγωγός και εξαγωγέας οπλικών συστημάτων.

Η ενίσχυση της συνεργασίας με άλλες χώρες, όπως με το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που επισκέφθηκα πρόσφατα και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε νέες τεχνολογίες και τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνονται στις κύριες προτεραιότητες που έχουμε, όπως και η σύνδεση της έρευνας με τις στρατιωτικές σχολές.

Στόχος μας είναι, επίσης, η περαιτέρω εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων και σε συνεργατικά προγράμματα παραγωγής αμυντικού υλικού μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ, στα οποία ήδη συμμετέχουν ελληνικές εταιρείες. Είναι προφανές ότι υπάρχει τεράστια ανεκμετάλλευτη δυνατότητα μεγέθυνσης της αμυντικής βιομηχανίας», ολοκλήρωσε ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.


Πηγή