Το δύσκολο αυτοδιοικητικό «παζλ» της Κουμουνδούρου – Ποιοι κορυφαίοι αρνήθηκαν να είναι υποψήφιοι

Πώς συμπληρώνεται το «παζλ» των προσώπων που θα στηριχθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές κάλπες του Οκτωβρίου και ποιοι απέρριψαν την προοπτική.

Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξεύρεση των προσώπων που θα ηγηθούν των ψηφοδελτίων που θα στηρίξει στις αυτοδιοικητικές κάλπες του Οκτωβρίου, φαίνεται πως σιγά – σιγά συμπληρώνεται το «παζλ» των επικεφαλής.

Όμως, σε καμία περίπτωση δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι την ώρα που η Κουμουνδούρου δίνει μια μεγάλη «μάχη» επιβίωσης, δεν είναι λίγα τα στελέχη πρώτης γραμμής που -είτε είναι πρώην βουλευτές, είτε νυν- αρνήθηκαν να βγουν μπροστά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και να βοηθήσουν το κόμμα που τους άνοιξε την πόρτα στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στην Αττική, τα πράγματα είχαν πάρει λίγο, πολύ τον δρόμο τους εδώ και καιρό. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε τον δήμαρχο Νίκαιας, Γιώργο Ιωακειμίδη, που αποφάσισε να αφήσει τον δήμο που υπηρέτησε επί 7 θητείες και να κάνει το επόμενο βήμα. Παρά την απόπειρα του Χρήστου Σπίρτζη να βρεθεί κοινός βηματισμός με το ΠΑΣΟΚ και τον Γιάννη Σγουρό, αυτό δεν προχώρησε. Επομένως, η Κουμουνδούρου θα στηρίξει τη δική του υποψηφιότητα εκεί.

Το μεγάλο πρόβλημα φαίνεται ότι είναι η Κεντρική Μακεδονία. Εκεί τα κόμμα εισέπραξε όχι ένα, όχι δύο, αλλά πέντε αρνήσεις (!) από στελέχη πρώτης γραμμής, από τα οποία ζητήθηκε να βάλουν πλάτη και να διεκδικήσουν την περιφέρεια, απέναντι στον πανίσχυρο Απόστολο Τζιτζικώστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, «όχι» είπαν οι Απόστολος Τόλκας, Γιάννης Αμανατίδης, Δώρα Αυγέρη, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Ράνια Θρασκιά. Το πρόβλημα στην περιοχή είναι ίσως το μεγαλύτερο και εκείνο που στην πραγματικότητα έχει «μπλοκάρει» την ανακοίνωση των υποψηφίων, συνολικά.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, εμφανίζεται στη Δυτική Ελλάδα. Και εκεί οι αρνήσεις προήλθαν από πρόσωπα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τις κομματικής επετηρίδας. Πιο συγκεκριμένα, αρνήθηκαν το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Διονύσης Τεμπονέρας και οι βουλευτές Σία Αναγνωστοπούλου και Μίλτος Ζαμπάρας.

Στη δε περιφέρεια Πελοποννήσου, «όχι» είπε ο πρώην βουλευτής, Σταύρος Αρχωβίτης, ενώ ούτε ο Γιώργος Δέδες που ήταν υποψήφιος το 2019, εμφανίζεται διατεθειμένος να το κάνει ξανά. Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί με τον μεσσήνιο γιατρό, Γιώργο Μπέζο, που ήταν δεύτερος σε σταυρούς υποψήφιος βουλευτής στη Μεσσαηνία.

Στην Κρήτη, υπάρχουν επιλογές. Όμως όλα δείχνουν ότι δεν θα συνεχιστεί η στήριξη προς τον Σταύρο Αρναουτάκη, αλλά ούτε και θα προταθεί ο Γιάννης Κουράκης -που θα αποτελούσε μια λογική επιλογή, με δυνατότητα ισχυρής καταγραφής και διείσδυσης στους δημοκρατικούς ψηφοφόρους- αλλά ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου, Σωτήρης Δανέλης.

Στη Θεσσαλία, ο Βασίλης Κόκκαλης δεν συζητούσε καν την πιθανότητα να είναι υποψήφιος. Έτσι, η Κουμουνδούρου οδηγείται στον γνωστό επιχειρηματία από τον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, Νίκο Ράπτη, ενώ στο τραπέζι υπάρχει το όνομα του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα (στον οποίο προσανατολίζεται και το ΠΑΣΟΚ), ενώ οι κομματικές οργανώσεις προτείνουν τη λαρισαία Ζωή Ακριβούλη.

Στα Ιόνια νησιά υποψήφιος περιφερειάρχης θα είναι εκ νέου ο Θοδωρής Γαλιατσάτος, στη Δυτική Μακεδονία θα στηριχτεί η Γεωργία Ζεμπιλιάδου (όπως και από το ΠΑΣΟΚ) και στη Στερεά Ελλάδα, ο Απόστολος Γκλέτσος, που έχει όλα τα φόντα να σπάσει τη «γαλάζια μονοκρατορία».

Για τον δήμο Θεσσαλονίκης συζητούν με τον πρώην αντιδήμαρχο της πόλης, Σπύρο Πέγκα και τον πρώην στενό συνεργάτη του Βαγγέλη Βενιζέλου, Στέλιο Αγγελούδη.

Στον δήμο Αθηναίων, οι επαφές με τον Νίκο Παππά, συνεχίζονται, παρά το γεγονός ότι ο νεαρός αθλητής έδειξε να έχει δεύτερες σκέψεις. Άλλωστε, η δυναμική που είχε αναπτύξει η υποψηφιότητα του, πριν καλά, καλά ανακοινωθεί, ήταν πολύ μεγάλη.

Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει τις πιθανότητες να τον στηρίξει στην πρωτεύουσα. Πάντως, πιέζεται και ο Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ δεν αποκλείεται και η περίπτωση του καθηγητή, Νίκου Φαραντούρη.


Πηγή