Η ώρα του Τσακαλώτου, η δυναμική της Αχτσιόγλου και η ανασυγκρότηση των δυνάμεων Παππά

Την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινώσει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έτσι θα γίνει το δεύτερο πρόσωπο που θα λάβει και επίσημα μέρος στην «κούρσα» για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή, η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου δείχνει πως αποκτά μια δυναμική που ξεπερνάει τα στενά κομματικά όρια, ενώ οι πρώην «προεδρικοί» που συσπειρώνονται γύρω από τον Νίκο Παππά, προσπαθούν να μετρήσουν δυνάμεις ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι ανακοινώσεις Τσακαλώτου

Η αλήθεια είναι πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζύγισε πολύ τα δεδομένα, προτού λάβει την οριστική απόφαση για να συμμετάσχει στην εσωκομματική αναμέτρηση.

Αφενός, διότι εκτιμάει πολύ την Έφη Αχτσιόγλου. Σε τέτοιο σημείο, που θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα τη στηρίξει ανοιχτά σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος και δεν συμμετέχει ο ίδιος. Αφετέρου, διότι γνωρίζει πολύ καλά πως δεν είναι το μεγάλο φαβορί. Ειδικά από τη στιγμή που αρκετά κορυφαία στελέχη της «Ομπρέλας» θα στηρίξουν την πρώην υπουργό.

Όμως, στη τελική του απόφαση έπαιξε καταλυτικό ρόλο η πίεση που του άσκησαν πολλά στελέχη του κόμματος, που θέλουν μια «καθαρή» αριστερή υποψηφιότητα – έστω και για την καταγραφή της δυναμικής της. Όπως, επίσης, και προτροπή από πρόσωπα που βρίσκονταν κοντά στον Αλέξη Τσίπρα.

Από σήμερα, πλέον, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και «ελεύθερος» να παρουσιάσει τη δική του πολιτική πλατφόρμα, χωρίς να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως «υπονομευτής» της πορείας του κόμματος.

Μεγάλη δυναμική Αχτσιόγλου

Αν ένα γεγονός δεν περνάει απαρατήρητο, αυτό προφανώς και είναι η τεράστια δυναμική που αναπτύσσει η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου. Το Newsbomb.gr έχει παρουσιάσει αναλυτικά τα κορυφαία στελέχη που τη στηρίζουν, τα οποία ιδεολογικά τοποθετούνται από τα «αριστερά της αριστεράς», μέχρι και πάρα πολλούς «πασοκογενείς».

Φαίνεται, όμως, ότι η νεαρή πρώην υπουργός έχει μεγάλη πέραση και σε πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, με σαφή σοσιαλδημοκρατική ιδεολογική τοποθέτηση, όπως είναι για παράδειγμα η πανεπιστημιακός και πρώην ευρωβουελυτής του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά, που χαιρέτησε με ενθουσιασμό τις ανακοινώσεις της Αχτσιόγλου.

Δουλειά στη βάση οι πρώην «προεδρικοί»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα πρόσωπα που συσπειρώνονται γύρω από τον Νίκο Παππά, έχουν αρχίσει να κάνουν οργανωτική δουλειά στη βάση του κόμματος.

Οι επαφές με μεσαία στελέχη είναι εντατικές και σε πρώτη φάση θα δώσουν μάχη στην Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου να μεταθέσουν για τον Νοέμβριο τις εσωκομματικές εξελίξεις. Το αν θα το καταφέρουν, κανένας δεν μπορεί να το πει με σιγουριά, καθώς ουδείς γνωρίζει ακριβώς προς ποια πλευρά κλείνουν τα μέλη του οργάνου, μετά τη διάσπαση της «προεδρικής» ομάδας.


Πηγή