ΠΑΣΟΚ: «Ανεπαρκείς», οι αυξήσεις και η παράταση του Market Pass

Η απόρριψη από την κυβέρνηση να δοθεί δυνατότητα για νέες ρυθμίσεις οφειλών προκαλεί αρνητική εντύπωση, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής χαρακτήρισε ως «αποσπασματικά και ανεπαρκή» τα μέτρα που παρουσίασε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ως «εκκωφαντική» την απουσία ενός συνολικού πλαισίου για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Οι αυξήσεις μισθών και η παράταση του Market Pass που εξήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης, δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τις απώλειες στο εισόδημα των πολιτών, τη στιγμή που οι αυξήσεις στα τρόφιμα επιταχύνονται στο 12,2% από το 11,6% μεταξύ Ιουνίου και Μαΐου και παρά την υποχώρηση του γενικού πληθωρισμού, όπως επισημάνθηκε σε ανακοίνωση του τομέα Οικονομικών του κόμματος.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ έθεσε το ερώτημα γιατί ο Υπουργός Ανάπτυξης παραγγέλνει τώρα ελέγχους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ, όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως αναφέρει, η κυβερνητική αδράνεια άφηνε την αγορά να λειτουργεί ανεξέλεγκτη, με τεράστια ποσοστά κέρδους εις βάρος των καταναλωτών.

Για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ανέφερε πως αποδεικνύεται φενάκη, καθώς υποστηρίζει ότι η οριζόντια αύξηση των 70€ οδηγεί σε μέσες αυξήσεις ύψους 4,31% – 6,74%.

Παράλληλα, για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 20€, αλλά και την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000€, το ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι απέχουν πολύ από μία ολοκληρωμένη δημογραφική πολιτική.

Παρ’ ότι η αύξηση των επιδομάτων ευθύνης βρίσκει σύμφωνη τη Χαριλάου Τρικούπη, στην ανακοίνωση τονίσθηκε ότι με τη συνέχιση των πολιτικών του «επιτελικού κράτους» που αναθέτει με αποφάσεις Υπουργών αντί να επιλέγει αξιοκρατικά τους προϊσταμένους, θα μετατραπεί σε προνομιακή οικονομική ενίσχυση των «ημετέρων».

Στη συνέχεια, σημειώθηκε ότι προκαλεί αρνητική εντύπωση η απόρριψη από την κυβέρνηση να δοθεί η δυνατότητα για νέες ρυθμίσεις οφειλών, ενώ αναγκάζεται να επανέλθει για μία ακόμη φορά με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αλλά και με ένα ακόμη σχέδιο «Ηρακλής» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες που καταδεικνύει την αναποτελεσματικότητα και την προχειρότητα των έως τώρα πολιτικών της, για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους συνολικά.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει έγκαιρα τις προτάσεις του για τις 120 δόσεις, καθώς και για ένα «κούρεμα» της τάξεως του 30% για όλους όσοι είναι συνεπείς και έχουν συσσωρευμένα χρέη σε ΕΦΚΑ και εφορία, ενώ, θα προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης.


Πηγή