Παπαστεργίου: «Το νέο “gov.gr” ετοιμάζεται» – Οι προτεραιότητες του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

«“Τρέχουν” μεγάλα έργα, τα οποία θα κάνουν τη διαφορά», τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Προκειμένου να δομήσουμε ακόμη περισσότερο τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη, μέρα με την ημέρα δίνουμε μία καθημερινή “μάχη” με τη γραφειοκρατία», σημείωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Νομίζω ότι η ομορφιά του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν αφορά μονάχα ένα πράγμα. Ουσιαστικά, διέπει οριζόντια το ελληνικό Δημόσιο και προσπαθούμε μέσω των συνεργασιών που έχουμε με πολλά άλλα Υπουργεία, να βρούμε αυτούς τους θύλακες γραφειοκρατίας και ταλαιπωρίας και σιγά – σιγά να τους απλοποιήσουμε και να τους ψηφιοποιήσουμε», συμπλήρωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Οι προτεραιότητες του Υπουργείου

«“Τρέχουν” μεγάλα έργα, τα οποία θα κάνουν τη διαφορά σε πολλούς τομείς. Ακριβώς επειδή αποτελούν μεγαλεπήβολα σχέδια, δεν είχε γίνει τόση δουλειά, όση θέλαμε όλοι. Για παράδειγμα η Δικαιοσύνη, η ψηφιοποίηση της οποίας θα δώσει μεγάλη “ανάσα” σε έναν κλάδο, ο οποίος είναι πολύπαθος. Πλέον, βήμα προς βήμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αυτήν την είσοδο στις αρχές του 2024», υπογράμμισε στη συνέχεια ο Δημήτρης Παπαστεργίου.

Αναφέρθηκε στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τον φάκελο υγείας, όπου «προχωράμε σε μία ολοκλήρωση όπου θα μπορεί ο κάθε πολίτης ανά πάσα στιγμή σε οιοδήποτε νοσοκομείο, μαζί με τον ιατρό του, πάντα με την έγκριση αυτού να βλέπει τα ιατρικά του δεδομένα».

Επιπλέον, μίλησε για την αγροτική ανάπτυξη, την κυβερνοασφάλεια, τα ανοιχτά δεδομένα, το θέμα της προσβασιμότητας για τους ανθρώπους με αναπηρίες, την Παιδεία και την ευρυζωνικότητα στα σχολεία. «Σκοπός είναι μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων πόρων που θα εξασφαλίσουμε και έχουμε σχεδιάσει, ήδη να περάσει η οπτική ίνα σε όλα τα σχολεία».

«Το νέο “gov.gr” ετοιμάζεται»

«Πάμε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, ώστε να υπάρχει μία κοινή εμπειρία χρήσης σε όλους τους πολίτες. Το γεγονός ότι το Δημόσιο, πλέον, είναι δίπλα μας, μάς υπενθυμίζει προληπτικές εξετάσεις ή με το “112” για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και στέκεται δίπλα μας, είναι μικρά βήματα για την τεχνολογία αλλά μεγάλα για μία ψηφιακή Ελλάδα», σχολίασε ο κ. Υπουργός.

«Άλλος ένας στόχος είναι να προχωρήσει το ζήτημα του Κτηματολογίου, ενώ, για την τεχνητή νοημοσύνη, σημείωσε ότι θα πρέπει «να την ενσωματώσουμε σε τομείς όπως η Υγεία, η οικονομία, η ασφάλεια και να αποτελέσει “όπλο” στο πλευρό του πολίτη. Θέλουμε να προωθήσουμε όλα τα έργα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας», ολοκλήρωσε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.


Πηγή