Φάμελλος: Ο πλουραλισμός δεν κάνει κακό, αρκεί οι υποψηφιότητες να συνδεθούν με πολιτικές προτάσεις

«Προχωράμε με σεμνότητα και ταπεινότητα», τόνισε ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, σχετικά με τη διαδικασία διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος.

«Το κρίσιμο πολιτικό ζήτημα είναι να μην έχουμε μονάχα επιλογή προσώπου για την ηγεσία, αλλά ένα δυνατό κόμμα, γειωμένο στη κοινωνία και μία συνολική πολιτική πρόταση και παράλληλα, να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές και να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις», τόνισε ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, αναφερόμενος στις διαδικασίες της παράταξης μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του ALPHA.

«Ο πλουραλισμός δεν είναι κακός, αρκεί οι υποψηφιότητες να συνδεθούν με πολιτικές προτάσεις»

Αναφορικά με των υποψηφιοτήτων που ενδεχομένως υπάρξουν, σημείωσε ότι «αν και στο παρελθόν είχε υπάρξει μόνο μία υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα, εντούτοις ο πλουραλισμός δεν είναι κακός, ωστόσο, το σημαντικό είναι να συνδέσουμε τις υποψηφιότητες με τις προτάσεις και την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή αρχηγού και την διεξαγωγή του Συνεδρίου, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι «θα αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή που θα συνέλθει το Σαββατοκύριακο». Ακόμη, σημείωσε ότι «μετά το σοκ της αποχώρησης Τσίπρα, γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε προτάσεις για την ηγεσία. Η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα για τις υποψηφιότητες. Αυτό που απαιτείται και το επιδεικνύουν όλοι είναι σοβαρότητα και σεμνότητα. Πρέπει να σεβαστούμε την αγωνία του κόσμου και το διακύβευμα της εκλογής».

«Τόσο εγώ, όσο και το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας, αναλάβαμε ένα δύσκολο έργο να εκπροσωπήσουμε το κόμμα στις προγραμματικές δηλώσεις και να λάβουμε αποφάσεις για την κοινοβουλευτική λειτουργία. Θέλω να σεβαστώ αυτή την εντολή και να μην την εμπλέξω με προσωπική επιδίωξη. Δεν εμπλέκω τον ρόλο μου, με προσωπικές επιδιώξεις», υποστήριξε σχετικά με πιθανή υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος.

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για την Ελλάδα»

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε ότι «αποτελεί σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για την Ελλάδα και δεν πρέπει να πάει χαμένο, επιπλέον απόδειξη είναι και ο τρόπος που αποχώρησε για να “ανοίξει” ο δρόμος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για τον ρόλο του, εκείνος θα επιλέξει. Δεν θα φύγει από αυτόν τον αγώνα· εμείς συμμετέχουμε για ιδέες και όχι, για καρέκλες. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να μην έχει πολιτικές απόψεις. Μπορεί να μην έχει καθημερινή παρουσία, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να αποστρατευθεί σε αυτή την ηλικία».

Σε ερώτηση για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως «για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι σωστό να έχουμε κομματικούς υποψηφίους. Βεβαίως θα υποστηρίξουμε υποψηφίους σε κάποιες μεγάλες πόλεις και κάποια αυτοδιοικητικά σχήματα. Το θέμα είναι, όμως, αν θα έχουμε αυτοδιοίκηση».

Ταυτόχρονα, άφησε «ανοικτό» και το θέμα της πρότασης στον Δήμο της Αθήνας και τι θα συμβεί με την υποψηφιότητα του μπασκετμπολίστα, Νίκου Παππά. «Δεν γνωρίζω να υπάρχει εξέλιξη στη συζήτηση για τον Νίκο Παππά, κοιτάζουμε και νέες προτάσεις», ανέφερε.

Για την επικείμενη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους

«Αποτελεί κρίσιμη συνάντηση. Την παρακολουθούμε με προσοχή, είδαμε με ανησυχία τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου (σ.σ. Τζο) Μπάιντεν. Η λύση για τα ζητήματα δεν είναι ένα “κυνήγι” εξοπλισμών στη γειτονιά μας. Πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες. Η Τουρκία οφείλει να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σύνεση, χωρίς εντάσεις. Τι θα ζητούσαμε; Να υπάρχει δέσμευση από την Τουρκία για ύφεση χωρίς εντάσεις».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει επιστρέψει με τρία βασικά στοιχεία· την αντιπολίτευση προς όφελος της κοινωνίας, τον σχεδιασμό μίας συνολικής πρότασης για την επόμενη ημέρα και έγνοια και ενδιαφέρον για τα ζητήματα της κοινωνίας και του Κράτους Δικαίου.


Πηγή