Βουλή: Κόντρα Νότη Μηταράκη – Ζωής Κωνσταντοπούλου

Προγραμματικές Δηλώσεις: Η ασφάλεια του πολίτη δεν βρίσκεται στην αντιπαράθεση και στην καταστολή του, τόνισε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας – Οι διαμαρτυρίες σεβαστές αλλά με σεβασμό στην κείμενη νομοθεσία, υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. 

«Η ασφάλεια δεν βρίσκεται στην καταστολή των Πολιτών» τόνισε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου σε παρέμβασή της μετά την ομιλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη κατά τη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «περίμενα με ενδιαφέρον να δω ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στο μείζον ζητούμενο στη χάραξη της πολιτικής για την προστασία του πολίτη», υπογραμμίζοντας πως «η ασφάλεια δεν βρίσκεται στην αντιπαράθεση με τον πολίτη. Η ασφάλεια δεν βρίσκεται στην καταστολή των πολιτών. Η ασφάλεια βρίσκεται στην ελευθερία και την προστασία των ελευθερίων των πολιτών».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επισήμανε ότι «στην Ελλάδα του 2023 υπάρχει ένα μείζον θέμα που είναι ότι οι πολίτες όταν αγωνίζονται για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, συχνότατα αντί να προστατεύονται στην ενάσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, αντιμετωπίζουν αστυνομική καταστολή, την αστυνομική βία και συχνότατα εάν όχι κατά κανόνα, με την εντολή και τις οδηγίες της εκτελεστικής εξουσίας και των τοπικών εξουσιών». Η κ. Κωνσταντοπούλου, ζήτησε «να πάψει η αστυνομική καταστολή Κινημάτων που αγωνίζονται για θεμελιώδη δικαιώματα», όπως το περιβάλλον, ή για την προστασία της κατοικίας τους από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και να «επικεντρωθεί η ΕΛΑΣ στην ασφάλεια και την προστασία της ελευθερίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών και όχι της αντιπαράθεσης της Αστυνομίας με την κοινωνία».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αντιτάχθηκε και στη λειτουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας λέγοντας πως «σε καμία χώρα δεν φυλάσσονται τα Πανεπιστήμια από δυνάμεις καταστολής» και κάλεσε τον κ. Μηταράκη να σκεφτεί «την πραγματική προστασία του πολίτη και την άρση των ελλειμμάτων στο πεδίο αυτό». Επίσης, έθεσε στον υπουργό και τα ελλείμματα, όπως ανέφερε, που υπάρχουν στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και τα αδιέξοδα που δημιουργούνται σε μια γυναίκα που καταγγέλλει την κακοποίησή της ή την κακοποίηση του παιδιού της στις αστυνομικές αρχές. Καθώς και την αποτυχία του Κράτους, όπως είπε, και ειδικά της αστυνομίας σε περιπτώσεις θυμάτων γυναικοκτονιών. Η κ. Κωνσταντοπούλου, παρατήρησε ότι στις μονάδες καταστολής, όπως και εάν αυτές ονομάζονται, υπηρετούν άνδρες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως είπε, δεν το επιθυμούν με ό,τι αυτό σημαίνει για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους.

Για το σωφρονιστικό σύστημα επισήμανε ότι αυτό θα έπρεπε να επιστρέψει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αντιτάχθηκε στην ιδέα των τηλεδιασκέψεων για να μην γίνονται μεταγωγές κρατούμενων στα Δικαστήρια, λέγοντας ότι αυτό δεν υπάγεται στα καθήκοντά σας αλλά σε κάθε περίπτωση, η δικαστική ακροαματική διαδικασία είναι ιερή και ζωντανή και δεν υποκαθίσταται με τηλεδιασκέψεις και θα αποτελεί παραβίαση δικαιωμάτων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης απάντησε στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας ότι «σέβομαι απόλυτα τις ελευθερίες των πολιτών και τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δεν δεχόμαστε φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας αλλά και την ίδια στιγμή, δεν δεχόμαστε βία σε βάρος των αστυνομικών. Η ΕΛΑΣ έχει μια πολύ σημαντική αποστολή να επιτελέσει. Την εύρυθμη λειτουργία της χώρας μας ώστε όλοι να μπορούμε να απολαύσουμε την ελευθερία, την προστασία της περιουσίας μας, της ζωής μας, του δικαιώματός μας να λειτουργούμε στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Προφανώς, είναι δικαίωμα κάθε κοινωνικής ομάδας να εκφράσει αντίθετες απόψεις στις προτάσεις μιας κυβέρνησης και πολλές φορές, υπάρχουν ομάδες που έχουν αντίθετες απόψεις. Η διαμαρτυρία και η έκφραση γνώμης θα πρέπει όμως, να γίνονται με σεβασμό της κείμενης νομοθεσίας. Όπως και η ΕΛΑΣ να σέβεται το δικαίωμα της διαμαρτυρίας. Αυτή η ισορροπία είναι πολύ σημαντική. Η ΕΛΑΣ καλείται να βρει αυτή τη χρυσή τομή».

Ο υπουργός συμφώνησε με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας ότι για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και του εκφοβισμού υπάρχει θέμα, για αυτό και θα προσληφθούν 200 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί και σημείωσε πως τα θέματα είναι δύσκολα και πολύπλοκα και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σχετικά με το θέμα των δικαστικών τηλεδιασκέψεων, ο κ. Μηταράκης είπε ότι δεν είναι μια ιδέα αλλά βρίσκεται σε τελική φάση υλοποίησης και αυτό δεν αφαιρεί κανένα δικαίωμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας έθεσε το ερώτημα σχετικά με το ύψος του κόστους της αλλαγής των αστυνομικών ταυτοτήτων, τις «φωτογραφικές αναθέσεις» που έχουν αναφερθεί αλλά και για το σύστημα πλαστικοποίησης που χρησιμοποιείται μόνο στη Γερμανία.

Ο υπουργός απάντησε ότι είμαστε στην τελική φάση για τη νέα γενιά αστυνομικών ταυτοτήτων για τους πολίτες. Είναι μια σύγχρονη ταυτότητα που δεν θα είναι ανοικτή σε πλαστογραφήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ