Κουτσούμπας: «Όποιος μιλά για αυτοδυναμία της κυβέρνησης, θα διαψευσθεί»

«Μία νέα οικονομική κρίση βρίσκεται προ των πυλών», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, μιλώντας από τη Βουλή, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ τόνισε ότι «οι 21 βουλευτές του κόμματος έχουν ήδη λάβει τη θέση τους, δίπλα στον λαό» και σημείωσε πως οι προγραμματικές δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στα γνωστά –από την περίοδο των μνημονίων– «ματωμένα πλεονάσματα», στην ομιλία του, επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «η παντοδυναμία ή όχι μίας οιασδήποτε κυβέρνησης δεν κρίνεται από το αν έχει περισσότερους βουλευτές, αν υπάρχει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά αν υπάρχει οργανωμένο λαϊκό κίνημα». «Όποιος μιλά για αυτοδυναμία της κυβέρνησης, θα διαψευσθεί», ανέφερε.

«Όλα αυτά για τα οποία προειδοποιούσε το ΚΚΕ στην προεκλογική περίοδο, είναι μπροστά μας», σχολίασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της ομιλίας του. Αναφερόμενος στους «μπλε φακέλους» της κυβέρνησης, είπε ότι είναι «καλαίσθητοι εξωτερικά, τρομακτικοί στο περιεχόμενο» και προσέθεσε πως «μόνο ως έκθεση ιδεών ακούγονται σε σοβαρά και υπεύθυνα αυτιά όσα λέτε για δήθεν καλύτερους μισθούς, καλύτερη υγεία και ζωή».

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη σε φάση επιβράδυνσης»

Αναφέροντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας βαίνει μειούμενος, σημείωσε ότι ήταν στο 8,4% το 2021 και στο 5,9% το 2022. «Σημειώθηκε ρεκόρ επενδύσεων και κερδών; Ήρθε τάχα ευημερία για τους εργαζόμενους;», διερωτήθηκε ρητορικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Απάντησε ότι «όπως παντού, ένα πράγμα αποδεικνύεται: Προϋπόθεση για να αυξάνονται τα κέρδη, είναι να αυξάνεται το ξεζούμισμα των εργαζομένων». «Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη σε φάση επιβράδυνσης», τόνισε ο Γραμματέας του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «τα μαντάτα δεν είναι καλά».

Για να διασφαλισθούν τα ετήσια πλεονάσματα που απαιτεί η Κομισιόν, «θα κλιμακωθεί η επίθεση στους αυταπασχολούμενους και τους μικρούς επιχειρηματίες», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι θα κοπούν οι επιδοτήσεις των δαπανών κοινωνικής πολιτικής.

«Η Νέα Δημοκρατία θα “τρέξει” την επίθεση ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα»

«Κύριοι της κυβέρνησης, έχετε αντίπαλο», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας, προαναγγέλλοντας αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή, ενώ, επεσήμανε ότι αντιπολίτευση από τη σκοπιά του λαού δεν μπορούν να κάνουν τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Ως προς την Υγεία, χαρακτήρισε ως «μπάλωμα» την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με τον στρατό και την Πυροσβεστική, «για να αναλάβει μετά ο ιδιωτικός τομέας. Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει στις γειτονιές, στις σχολές και το λαό, για να πάνε από εκεί όπου ήρθαν», τόνισε.

Στη συνέχεια, άσκησε κριτική στο λεγόμενο «ψηφιακό κράτος», ειδικά στις περιπτώσεις που αυτές οι δυνατότητες χρησιμοποιούνται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, φέρνοντας ως παράδειγμα τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αλλά και την ψηφιακή κάρτα εργασίας, που δεν απέτρεψε τις απλήρωτες υπερωρίες. Αναφερόμενος στον τουρισμό, είπε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης όχι μόνο δεν βελτίωσαν τις συνθήκες εργασίας, αλλά επιδείνωσαν το «καθεστώς γαλέρας», ενώ, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, μίλησε για το πρόσφατο περιστατικό στη Ρόδο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να τον χαίρεστε, τέτοιο τουρισμό».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, αλλά και για τα συνεχιζόμενα εργασιακά προβλήματα των ναυτεργατών. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο πληθωρισμός έχει δημιουργήσει μεγάλες αυξήσεις τιμών, ενώ «τα λεγόμενα Market Pass, όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά βαίνουν προς κατάργηση με απαίτηση της Κομισιόν».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη μετακίνηση οπλικών συστημάτων από τα νησιά, προκειμένου να ενισχυθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας «έχει γίνει προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ», ενώ, κατηγόρησε για τη διατήρηση των βάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Περιττό να πω το αυτονόητο: Το ΚΚΕ δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», επεσήμανε καταληκτικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.


Πηγή