ΣΥΡΙΖΑ – Ανατροπή σκηνικού: Στο τραπέζι μια πιθανή υποψηφιότητα Τσακαλώτου

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μετατρέπεται η διαδικασία διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, καθώς η πλειοψηφία της «Ομπρέλας» επιθυμεί να υπάρξει μια δική της υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με όλα τα βλέμματα να στρέφονται προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η τριήμερη πανελλαδική συνδιάσκεψη της λεγόμενης «εσωκομματικής μειοψηφίας» του κόμματος της αξιωματικής αντιπαράθεσης, ήταν γεμάτη εκπλήξεις. Και αυτό διότι υπήρξαν εξ αρχής φωνές για μια υποψηφιότητα που θα εκφράζει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της ομάδας τους.

Την ίδια, όμως, στιγμή, ήταν αρκετοί εκείνοι που πρόκριναν μια «συμμαχία» με ευρύτερες δυνάμεις εντός του κόμματος, που θα έχει «αέρα» νίκης, απέναντι στους λεγόμενους «προεδρικούς». Αυτή η συμμαχία, όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, θα είχε στο επίκεντρο της την Έφη Αχτσιόγλου – η οποία ακόμα δεν έχει λάβει τις τελικές της αποφάσεις.

Μάλιστα, το γεγονός πως προς την πλευρά της νεαρής πρώην υπουργού έδειξαν αρκετά κορυφαία στελέχη της «Ομπρέλας», οδήγησε πολλούς στο συμπέρασμα ότι αυτή η συμμαχία θα «κλείδωνε» άμεσα.

Όμως, μια πιθανή υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, θα δώσει νέα τροπή στη διαδικασία της διαδοχής, καθώς πλέον θα υπάρχουν τρεις υποψήφιοι, άρα ο δεύτερος γύρος θα είναι πολύ πιθανός. Πάντως, πρόσωπα από την «Ομπρελά» υπογράμμιζαν πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών ακόμα το σκέφτεται και πως δεν έχει ακόμα αποφασίσει για το αν θα κάνει το βήμα.

Την ίδια στιγμή, τα ίδια πρόσωπα επιχειρούσαν να εξηγήσουν πως μια πιθανή υποψηφιότητα Τσακαλώτου δεν θα είναι αντιπαραθετική προς την Έφη Αχτσιόγλου, υπονοώντας μια συμμαχία για τον δεύτερο γύρο.

Το απόλυτο φαβορί

Το στρατόπεδο των «προεδρικών» όπως το γνωρίζαμε πριν την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο και είχε έναν συσχετισμό δύναμης 75% υπέρ του κατά το τελευταίο Συνέδριο, δεν υφίσταται πλέον.

Και αυτό γιατί η «Νέα Φρουρά» (Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης) φαίνεται να βρίσκονται εγγύτερα με την «Ομπρέλα» (Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Βίτσας και Πάνος Σκουρλέτης), παρά με την «Κίνηση Μελών» (Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου, Κώστας Ζαχαριάδης), προωθώντας τη στήριξη της Έφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στρέφονται στον Παππά

Την ίδια στιγμή και με δεδομένη την δυσκολία των προεδρικών να βρουν πρόσωπο που θα μπορούσε με αξιώσεις να διεκδικήσει την ηγεσία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν από τον Νίκο Παππά να κατέβει υποψήφιος. Η καταδίκη του πρώην υπουργού, όσο και αν έχει πολιτικό «άρωμα», αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, ο οποίος, όμως, θα μπορούσε να παρακαμφθεί και να λειτουργήσει και υπέρ του, λένε πρόσωπα που προωθούν αυτή τη λύση.

Ο οργισμένος Σπίρτζης

Την ίδια στιγμή, πλήγμα για την «προεδρική» ομάδα αποτελεί η αυτονόμηση του Χρήστου Σπίρτζη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός ετοιμάζεται να προβεί σε δυναμική κίνηση κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις 15 και 16 Ιουλίου και να ζητήσει την καταψήφιση της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας, έτσι ώστε να μετατεθούν για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι εσωκομματικές διαδικασίες.

Μάλιστα, γύρω του έχουν συσπειρωθεί αρκετοί «πασοκογενείς», κυρίως μεσαία στελέχη, που ανησυχούν τόσο για το πολιτικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για το δικό τους. Μάλιστα, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα μιας μαζικής αποχώρησης τους από το κόμμα αν δεν εισακουστούν τα «θέλω» τους.


Πηγή