Άδωνις Γεωργιάδης: «Η κυρία Κεφαλά ήρθε αξιοπρεπώς ντυμένη για τη Βουλή;»

O Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε την αμφίεση βουλευτού κατά τη χθεσινή  ορκωμοσία. 

O Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, το πρωί της Τρίτης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «To GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Από την ώρα που πέσει η ανεργία σε ετήσια βάση κάτω από το 10%, μπορούν να ξεπαγώσουν οι τριετίες, δεν μπορούν νωρίτερα. Πιστεύω ότι έτσι όπως πηγαίνει η οικονομία θα είμαστε κάτω από το 10% σε έναν, ενάμιση χρόνο από σήμερα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Οι τριετίες, σημείωσε, έχουν παγώσει από την ΠΥΣ του 2012 έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. «Αυτό έλεγε η ΠΥΣ, αυτό έλεγε η απόφαση του 2012. Η απόφαση αυτή ισχύει. Όταν λέμε όμως κάτω από το 10% εννοούμε κάτω από το 10% σε ετήσια βάση» επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, εκφράζοντας την εκτίμηση πως «με τον ρυθμό της ανεργίας όπως πηγαίνει, πιστεύω ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2024 θα φτάσει στο 10, σε ετήσια βάση λίγο αργότερα».

«Η ανεργία όσο κατεβαίνει, κατεβαίνει πιο δύσκολα» προσέθεσε, εξηγώντας πως, σιγά σιγά μπαίνουμε στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας και εκεί δεν είναι τόσο εύκολο να μειωθεί σε χρονικό διάστημα αντίστοιχο με τον ρυθμό που μειωνόταν όταν ήταν υψηλότερα.

Σχετικά με την αναλογική κράτηση στους εργαζόμενους συνταξιούχους, θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις στη Βουλή, είπε ο υπουργός, ενδεχομένως και μέσα στις προγραμματικές δηλώσεις.

«Η γενική ιδέα είναι ότι δεν πρέπει ο συνταξιούχος να υφίσταται ποινή όταν θέλει να συνεχίσει να εργάζεται. Δεν πρέπει η εργασία του να είναι ποινή, ο συνταξιούχος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πληρώσει τα ένσημά του και παίρνει τη σύνταξή του γιατί πλήρωσε τα ένσημά του, δουλεύοντας 35 χρόνια άλλος 38, άλλος 40. Δεν είναι σωστό να λες σε αυτόν τον άνθρωπο ότι επειδή αποφάσισες να δουλέψεις παραπάνω για να συμπληρώσεις το εισόδημά σου, γιατί σου αρέσει, δεν είναι μόνο θέμα ανάγκης ή γιατί υπάρχει μια ευκαιρία, ότι πάω και σου κόβω το 30% της σύνταξης, αυτό είναι ποινή. Και είναι μια ποινή που έχει και κάποιες πολύ παράλογες στρεβλώσεις. Για παράδειγμα, είσαι καλλιτέχνης και σου ζητούν να κάνεις δύο εμφανίσεις ένα μήνα, να πας σε δύο συναυλίες. Εάν είναι συνταξιούχος και κάνεις δύο εμφανίσεις, χάνεις το 30% της σύνταξής σου, άρα τι θα κάνεις, ή δε θα πας να κάνεις εμφανίσεις ή θα τις κάνεις και θα πληρωθείς μαύρα, το πιθανότερο ενδεχόμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Το περιστατικό με τον σερβιτόρο – «κολυμβητή» στη Ρόδο

Μιλώντας για το περιστατικό της Ρόδου, ο υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας πως σε τέτοιου είδους περιπτώσεις θέλει να είναι «πολύ προσεκτικός στις παρεμβάσεις του κράτους», επισήμανε τα εξής. «Δεν είναι μόνο συναίνεση (σ.σ. του σερβιτόρου), εδώ οι εργαζόμενοι περίπου μας είπαν γιατί μας χαλάτε τη δουλειά, είμαστε τρισευτυχισμένοι. Έχουμε έναν εργαζόμενο ο οποίος λέει ότι εγώ με αυτή τη δουλειά βγάζω ένα πολύ μεγάλο εισόδημα με το οποίο καλύπτω τις ανάγκες του σπιτιού μου και της οικογένειάς μου. Θα πάω εγώ να του πω, όχι, μη βγάζεις το εισόδημά σου δηλωμένο, φορολογημένο, άσπρο;» ανέφερε και τόνισε «εάν δεν παραβιάζεται κάποιος νόμος, είναι η σωστή απάντηση, τότε βεβαίως ο εργαζόμενος εφόσον θέλει να κάνει μια δουλειά και δεν παραβιάζει κάποιους νόμους και τηρείται δηλαδή η εργατική νομοθεσία, μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά».

Στην προκειμένη περίπτωση, συμπλήρωσε, το μόνο κομμάτι της εργατικής νομοθεσίας που μπορεί να τεθεί υπό συζήτηση και αυτό εξετάζει το υπουργείο, είναι αν τηρείται η υγιεινή του εργαζομένου και η ασφάλειά του. «Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να πω ότι και αυτά ακόμα, η επιχείρηση τα είχε προβλέψει, ο εργαζόμενος φορούσε την ειδική μπλούζα της προστασίας από τον ήλιο, φορούσε καπέλο δηλαδή ήταν σχετικά προστατευμένος» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Εγώ δεν θα έφτιαχνα επιχείρηση με αυτό τον τρόπο αν με ρωτάτε αυτό» δήλωσε, ερωτηθείς αν υιοθετεί αυτή την πρακτική. «Λέω ότι είναι λίγο υποκριτικό να πω ότι θέλω να προστατεύσω τους εργαζόμενους και εργαζόμενοι που αμείβονται καλά και είναι χαρούμενοι να πάω να τους καταστρέψω τη δουλειά τους» είπε χαρακτηριστικά.

Το σχόλιο για την Τζώρτζια Κεφαλά

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου, ότι κανείς πρέπει να εργάζεται με όρους αξιοπρέπειας, ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό στην εργασία, προσθέτοντας ότι «η συζήτηση περί αξιοπρέπειας είναι μία περισσότερο φιλοσοφική συζήτηση», ενώ αναφέρθηκε στην αμφίεση βουλευτού κατά τη χθεσινή ορκωμοσία.

«Η κυρία Κεφαλά ήρθε αξιοπρεπώς ντυμένη για τη Βουλή; Εγώ λέω όχι. Εκείνη λέει ναι. Ποιος έχει δίκιο από τους δυο μας; Θα πρέπει να φτιάξω νόμο και να πω η κ. Κεφαλά να μπαίνει φυλακή αν ντύνεται έτσι;».

Επανερχόμενος στο θέμα της Ρόδου, είπε «στην ουσία ήταν δηλωμένος ο εργαζόμενος; Ήταν. Παίρνει τα ένσημά του; Τα παίρνει. Τηρήθηκε η ασφάλειά του; Φαίνεται, το τονίζω αυτό, ότι τηρήθηκε. Ο ίδιος εργαζόμενος είναι χαρούμενος; Δήλωσε απολύτως χαρούμενος, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και μάλιστα υπερασπίστηκαν την επιχείρηση. Θα πω εγώ, ότι επειδή το λέει ο πρόεδρος των συνδικαλιστών να μείνουν χωρίς δουλειά;».

Συμπλήρωσε ακόμα, είναι άλλο πράγμα η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία στον τουρισμό και η πολύ κακή εικόνα πολλών καταλυμάτων που διαμένουν εργαζόμενοι. «Στο κομμάτι του τουρισμού, στις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων, η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα. Και σκοπεύω να ασχοληθώ πολύ με αυτό το θέμα. Ένα κεφάλαιο είναι να πηγαίνουν καλά οι επενδύσεις και ο τουρισμός, ένα άλλο κεφάλαιο, πράγματι εδώ μπαίνει αυτό, οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων να είναι αξιοπρεπείς. Αναγνωρίζω ότι υπάρχει πραγματικά μεγάλο πρόβλημα» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ερωτηθείς, αναφορικά με την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, που αποτελεί κεντρικό στόχο της νέας κυβέρνησης, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε «όσο η οικονομία μας εξακολουθεί να υπεραποδίδει, όλες μας οι προεκλογικές δεσμεύσεις ισχύουν. Ο στόχος είναι στο τέλος της τετραετίας να έχουμε μια σημαντική αύξηση περίπου 25% στο μέσο μισθό στην Ελλάδα, αυτός είναι ο στόχος και αυτό θα επιτευχθεί».


Πηγή