Πώς διαβάζουν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την παραίτηση Τσίπρα; Όλο το παρασκήνιο

Ανοίγει ο δρόμος για σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ; Τι λένε στο Μέγαρο Μαξίμου για την έλλειψη ουσιαστικής αντιπολίτευσης;

Ένα από τα καίρια ερωτήματα που κυριαρχεί στην πολιτική επικαιρότητα είναι αν στη «μετά – Τσίπρα» εποχή υπάρχουν περιθώρια για μια προγραμματική σύγκληση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ μεσομακροπρόθεσμα ή ενδεχομένως και μια άμεση συνεργασία μέσω κοινών υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μπορεί ο συγκεκριμένος προβληματισμός να είναι πρώιμος, όμως στο παρασκήνιο πλανάται και από τις δύο πλευρές. Κάτι τέτοιο βέβαια απορρίπτονταν δια ροπάλου μέχρι χθες από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ η οποία είχε βέβαια σοβαρό πρόβλημα με τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα.

Τώρα όμως ο κ. Τσίπρας έκανε στην «άκρη για να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ», συνεπώς τα δεδομένα αλλάζουν. Με βάση αυτό το σκεπτικό μπορούν να δικαιολογηθούν ενδεχομένως και οι καθόλου τυχαίες προχθεσινές δηλώσεις του Διονύση Τεμπονέρα ότι στις επικείμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα μπορούσαν να υπάρξουν κοινοί υποψήφιοι μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου. Προφανώς, αυτή την περίοδο και έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ανάγκη να ανοίξουν διαδικασίες διαβουλεύσεων με ένα κόμμα που έχει ανοικτές εσωτερικές διεργασίες.

Έχουν μια καλή παράσταση νίκης επί των εκλογών της αυτοδιοίκησης και εκείνο που τους απασχολεί είναι να εδραιωθούν πλήρως ως το δεύτερο κόμμα στην Ελλάδα. Να επιστρέψουν δηλαδή στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνείδηση του ελληνικού λαού, αφού κοινοβουλευτικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά στις έδρες.

Σε δεύτερο χρόνο όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την ανάληψη πρωτοβουλιών και από τις δύο πλευρές προκειμένου να επέλθει μια αναδιάταξη όπως λέμε του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας. Ίσως γι’ αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης φρόντισε προεκλογικά να διευκρινίσει ότι «συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Τσίπρα, ξεχάστε την». Στην Χαριλάου Τρικούπη είναι αλήθεια ότι δεν θεωρούσαν «βαρίδιο» όλο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στοχοποιούσαν κατά κύριο λόγο τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι νέοι ορίζοντες που ανοίγουν μετά την αποχώρηση του τελευταίου, φέρνουν στο τραπέζι όλα τα σενάρια, υπό την προϋπόθεση ότι τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ θα βρουν τον δρόμο τους και θα βγουν σχετικά σύντομα από την εσωστρέφεια. Όσο η Κουμουνδούρου βρίσκεται σε περιδίνηση δεν θα υπάρξει καμία προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ των δύο φορέων.

Χαμηλά η μπάλα από το ΠΑΣΟΚ

Πάντως στην Χαριλάου Τρικούπη κρατούν χαμηλά την μπάλα σε επίπεδο κρίσεων γύρω από την παραίτηση Τσίπρα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έκανε και, όπως μεταδίδουν οι στενοί του συνεργάτες, δεν πρόκειται να κάνει δήλωση επί των συγκεκριμένων εξελίξεων. «Δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτό το παιχνίδι. Αξιακά, δεν μπαίνουμε στα εσωτερικά ενός άλλου κόμματος», αναφέρουν συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη. Το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει η Χαριλάου Τρικούπη είναι αυτό της «σοβαρής» και «μετρημένης» αντίδρασης απέναντι στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος είναι προφανώς η εκλογική βάση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα. Η απουσία του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι μπορεί να απελευθερώσει και άλλες δυνάμεις προς το ΠΑΣΟΚ και συνεπώς δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να δείξουν ότι χαίρονται από τέτοιες εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση και στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε μια φάση σκληρής εσωστρέφειας και δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης την άλλη εβδομάδα στην Βουλή στην συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα μπορεί να ενισχύσει το δικό του προφίλ απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να πάρει χώρο και χρόνο για να αποδείξει ότι το κόμμα του είναι η «αληθινή» αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου.

Τι λένε στη ΝΔ

Η ΝΔ πήρε θέση μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος χαρακτήρισε αναμενόμενη την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν αιφνιδιάστηκε από τη χθεσινή απόφαση του Αλέξη Τρίπρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τρεις συντριπτικές ήττες. «Θεωρώ πως ήταν μία αναμενόμενη απόφαση μετά από τρεις συντριπτικές ήττες που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά σε εθνικές εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Θεωρώ ότι με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα κλείνει ένας κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ένα κόμμα που τα τελευταία χρόνια, και στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση, ταυτίστηκε με την τοξικότητα, με τον διχαστικό λόγο και την εκκωφαντική αναποτελεσματικότητα όταν τελικά κλήθηκε να διαχειριστεί τις τύχες του τόπου», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

«Τα κόμματα πρέπει να ενώνουν τους πολίτες, και πρέπει να προτείνουν λογικές, κοστολογημένες και εφαρμόσιμες λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πορεύθηκε ποτέ σε αυτό το δρόμο». «Ελπίζω να τον βρει. Του το εύχομαι ειλικρινά». Περαιτέρω δεν πρόκειται να ασχοληθούν από το Μέγαρο Μαξίμου αν και ορισμένα γαλάζια στελέχη σημειώνουν ότι ούτε μία εβδομάδα δεν χρειάστηκε να περιμένει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή του ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «θα πρέπει να είναι και αντιπολίτευση του εαυτού της». Πάντως έμπειρα στελέχη της ΝΔ σημειώνουν με νόημα ότι η έλλειψη αξιόπιστης και ουσιαστικής αντιπολίτευσης, δεν είναι καλός οιωνός, ούτε για την ίδια την κυβέρνηση.


Πηγή