Αλέξης Τσίπρας: « Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να γίνει πρωθυπουργός ηγεμόνας»

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να είναι απλά πρωθυπουργός, θέλει να είναι ηγεμόνας. Το σχέδιό του είναι να μην έχει αντιπολίτευση την επομένη των εκλογών» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε στο IONIAN TV λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές της Κυριακής 25 Ιουνίου, o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας εξαπολύοντας επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για «κρυφή ατζέντα» και εξαγγελίες που δεν θα εφαρμοστούν.

Σε ό,τι αφορά το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως αντιπαρατίθενται δύο προγράμματα, εκείνο της ΝΔ και εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ υποστήριξε πως το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μην υπάρχει αντιπολίτευση, αλλά ένας πρωθυπουργός ηγεμόνας.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκυλακάκης φανέρωσε το πραγματικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό και πρέπει είτε να αφαιρέσει τον κ. Σκυλακάκη από τα ψηφοδέλτια, είτε – το οποίο εγώ θα τον συμβούλευα – να βγει και να ζητήσει μία συγγνώμη».

Σχετικά με το διακύβευμα των εκλογών ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Η Νέα Δημοκρατία, δεν θέλει απλά να κυβερνήσει. Θέλει να έχει τη δυνατότητα με αυτές τις 50 έδρες μπόνους που δίνει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, να φτιάξει ένα καθεστώς την επόμενη ημέρα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να είναι απλά πρωθυπουργός, θέλει να είναι ηγεμόνας. Το σχέδιό του είναι να μην έχει αντιπολίτευση την επομένη των εκλογών».

«Το ΕΣΥ είναι στη χειρότερη φάση του»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο ΕΣΥ, για το οποίο τόνισε πως βρίσκεται στη χειρότερη φάση του, κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΝΔ ότι δεν το ενίσχυσε μετά την πανδημία.

«Δεν θα ήταν υπερβολή να σας πω πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στη χειρότερη φάση του από τότε που ιδρύθηκε. Νομίζω πως το έχει αφήσει πλήρως να καταρρεύσει η κυβέρνηση της ΝΔ».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, Σπύρου Πνευματικού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως αποτελούν το κρυφό σχέδιό της στην υγεία: «Όλα όσα είπε ο κ. Πνευματικός, ο οποίος ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και παραμένει στα ψηφοδέλτια επειδή έχουν τυπωθεί, παρότι δήλωσαν ότι τον αποσύρουν, είναι το κρυφό της σχέδιο. Δηλαδή ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων, συγχωνεύσεις με ιδιώτες, μάνατζερ στα νοσοκομεία προκειμένου να κάνουν περικοπή δαπανών, κλείσιμο δημοσίων δομών, όπου κριθεί απαραίτητο, και διαλογή ασθενών».

Αντιφατικές απαντήσεις για την Πύλο

Σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, αλλά και την πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε, ανέφερε πως ποτέ δεν κοίταξε το πολιτικό κόστος όταν πρόκειται να υπερασπιστεί αξίες, και στα ερωτήματα που έθεσε πήρε αντιφατικές απαντήσεις:

«Είναι το πιο πολύνεκρο ναυάγιο που έχει γίνει στη σύγχρονη ελληνική ιστορία και νομίζω πως ο ανθρωπισμός μας και ο πολιτισμός μας θα έπρεπε να μας κάνει να αναζητήσουμε τις αιτίες και αυτό έκανα. Έθεσα ερωτήματα, πήρα αντιφατικές απαντήσεις και λυπάμαι πολύ για αυτό. Σε κάθε περίπτωση ένα είναι το δεδομένο, ό,τι με δύο μποφόρ οι ελληνικές αρχές είχαν δύο σκάφη του λιμενικού σώματος παραπλέοντα και ένα ελικόπτερο πάνω από δώδεκα ώρες και δεν επιχείρησαν την διάσωση. Για μένα αυτό γεννά πάρα πολύ μεγάλα ερωτηματικά».

Σχετικά με το θέμα του φράχτη στον Έβρο, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για μία επιχειρησιακή τακτική που εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και μια επικοινωνιακή τακτική που επενδύει στη δημαγωγία.

Ξεκαθάρισε πως ο φράχτης καλώς υπάρχει, ωστόσο: «Έχει γίνει ξαφνικά ο φράχτης εθνικό μας σύμβολο. Όπως έκανε και ο Τραμπ στις ΗΠΑ όπου φωτογραφίζονταν στο φράχτη με το Μεξικό. Ο φράχτης, όμως, στις ΗΠΑ δεν σταμάτησε τις ροές».

Για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ο κ. Τσίπρας είπε πως το πόρισμα των εμπειρογνώμων που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες λέει τα πράγματα με το όνομά τους: «Χθες είδε το φως της δημοσιότητας το πόρισμα των δικαστικών εμπειρογνωμώνων, που είναι άλλοι από αυτούς που διόρισε ο κ. Μητσοτάκης για να το ξεπετάξει, οι οποίοι από ό,τι φαίνεται λένε τα πράγματα με το όνομα τους. Δηλαδή λένε ό,τι το δυστύχημα αυτό δεν έγινε επειδή ήταν η κακία η ώρα ή κακιά η χώρα αλλά γιατί δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση».

«Θράσος και υποκρισία Μητσοτάκη»

Για το θέμα των τελευταίων ημερών, της Ροδόπης, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ανοιχτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για θράσος και υποκρισία. «Επιχείρησε εργαλειοποιώντας την ΕΥΠ, να μου στήσει μια παγίδα και μου έστειλε ένα έγγραφο για να βγει μετά από δύο εβδομάδες υποτίθεται άκρως απόρρητο και να κάνει μια επιλεκτική διαρροή αυτού του εγγράφου στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και να πει ορίστε, ο Τσίπρας είναι προδότης, διότι έχει βουλευτές που έχουν σχέση με το Τουρκικό Προξενείο.

Το έκανε με ερασιτεχνικό τρόπο, όμως, και δεν παρατήρησε ό,τι ο συγγραφέας αυτού του εγγράφου, του ξέφυγε άθελα του είχε και μια αναφορά ταυτόσημη για τον δικό του βουλευτή. Τον δικό του γαλάζιο υποψήφιο βουλευτή τον κ. Κατρατζή. Άρα την ίδια στιγμή που με περισσό θράσος και υποκρισία εγκαλούσε εμένα για τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ με βάση το έγγραφο που είχε στείλει είχε το δικό του βουλευτή που έκανε αναφορά το έγγραφο ό,τι είναι στρατευμένος στην Άγκυρα».

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας ερωτήθηκε εαν μετά τις εκλογές θα είναι παρών στον ΣΥΡΙΖΑ, για να απαντήσει: «Δεν έφυγα ποτέ από τη μάχη και έτσι δεν έφυγα και τώρα και ούτε θα φύγω και αύριο από τη μάχη. Πλέον το καθήκον είναι απέναντι στην παράταξη , σε μια παράταξη η οποία πρέπει να γίνει και θα γίνει πολύ σύντομα κυβερνώσα δύναμη της χώρας. Αυτός ο τόπος έχει δύο πόλους. Την συντηρητική παράταξη και την προοδευτική παράταξη».


Πηγή