Ο Μητσοτάκης σχεδιάζει την επόμενη μέρα: Το σπάσιμο των υπουργείων

Όσο κι αν ακούγεται πρώιμο ο πρόεδρος της ΝΔ, παράλληλα με τον προεκλογικό του αγώνα ετοιμάζει και τον δομικό σχεδιασμό της επόμενης κυβέρνησης.

Βεβαίως οι κάλπες είναι άδειες και βεβαίως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το εκλογικό αποτέλεσμα και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Όμως ένα κόμμα εξουσίας οφείλει να είναι έτοιμο να κυβερνήσει την επομένη της 25ης Ιουνίου και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Πάνω σε αυτό τον καμβά ο πρώην πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη αρχίσει να σχηματοποιεί την λειτουργία της επόμενης κυβέρνησης.

Πέραν του «rotation» στα πρόσωπα ανά Υπουργείο, όπου η παραμονή κάποιου στο ίδιο χαρτοφυλάκιο όπως έχει ο ίδιος δηλώσει θα αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα μετακίνησης, οι αλλαγές που εξετάζει ήδη είναι οι οργανωτικές, οι οποίες μεταφράζονται πρακτικά σε συγχωνεύσεις και διασπάσεις Υπουργείων.

Μεταξύ αυτών είναι η μεταφορά του χαρτοφυλακίου του Αθλητισμού από το Υπουργείο Πολιτισμού σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού με την αναβάθμιση του μέσω Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, ο οποίος θα έχει διακριτό χαρτοφυλάκιο. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ALHPA ο πρόεδρος της ΝΔ είχε προϊδεάσει επίσης για το ενδεχόμενο διάσπασης του υφιστάμενου Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στα δύο, με στόχο τη δημιουργία ενός α λα παλαιά αυτόνομου Υπουργείου Μεταφορών, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με ζητήματα αυτής της αρμοδιότητας.

«Πιστεύω ότι μπορεί να έχετε δίκιο στο ότι σε ένα Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει σε υποδομές και οι μεταφορές ενδεχομένως ο “φτωχός συγγενής”», είχε σημειώσει σε εκείνη τη συνέντευξη εξηγώντας το σκεπτικό του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η γαλάζια παράταξη ετοιμάζει και την διάσπαση του Υπουργείου Εργασίας και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε ένα νέο, ξεχωριστό Υπουργείο για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής για την Οικογένεια, το Δημογραφικό Ζήτημα και τη Στέγαση.

Αυτό συζητήθηκε και περίπου ανακοινώθηκε πρόσφατα κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα μέλη της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος. Το εν λόγω Υπουργείο θα ονομάζεται πιθανότατα «Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας» ή «Οικογένειας». Ο ίδιος εξάλλου έχει ήδη αναγάγει σε μία από τις πρώτες προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την Οικογένεια και το δημογραφικό ζήτημα της χώρας.

Κατά πληροφορίες, στο «μικροσκόπιο» βρίσκεται και η πιθανότητα ξεχωριστού Υπουργείου για την Έρευνα και την Καινοτομία, στα πρότυπα του βρετανικού υπουργείου για την Επιστήμη, την Καινοτομία και την Τεχνολογία, που δημιούργησε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ. Ερωτηματικό αποτελεί, παράλληλα, εάν με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την εποπτεία αξιοποίησης των πόρων από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης, θα αναλάβει με χωριστό χαρτοφυλάκιο κάποιος Υπουργός ή θα ανατεθεί στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών ή Ανάπτυξης, που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις κρίσιμες παρεμβάσεις που πρόκειται να κάνει καθώς όπως έχει πει ο ίδιος πρέπει το λεγόμενο επιτελικό κράτος να αναμορφωθεί και να περάσει πλέον σε άλλο level.


Πηγή