Ο Τσίπρας παίρνει το «όπλο» του εναντίον του ΠΑΣΟΚ – Γιατί στοχεύει τον Ανδρουλάκη

Εκλογές 2023:Σε νέο βαρομετρικό χαμηλό οδηγούνται οι σχέσεις ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και την Χαριλάου Τρικούπη, μετά της ευθείες επιθέσεις του Αλέξη Τσίπρα, προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, που ήρθαν σε απάντηση των όσων σημείωσε ο τελευταίος, που χαρακτήρισε τον πρώτο «χορηγό» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι δεδομένο πως το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, δημιούργησε νέα δεδομένα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Προφανώς και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα πρωτεία του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο, όμως στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως μπορούν να βάλουν τις βάσεις για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του 2024.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συμπεριφέρονται ως αξιωματική αντιπολίτευση εν αναμονή. Και αυτή τους η στάση, προκαλεί έντονη ενόχληση στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν περνάει απαρατήρητη από την Κουμουνδούρου. Οι δηλώσεις-πρόκληση, πως το κόμμα τους ετοιμάζεται να αναπληρώσει το κενό που θα αφήσει ο Αλέξης Τσίπρας, οδήγησαν τον τελευταίο στο να βάλει τέλος στους χαμηλούς τόνους, ανεβάζοντας τα ντεσιμπέλ της κριτικής προς το ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, την τελευταία εβδομάδα, υπογράμμισε ότι «γελιούνται» όσοι θεωρούν «τελειωμένο» το κόμμα του και επιχειρούν να γίνουν «ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ». Προφανώς και αναφέρονταν στα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, που πιστεύουν ότι θα «πλιατσικολογήσουν» στην εκλογική βάση της Κουμουνδούρου.

Παράλληλα, επέμεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, ότι μόνο αυτός διαθέτει αντίπαλο προς τη Νέα Δημοκρατία πρόγραμμα και πως ουδέποτε έγινε «ουρά» και «παρακολούθημα» της Δεξιάς, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2012-2014. Ακόμα, αναφέρθηκε προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη, υπενθυμίζοντας πως δεν ήταν ένα απλό στέλεχος στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά γραμματέας του κόμματος.

Πλέον, καθίσταται εντελώς ξεκάθαρο πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν βλέπει το ΠΑΣΟΚ ως έναν εν δυνάμει συνοδοιπόρο σε μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά ως έναν αντίπαλο, που αρχικά «τορπίλισε» την απλή αναλογική με τη στάση του. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στη συνέχεια πανηγύρισε που ανέβηκε κατά τρεις μονάδες, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαντάζει ως κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού.


Πηγή