Η «μάχη» της Κεντροαριστεράς: Τα «κρυφά χαρτιά» Τσίπρα – Ανδρουλάκη

Κεντροαριστερά: Στην Κουμουνδούρου προσπαθούν ακόμα να συνέλθουν από το «χαστούκι» της 21ης Μαΐου

Σε μια αμφίρροπη μάχη για το ποιος θα αποτελέσει τον βασικό πόλο της προοδευτικής εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, με τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να σχεδιάζουν ήδη τις κινήσεις τους στην προεκλογική «σκακιέρα».

Η αριστερή «στροφή» Τσίπρα

Στην Κουμουνδούρου προσπαθούν ακόμα να συνέλθουν από το «χαστούκι» της 21ης Μαΐου. Η γραμμή «φταίνε οι άλλοι» είδαν ότι δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και έτσι επέλεξαν να προχωρήσουν μπροστά.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε πλήρως την ευθύνη της ήττας και ζήτησε συγνώμη από τους ψηφοφόρους του κόμματος του, αλλά και από τους προοδευτικούς πολίτες. Η διάθεση για αυστηρή αυτοκριτική, φαίνεται πως ηρέμησε κάπως την εκλογική βάση, η οποία τη Δευτέρα, με τις αντιδράσεις της στα κοινωνικά δίκτυα, έδειξε πως δεν ικανοποιήθηκε από την πρώτη εκτίμηση της συντριβής.

Με δεδομένο ότι ο αντίπαλος πια δεν είναι η «επάρατος Δεξιά», αλλά το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα στο οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έτεινε χείρα συνεργασίας όλο το προηγούμενο διάστημα, δυσκολεύει αρκετά τα πράγματα. Επομένως, η στρατηγική για την αντιμετώπιση του θα είναι εντελώς διαφορετική, πλέον.

Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Κουμουνδούρου έχουν ακριβώς αυτό τον στόχο. Να βρουν τον τρόπο που αμυνθούν στην «έφοδο» που ετοιμάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Άλλωστε, ήδη υπήρξε το πρώτο ανοιχτό προσκλητήριο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ προς τους ψηφοφόρους και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να συμπορευτούν μαζί του.

Η απάντηση Τσίπρα, έρχεται με «στροφή» προς τα αριστερά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου, εστίαζε στη «Δημοκρατική Παράταξη». Τώρα, αναμένεται να επενδύσει στο σύνθημα «να παραμείνει η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ ο βασικός πόλος του προοδευτικού χώρου».

Από εκεί και πέρα, ο βασικός αντίπαλος θα παραμένει η Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν πρέπει να είναι «ανεξέλεγκτη», άρα θα χρειάζεται μια ισχυρή Αριστερή και όχι γενικά και αόριστα «προοδευτική» αντιπολίτευση.

Όμως, στο στόχαστρο θα μπει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάζει αισθητά τους τόνους απέναντι του, αλλά και γενικά απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, που θα το κατηγορήσει ως το «εκλεκτό των συμφερόντων» για την παλινόρθωση ενός «βολικού δικομματισμού».

«Εχθρός ο Τσίπρας» και έμφαση στην Αττική από Ανδρουλάκη

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ που έχει και το μομέντουμ με το μέρος του, θα προσπαθήσει να δείξει στους κεντροαριστερούς ότι αυτό είναι η ανερχόμενη προοδευτική δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει τον Μητσοτάκη και να δώσει «πνοή» και όραμα στην παράταξη.

Παρά τα όσα αναφέρουν οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, ότι δεν σκοπεύουν να οξύνουν τους τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι θα απαντάνε μόνο στις επιθέσεις που δέχεται, κάτι τέτοιο εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ισχύσει, καθώς κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, έγινε απολύτως σαφές ότι ο βασικός «εχθρός» ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

Εκείνο που τους απασχολεί έντονα είναι το πως θα πείσουν ακόμα περισσότερους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να αφήσουν την Κουμουνδούρου και να επιστρέψουν στη Χαριλάου Τρικούπη. Γιατί κατά περιόδους, έχουν χρησιμοποιήσει σκληρές εκφράσεις κατά των πρώην στελεχών τους που αποχώρησαν με κατεύθυνση τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που είχε ενοχλήσει τους ανθρώπους που τους ψήφιζαν και τους στήριζαν, στους οποίους τώρα απευθύνεται.

Παράλληλα, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί ονόμασε «γενίτσαρους» και «λιποτάκτες» εκείνους που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μίλησε ποτέ κατά εκείνων που πήγαν στη Νέα Δημοκρατία.

Στο αμιγώς πολιτικό παιχνίδι, αναμένεται να δώσει έμφαση στην Αττική, εκεί όπου ήταν τέταρτο κόμμα, πίσω και από το ΚΚΕ.

Πηγή