Ο Τσίπρας ανεβάζει την ένταση σε εθνικά/υποκλοπές και στοχεύει απευθείας τον Μητσοτάκη

Αποφασισμένος να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πλευρά και προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές, με βασικές αιχμές τα εθνικά θέματα και τις παρακολουθήσεις.

Σε γενικές γραμμές, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου προσπάθησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους έναντι της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Το ίδιο έκανε και ο Ταγίπ Ερντογάν, στη δική του προεκλογική κούρσα, δείχνοντας πως Αθήνα και Άγκυρα σεβάστηκαν τις προσπάθειες δημιουργίας καλού κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Έκρηξη» Τσίπρα για τα εθνικά

Όμως, η επιλογή του πρωθυπουργού να προχωρήσει πριν από μερικές εβδομάδες σε «φιέστα» στον Έβρο, κατά την υπογραφή της επέκτασης του φράχτη, προκάλεσε την οργή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι για τη «φιέστα» αυτή καθ’ αυτή, αλλά για τα ψέματα που θεωρεί ότι ειπώθηκαν εκεί από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έτσι, αποφάσισε ότι πρέπει να του απαντήσει και μάλιστα με ιδιαίτερα σκληρό ύφος, με σκοπό να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Επέλεξε, μάλιστα, να εξαπολύσει την επίθεση του από την πρωτεύουσα του Έβρου, την Αλεξανδρούπολη, την οποία επισκέφτηκε την Παρασκευή.

Αρχικά, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ρίξει κανέναν φράχτη, όπως από το Μέγαρο Μαξίμου ισχυρίζονται κατά περιόδους. Στη συνέχεια, έγινε ακόμα πιο έντονος, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για «υποκρισία». Τόσο για τη στάση της απέναντι στη Τουρκία, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση μετατράπηκε «από κόκορας σε όρνιθα», υπενθυμίζοντας ότι δεν απάντησε ως όφειλε στην πρόκληση του «Ούρους Ρέις».

Όσο και για τη «Συμφωνία των Πρεσπών», όπου προεκλογικά τη χαρακτήριζε «προδοτική», ενώ ως κυβέρνηση την εφάρμοσε κατά γράμμα, δεχόμενος μάλιστα και τα συγχαρητήρια του πρώην πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση και για ενδοτισμό στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, με αφορμή τη δήλωση του Άκη Σκέρτσου, που υποστήριξε ότι αυτή η ιστορία ανήκει στο παρελθόν.

Ο Αλέξης Τσίπρας, φρόντισε, να στολίσει το Μέγαρο Μαξίμου με τον χαρακτηρισμό «εθνικόφρονες», ο οποίος έχεις σαφή ειρωνική διάσταση και αποδίδεται ιστορικά σε εκείνους που μιλούν για πατριωτισμό, ενώ στην πραγματικότητα υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα.

«Αρχιερέας των παρακολουθήσεων»

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως «αρχιερέα των υποκλοπών» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας στη συνέχεια στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, που άνοιξε από την απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο debate, καλώντας τους πολίτες να μην του δώσουν δεύτερη θητεία και «λευκή επιταγή» για να κουρελιάσει εκ νέου το Σύνταγμα της χώρας.


Πηγή