Ένα γεύμα που άναψε φωτιές στο ΠΑΣΟΚ

Τεράστια πολιτική αναστάτωση έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η είδηση που διακινείται τις τελευταίες ημέρες ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σε γεύμα με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου

Η είδηση βεβαίως έχει πυροδοτήσει πολλά σενάρια και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των πολιτικών αναλυτών, αλλά και των κομματικών επιτελείων σε όλο το φάσμα, με δεδομένο ότι δεν έχει διαψευσθεί το γεύμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεύμα έγινε ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου σε σπίτι γνωστού δημοσιογράφου που διατηρεί καλές σχέσεις και με τον κ. Τσίπρα, αλλά και με τον κ. Παπανδρέου και δεν ήταν σε κλειστό κύκλο όπως λέμε… Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου διαψεύδουν ως φαντασιοπληξίες, κάθε παραφιλολογία που συνόδευσε την εν λόγω πληροφορία, γύρω από κινήσεις του ίδιου που αφορούν μετεκλογικές συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και πιο προωθημένες φήμες που έχουν να κάνουν με σχέδιο ανατροπής της σημερινής ηγεσίας. Λοιδορούσαν μάλιστα με νόημα τον χρόνο αλλά και τον τρόπο που επελέγη για να δημοσιοποιηθεί ένα καθαρά κοινωνικό γεγονός.

Προφανώς οι δύο πρώην πρωθυπουργοί διατηρούν εδώ και χρόνια καλή χημεία μεταξύ τους, όμως από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου υπενθυμίζουν τα όσα είπε μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση το βράδυ της περασμένης Πέμπτης σε κομματική εκδήλωση στην Ηλεία: «Γι’ αυτό, διαφέρουμε και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία του οποίου διακατέχεται από μια αντίληψη κομματικής νομενκλατούρας που θέλει να έχει τον έλεγχο των πάντων. Γι’ αυτό και αδυνατεί να εκφράσει μια πειστική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Γιατί, προοδευτική διακυβέρνηση θέλει πολίτη συμμέτοχο και κυρίαρχο, όχι υποταγμένο στα κελεύσματα μιας κομματικής ηγεσίας που θεωρεί ότι είναι μια αριστερή και επαναστατική αυθεντία» και πρόσθεσε ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής «Αλλά, μήπως αυτό δεν έπραξαν και ως κυβέρνηση; Υιοθετώντας παράλληλα, όλη την αφήγηση της δεξιάς, για τις αιτίες της κρίσης. Γι’ αυτό είναι αναγκαία και η αυτοκριτική τους, αν μη τι άλλο. Για πολλά θέματα και ειδικά στο θέμα των θεσμών. Η παραδοσιακή αριστερά πολιτεύτηκε με την αντίληψη, ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αδυνατίζουν όμως έτσι οι θεσμοί, που αδυνατούν πια να προστατεύσουν τους αδύναμους- όλους μας».

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι συζητήσεις τους είναι περί ανέμων και υδάτων. Κάθε άλλο. Είναι γνωστό εξ άλλου ότι έχουν διαμορφώσει έναν κώδικα επικοινωνίας μεταξύ τους που ερείδεται στην αλληλοεκτίμηση και στην αντιδεξιά οπτική. Ωστόσο, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης τους οι συζητήσεις τους έχουν κοινή βάση την αγωνία για τη πορεία της χώρας και τις πολιτικές εξελίξεις με φόντο την επικαιρότητα. Επίσης άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι είναι δεδομένο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι στην πρώτη γραμμή των εκλογών, αφού είναι αυτό που λέμε αυστηρώς παραταξιακός.

Προφανώς ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει ότι έχει λόγο και χώρο στο ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και δεν είναι διατεθειμένος να μπει σε πολιτική αποστρατεία. Η όλη συζήτηση πάντως έχει ανάψει νέες φωτιές στο ΠΑΣΟΚ που το τελευταίο διάστημα ταλανίζεται και από τις σφοδρές πιέσεις λόγο του δίπολου αριστερά – δεξιά και λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών και των ισχυρισμών περί εκβιασμών.


Πηγή