Βαρβιτσιώτης στον Realfm 97,8: Είναι ευκαιρία για την Ευρώπη να επανατοποθετήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία

«Η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της βοήθειας προς την Τουρκία και οφείλουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ο κ. Ερντογάν τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει άρδην την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, έχει βάλει στο τραπέζι της αμφισβήτησης ακόμα και την κυριαρχία πάνω στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Δεν το έχει κάνει μόνο με τις γνωστές “εκρήξεις” του στα διάφορα σημεία που μιλάει, αλλά και με δύο επιστολές στον ΟΗΕ» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα.

«Η Τουρκία βιώνει μια ανθρωπιστική και οικονομική καταστροφή που αλλάζει τις προτεραιότητες. Δεν μπορεί πολύ εύκολα ο Ερντογάν να δικαιολογήσει προς τον τουρκικό λαό την ανάγκη για εξοπλισμούς, όταν έχει θιγεί το 20% του πληθυσμού. Όμως εμείς είμαστε σταθεροί στην άποψη ότι θα προσφέρουμε βοήθεια στην ανοικοδόμηση στην Τουρκία, από την άλλη θα είμαστε σταθεροί ότι θέλουμε οι σχέσεις μας να καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο» επεσήμανε.

«Είναι ευκαιρία για την Ευρώπη να επανατοποθετήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία. Η προσφορά βοήθειας πρέπει να συνοδεύεται από μια πίεση να έρθει η Τουρκία πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο» πρόσθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Υπάρχει πεδίο συνεννόησης με τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η βοήθεια πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα επαναπροσέγγισης των Βρυξελλών και της Άγκυρας στη βάση των κοινών μας αποφάσεων» σχολίασε.

«Η Τουρκία δεν έχει καταλήξει αν θα κάνει εκλογές στις 14 Μαΐου και γίνονται συζητήσεις για αναβολή» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ακούστε το ηχητικό:



Πηγή