Ειδικό Δικαστήριο: Την απαλλαγή της Ελένης Τουλουπάκη και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου πρότεινε η Εισαγγελέας

Την απαλλαγή της Ελένης Τουλουπάκη για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από την ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας, Όλγα Σμυρλή, προς το Ειδικό Δικαστήριο.

της Άννας Κανδύλη

«Αρμόδια για άσκηση δίωξης σε υπουργούς είναι η Βουλή, δεν συντρέχουν κατά συνέπεια τα στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος της κατάχρησης εξουσίας. Δεν περιγράφεται ότι παρέλειψε κάποια δίωξη, αλλά ότι παρέλειψε να διαβιβάσει αμελλητί το φάκελο της δικογραφίας» ανέφερε η κ. Σμυρλή και συμπλήρωσε ότι «έτσι όπως αποδίδεται αυτή η συμπεριφορά, αφού δεν συνιστά κατάχρηση εξουσίας, ερευνάται το εάν υπάρχει άλλο αδίκημα».

Κατά την εισαγγελέα θα μπορούσε να ερευνηθεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αλλά κατά την ίδια, ούτε αυτό στοιχειοθετείται, αφού από το νόμο απαιτείται μια επεξεργασία της οποίας καταγγελίας – αναφοράς πριν αποσταλεί αμελλητί στη Βουλή.

«Για να ελεγχθεί η παράλειψη της ενέργειας της διαβίβασης έπρεπε να ελεγχθεί αν καταγγέλλονταν αδικήματα σε βάρος του υπουργού. Δεν είχε σχηματιστεί δικογραφία για τις αναφορές αυτές, αλλά είχαν συσχετισθεί με τη δικογραφία της Novartis. Μάλιστα, οι δυο αναφορές κατατέθηκαν όταν επικεφαλής της εισαγγελέας διαφθοράς ήταν η Ελένη Ράικου, τις είχαν χειριστεί δε οι επίκουροι της και τις συσχέτισαν με τη Novartis. Η τρίτη αναφορά που κατατέθηκε επί Τουλουπακη, ο αντίστοιχος επίκουρος εισαγγελεας συσχέτισε με τη Novartis. Με τις αναφορές αυτές δεν γινόταν αναφορά σε όνομα συγκεκριμένου υπουργού, ούτε καταγγελλόταν συγκεκριμένο αδίκημα. Οι Λοβερδος και Χριστοφιλοπουλου κατέθεσαν ότι σκοπός τους ήταν να εισφέρουν στοιχεία για την υπόθεση Novartis, αλλά άφησαν το θέμα της τύχης των αναφορών αυτών. Δεν προέκυπτε σαφώς καταγγελία για συγκεκριμένη πράξη, ούτε ρητή αναφορά του ονόματος του Παναγιώτη Κουρουμπλή» σημείωσε.

Μάλιστα, εξήγησε ότι από τις καταθέσεις που δόθηκαν στο δικαστήριο, προκύπτει ότι οι αναφορές αυτές «εκτιμήθηκαν ως απλά έγγραφα και συσχετιστήκαν με την υπόθεση Novartis, η οποία είχε εμπλουτιστεί με χιλιάδες έγγραφα μέχρι να αναλάβει την εισαγγελία διαφθοράς η Ελενη Τουλουπακη. Επιπλέον, είχε να χειριστεί άλλες ογκώδεις και σημαντικές δικογραφίες, ενώ οι επίκουροι την ενημέρωσαν για τις ανακριτές μια εβδομάδα πριν τη διαβίβαση της δικογραφίας της Novartis στη Βουλή».

Δηλώσεις συνηγόρων Ελένης Τουλουπάκη

«Η εμπεριστατωμένη και αναλυτική αθωωτική πρόταση της κ. Εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου για την κ. Τουλουπάκη αποτύπωσε την αλήθεια και αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία κατά της κατηγορουμένης εισαγγελέως», δήλωσε ο Βασίλης Χειρδάρης συνήγορος της κ. Τουλουπάκη

«Η πλήρως εμπεριστατωμένη και ειδικά αιτιολογημένη Πρόταση της Εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου κατέδειξε ότι η Εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη άσκησε τα καθήκοντά της σύμφωνα με τον όρκο της και πλέον φάνηκε ακόμη πιο ξεκάθαρα ότι η δίωξη της ήταν μια πράξη αντεκδίκησης ισχυρών πολιτικοοικονομικών συμφερόντων, με τα οποία ως έντιμη και υπεύθυνη Εισαγγελέας δεν δίστασε να τα βάλει» ανέφερε ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος.

«Με τη σημερινή Πρόταση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Όλγας Σμυρλή, για την πλήρη απαλλαγή της Αντιεισαγγελέως Εφετών, κ. Ελένης Τουλουπάκη, από τις εναντίον της σαθρές κατηγορίες, αποδίδεται επιτέλους Δικαιοσύνη. Αποδεικνύεται ότι η ποινική δίωξη της κ. Ε. Τουλουπάκη ήταν όχι απλώς αστήριχτη και αδικαιολόγητη από κάθε άποψη. Αλλά και δείγμα εμπάθειας και κακοήθειας μιας πολιτικής παράταξης, που επιχειρεί να επιβάλλει καθεστώς σιωπής, υπακοής και φόβου ακόμα και στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Επίσης αποδεικνύεται ότι υπάρχουν και «εν Αθήναις» Εισαγγελείς, που δεν υποκύπτουν σε πιέσεις των γνωστών «ανέγγιχτων» της οικονομίας και της πολιτικής, δεν επιδιώκουν τον έπαινο των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και δεν φοβούνται τις επιθέσεις από αυτά. Η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Όλγα Σμυρλή, απέδειξε ότι είναι ταγμένη να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι για να είναι αμερόληπτοι και αντικειμενικοί πρέπει να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς απέναντι στις επιθέσεις των ισχυρών του χρήματος και της πολιτικής, όταν εκ καθήκοντος ελέγχουν τις πράξεις και παραλείψεις τους» δήλωσε ο Γιαννης Μαντζουράνης.

Πηγή