Μητσοτάκης για σεισμό στην Τουρκία: Βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας – Επικεντρωνόμαστε στην διάσωση των ανθρώπων

«Σε τέτοιες στιγμές κρίσης νομίζω πως είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι είμαστε γείτονες και πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον σε δύσκολες καταστάσεις», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο CNN και στην εκπομπή «Connect the World» για τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν Τουρκία και Συρία την Δευτέρα.

«Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Τουρκίας, κινητοποιώντας τον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων και καταστροφών, όπως και η Ευρώπη. Ήδη έχουμε ομάδες που δραστηριοποιούνται και επιχειρούν στην περιοχή του Χατάι και θα ήθελα να πω ότι είδαμε εικόνες από μία ελληνική ομάδα που επιχειρεί σε αυτή την περιοχή. Ξέρετε ότι η χώρα μας έχει αρκετή εμπειρία στην αντιμετώπιση σεισμών και γνωρίζουμε ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, ο χρόνος μετράει πάρα πολύ. Θα πρέπει η κατάσταση να αντιμετωπιστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια σε τρομακτικές συνθήκες» ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι να σώσουμε τους ανθρώπους»

«Πρόκειται για δύο διαφορετικούς σεισμούς, πολύ σοβαρούς. Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση και πολύ δύσκολα μπορούμε να εξηγήσουμε σε όσους δεν έχουν εμπειρία από τέτοια πράγματα, πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Ωστόσο, καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική κινητοποίηση από πλευράς Τουρκίας. Η πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι να σώσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από κτίρια που έχουν καταρρεύσει» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Φυσικά, το γεγονός ότι δεν έχει επηρεάσει μόνο την Τουρκία αλλά και τη Συρία. Τα πράγματα περιπλέκονται γιατί δεν υπάρχει επίσημη αρχή με την οποία να συνδιαλλαγούν. Και φυσικά γνωρίζετε ότι τα πράγματα ήταν ήδη πολύ δύσκολα ακόμα και πριν από τον σεισμό».

Αναφορικά με την κατάσταση στην Συρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως: «Προσπαθούμε να εργαστούμε μέσω διεθνών οργανισμών. Η πρότασή μου θα ήταν στο Συμβούλιο που θα κάνουμε την Πέμπτη να συντονίσουμε τις ευρωπαϊκές προσπάθειες έτσι ώστε να φροντίσουμε να πάει βοήθεια εκεί που πραγματικά το χρειάζονται περισσότερο. Αυτή τη στιγμή όμως, και θέλω να το τονίσω, δεν έχουμε ούτε τα πολιτικά, ούτε έχουμε να κάνουμε για την αναγνώριση κάποιου καθεστώτος. Αυτό έχει να κάνει με παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που ζουν σε φρικτές συνθήκες».

«Δεν μπορώ να φανταστώ πιο δυνατή εικόνα από αυτή που ένας Έλληνας κι ένας Τούρκος διασώστης έσωσαν ένα εφτάχρονο κοριτσάκι»

«Στο τέλος της μέρας βάζουμε για λίγο στην άκρη τις διαφορές μας και προσπαθούμε να επικεντρωνόμαστε σε μία επείγουσα κατάσταση. Δεν είναι η πρώτη φορά που σεισμοί χτυπούν τις χώρες μας. Έλληνες και Τούρκοι είμαστε φίλοι, μπορεί να έχουμε τις πολιτικές μας διαφορές αλλά στο τέλος της μέρας δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο δυνατή εικόνα από αυτή που ένας Έλληνας κι ένας Τούρκος διασώστης έσωσαν ένα εφτάχρονο κοριτσάκι» κατέληξε ο πρωθυπουργός

Πηγή