Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής: «Μάχη» Βορρά – Νότου – Η πρόταση της Κομισιόν για ταμείο 2 τρισ. ευρώ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής – Οι ηγέτες θα κληθούν να αποφασίσουν για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη της ΕΕ από την κρίση του κορονοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει ένα σχέδιο ύψους δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης μετά τη βαθιά ύφεση που αναμένεται να προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού φέτος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν αναφέρει ότι τόσο ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 όσο και ένα νέο ταμείο, που ονομάζεται Εργαλείο Ανάκαμψης, θα χρησιμοποιηθούν για την ώθηση της ανάπτυξης.

Στη Σύνοδο Κορυφής λαμβάνει μέρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορούν να αγνοήσουν τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. και οι οποίες είχαν διαφανεί πριν από την πρόσφατη υγειονομική κρίση όταν στις αρχές του χρόνου διαπιστώθηκαν οι διαφωνίες για το ύψος του προϋπολογισμού της Ένωσης.

Στο «παζλ» των συγκεκριμένων διαφωνιών, ήρθαν να προστεθούν και οι αντιθέσεις σχετικά με την έκδοση του λεγόμενου κορονο-ομόλογου, που πρότειναν εννέα ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά βρήκε τοίχο από την Γερμανία και τις άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Προ των πυλών το «καλοκαίρι του Covid-19» – Πώς θα είναι φέτος οι καλοκαιρινές διακοπές

Αποκάλυψη: Πότε θα ανοίξει και τι – Οι ημερομηνίες

Κορονοϊός: Απίστευτοι! Δείτε τι φόρεσαν για να προστατευτούν από τον ιό

Δεν θα υπάρξει καν κοινό ανακοινωθέν

Υπό αυτές τις συνθήκες, χαμηλές είναι οι προσδοκίες για μια συμφωνία στην σημερινή Σύνοδο και η πιθανότερη εξέλιξη που διαφαίνεται ότι θα έχει είναι ότι η μετάθεση των αποφάσεων για τον Ιούνιο, όταν, όπως πολλοί εικάζουν, θα υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες που θα έχει καθεμιά από τις χώρες εξαιτίας της ζημιάς που έχει υποστεί και της ύφεσης που θα αντιμετωπίσει η οικονομία τους.

Είναι, μάλιστα, πιθανό να ολοκληρωθεί η Σύνοδος χωρίς κείμενο συμπερασμάτων και αντ’ αυτού να γίνει μια δήλωση από τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που θα λέει ότι η συζήτηση συνεχίζεται και θα εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί σύντομα η απαιτούμενη ομοφωνία.

Τι συζητούν οι ηγέτες

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, επί τάπητος θα πέσουν τρία θέματα, με σημαντικότερο όλων τη σύσταση του προσωρινού ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης της οικονομίας, που είναι και το δυσκολότερο γιατί απαιτείται η επίδειξη αλληλεγγύης των πλουσιότερων χωρών μελών προς τα φτωχότερα.

Ειδικότερα, οι ηγέτες θα επικυρώσουν καταρχήν την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Εurogroup της 9ης Απριλίου σχετικά με το πρώτο πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για δάνεια που τίθενται στη διάθεση όλων των χωρών μελών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στους τομείς της υγείας, της απασχόλησης και της διατήρησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Στη συνέχεια οι ηγέτες θα εξετάσουν τον οδικό χάρτη πορείας για την όσο το δυνατόν πιο συντονισμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο άρση των μέτρων περιορισμού, που έχουν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας. Στόχος της κοινής αυτής δράσης είναι η αποφυγή διαταραχής στην ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς και στην ελεύθερη διακίνηση στο εσωτερικό της ΕΕ.

Στο κρίσιμο ζήτημα του ευρωπαϊκού προσωρινού ταμείου ανάκαμψης της οικονομίας, όλα δείχνουν ότι οι ηγέτες θα εγκρίνουν τη σύστασή του επί της αρχής, ενώ θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει μέσα στις επόμενες μέρες συγκεκριμένη πρόταση για την προικοδότηση του και τους όρους λειτουργίας. Η επικρατούσα τάση είναι το ταμείο να προικοδοτηθεί κατά κύριο λόγο από τον κοινοτικό προϋπολογισμό μέσω μόχλευσης, που θα γίνει στις αγορές από την ΕΕ.

Ωστόσο οι φτωχότερες χώρες του ευρωπαϊκού νότου ζητούν ένα μέρος των χρηματοδοτήσεων να είναι επιχορηγήσεις, ενώ για το βασικό κορμό του ταμείου που θα είναι δάνεια, θέλουν να βρεθεί μια φόρμουλα, η οποία δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, δυσκολεύοντας την έξοδό τους στις αγορές στο μέλλον.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Πηγή