Μητσοτάκης: Απαραίτητη η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας

Υπέρ της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας τάχθηκαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας μιλώντας στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», με θέμα «Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Εγγυόμαστε την ασφάλεια της Ε.Ε., χτίζουμε το κοινό μας μέλλον».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε την ανάγκη να συμμετάσχει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή συζήτηση για την κοινή άμυνα και ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι κρίμα που η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμετέχει σε αυτή την συζήτηση γιατί δεν είναι στις προτεραιότητές της», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τάχθηκε υπέρ των προτάσεων της Ε.Ε. για την προστασία των συνόρων. Αναφέρθηκε και στο θέμα της απαραίτητης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε σχέση με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην Συρία. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην επιστολή με την οποία ζητά την αναστολή ή και την αποβολή του ουγγρικού κόμματος από το ΕΛΚ τονίζοντας πως «μας είναι δύσκολο να δεχθούμε ότι μία άλλη χώρα δεν συμμετέχει στην κοινή ευθύνη για το προσφυγικό πρόβλημα».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε και την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής αμυντικής πολιτικής της Ε.Ε. και η Ελλάδα να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή συζήτηση, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση αυτή αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα που ξοδεύει για την άμυνα περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ της. Η ευρωπαϊκή αμυντική δομή μπορεί να είναι πυλώνας της ειρήνης και η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή συζήτηση.

Από την πλευρά της, η Ούρσουλα Ντερ Λάιεν συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί διαθέτει μία ρεαλιστική και στιβαρή ατζέντα για να φέρει καλές δουλειές και ανάπτυξη στην οικονομία ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα της πως θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Υποστήριξε πως η Ε.Ε. θα πρέπει να διαμορφώσει το επόμενο success story στην κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα και ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί κοινός προϋπολογισμός, κοινή έρευνα στον αμυντικό τομέα αλλά και δυνατότητα κοινής εκπαίδευσης και αποστολών. Για την Συρία ανέφερε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συμμετάσχει οικονομικά στην ανοικοδόμηση υπό την προϋπόθεση ότι θα επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες.

Έκανε ειδική αναφορά στην άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη λέγοντας ότι όλα τα ακροδεξιά κόμματα που δρουν στις χώρες από το AFD μέχρι την Χρυσή Αυγή θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη και αυτό είναι κάτι που δεν θα τους επιτρέψουμε. Γιατί ο κόσμος χρειάζεται μία ισχυρή Ε.Ε. περισσότερο παρά ποτέ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ και η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας συμφώνησαν στην ανάγκη της τήρησης του διεθνούς δικαίου στο Κυπριακό και στις εξελίξεις που διαμορφώνονται γύρω από την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Η υπουργός Άμυνας, είπε ότι όσον αφορά το Κυπριακό πρέπει να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα αλληλεγγύης στην κατεύθυνση της τήρησης του διεθνούς δικαίου για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε την τοποθέτηση της Γερμανίδας υπουργού και επισήμανε την ανάγκη προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και υπογράμμισε την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Πηγή