Μεταναστευτικό: Αυτή είναι η ΠΝΠ για την αναστολή υποβολής αιτήσεων για χορήγηση ασύλου

Δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναστολή υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου -μια κίνηση που είχε ανακοινωθεί μετά από την ολοκλήρωση του έκτακτου ΚΥΣΕΑ την Κυριακή.

Όπως τονίζεται, έχοντας υπόψη:

1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος

2. Την εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής κατά της ασφάλειας της χώρας που υπερβαίνει τη δικαιολογητική βάση του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου για τη διαδικασία παροχής ασύλου, σε συνδυασμό με την απόλυτη αντικειμενική αδυναμία εξέτασης σε εύλογο χρόνο των αιτήσεων παροχής ασύλου που θα προέκυπταν εξαιτίας της παράνομης μαζικής εισόδου στη χώρα.

3. Το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της, δυνάμενη να υιοθετήσει προς τούτο κάθε μέτρο.

4. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:

Άρθρο πρώτο

«Αναστολή υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου».

Όπως διευκρινίζεται, αναστέλλεται η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που «εισέρχονται στη χώρα παράνομα από την έναρξη ισχύος της παρούσας. Τα άτομα αυτά επιστρέφονται, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής».

Η εν λόγω διάταξη, όπως τονίζεται, έχει χρονική ισχύ ενός μηνός ενώ με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου το χρονικό διάστημα της παρ. 2 δύναται να συντέμνεται.

Παράλληλα, το έγγραφο τονίζει ότι η ισχύς της ΠΝΠ ξεκινά από την 1η Μαρτίου.

Πηγή