Μια νέα αντιπρόταση για το μεταναστευτικό μετά τα επεισόδια σε Χίο και Μυτιλήνη

Ο πρόχειρος καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου αποτελεί στα μάτια όλων έναν όνειδος για την Ελλάδα και την Ευρώπη με την κατάσταση να έχει ξεφύγει της διαχείρισης. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα κάτοικοι και τοπικοί φορείς αντιδρούν έντονα στη δημιουργία των νέων κλειστών κέντρων που πρότεινε η κυβέρνηση.

Τα εν λόγω επεισόδια που έλαβαν χώρα σε Μυτιλήνη και Χίο όπου η έκρυθμη κατάσταση θύμιζε περισσότερο σε ατμόσφαιρα εμφύλιου πολέμου μεταξύ ντόπιων και δυνάμεων της αστυνομίας, προκαλούν ανησυχία ενώ αναγκαία κρίνεται η έναρξη συζητήσεων με τους ιθύνοντες από μηδενικής βάσεως ώστε να βρεθεί και να υλοποιηθεί άμεσα μια διαφορετική λύση.

Ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πρόταση που αξιολογείται ήδη από την πλευρά της κυβέρνησης αφορά στην φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ειδικά διαμορφωμένα επιβατικά πλοία. Μία ιδέα που έχει εφαρμοστεί παγκοσμίως με επιτυχία. Τα οφέλη σε αυτή την περίπτωση φαίνεται πως είναι αρκετά. Καταρχάς δεν χρειάζεται να γίνει καμία επίταξη γης και κτηριακών εγκαταστάσεων. Μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολη επέκταση και μετεγκατάσταση της μονάδας φιλοξενίας, η διαχείριση των ευαίσθητων ομάδων, όπως τα ασυνόδευτα παιδιά, γίνεται εύκολα, μειώνεται η αρνητική επίδραση στον τουρισμό και οι κάτοικοι των νησιών επιστρέφουν στην κανονικότητά τους με μια λύση που δίνει λύση άμεσα.

Επιπλέον, η ταυτοποίηση και απομάκρυνση ανθρώπων που δεν δικαιούνται άσυλο μπορεί να γίνει πιο εύκολα, όπως και η δυνατότητα διαχωρισµού οµάδων (π.χ. βάσει της χώρας προέλευσης) µε στόχο να γίνει πιο εύκολη και οικονοµική η προσφορά υποστήριξης (π.χ. στην γλώσσα τους), αλλά και να αποφευχθούν φαινόµενα διαµαχών και βίας που υπάρχει µεταξύ φιλοξενούµενων μεταναστών και προσφύγων από διαφορετικές χώρες.

Τα προτεινόμενα πλωτά καταλύματα σύμφωνα με την πρόταση, δύνανται να φιλοξενήσουν από 3500 έως 6000 πρόσφυγες και μετανάστες το καθένα, προσφέροντας ένα ασφαλές και ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον υποστήριξης, με εξασφαλισμένες συνθήκες διαβίωσης.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος της φιλοξενίας των προσφύγων-μεταναστών σίγουρα απαιτεί «έξυπνες λύσεις». Απαιτεί λύσεις που θα αναγνωρίζουν το πρόβλημα ως «προσωρινό».

Αναμένονται εξελίξεις και νέες ανακοινώσεις σύμφωνα με πηγές του πολιτικού ρεπορτάζ.