Κι όμως υπάρχει λύση για το προσφυγικό

Η πρόταση που  θα δώσει λύση στο μεταναστευτικό

Μια νέα πρόταση που δίνει άμεση και οικονομική λύση στο μείζον πρόβλημα του μεταναστευτικού- προσφυγικού ζητήματος φαίνεται πως αξιολογεί η κυβέρνηση με πυρετώδεις ρυθμούς τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σύμφωνα πάντα με έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές.

Η πρόταση αφορά στη φιλοξενία χιλιάδων προσφύγων σε ειδικά διαμορφωμένα επιβατικά πλοία που προβλέπεται να διαθέτουν σύγχρονες και άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, με ασφαλείς μονάδες φιλοξενίας για τη διαμονή, φροντίδα, εκπαίδευση και ψυχαγωγία τους.

Το ζήτημα του προσφυγικού απαιτεί λύσεις που θα αναγνωρίζουν το πρόβλημα ως «προσωρινό» και δεν θα βασίζονται σε μη αντιστρέψιμες αλλοτριώσεις γης και κτηρίων, που μετά την επίλυση του προβλήματος θα είναι «άχρηστα» και ιδιαίτερα επιβαρυντικά για το περιβάλλον.

Το μεταναστευτικό ομολογουμένως έχει μετατραπεί στο νούμερο «ένα» πρόβλημα της κυβέρνησης και της χώρας μας γενικά.

Με τη χρήση όμως των πλωτών καταλυμάτων μπορεί να γίνει αξιοποίηση μιας από τις βέλτιστες πρακτικές παγκοσμίως, με στόχο τόσο την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενούμενων προσφύγων, όσο και την αποφυγή αρνητικών επιδράσεων για την ελληνική κοινωνία.

Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο:

  • Καμπίνες, ειδικά διαμορφωμένες με κουκέτες και φωριαμούς, με κλιματισμό και τουαλέτες
  • Συστήματα βιολογικού καθαρισμού, ηλεκτροδότησης και υδροδότησης
  • Εγκαταστάσεις μαγειρείων, χώροι σίτισης, υγειονομικής περίθαλψης και ψυχαγωγίας
  • Ιατρικές εγκαταστάσεις
  • Κοινόχρηστους χώρους
  • Αίθουσες εκπαίδευσης – επιμόρφωσης και συνάθροισης
  • Πρωτόκολλα ασφαλείας και άμεσης εκκένωσης
  • Καμία επίταξη γης / κτηριακών εγκαταστάσεων
  • Εύκολη επέκταση και μετεγκατάσταση της μονάδας φιλοξενίας
  • Εύκολη διαχείριση ευαίσθητων ομάδων (π.χ. ασυνόδευτων ανηλίκων)
  • Μείωση αρνητικής επίδρασης στον τουρισμό

Χωρητικότητα

Τα προτεινόμενα πλωτά καταλύματα, βρίσκονται σε θέση να φιλοξενήσουν από 3500 έως 6000 πρόσφυγες το καθένα, προσφέροντας ένα ασφαλές και ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον υποστήριξης, με εξασφαλισμένες συνθήκες διαβίωσης.

Ταυτόχρονα, μιας και τα πλοία είναι μέσα μεταφοράς, μπορεί να υπάρξει εύκολη μεταφορά και μετεγκατάσταση της μονάδας φιλοξενίας σε άλλο σημείο, αν απαιτηθεί, χωρίς καμία επίδραση στις συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων.

Μηδενική δέσμευση γης/ κτηρίων

Ένα ακόμη ουσιαστικό κομμάτι που συντελεί στα θετικά της πρότασης είναι και η μηδενική δέσμευση γης  καθώς και  κτηριακών εγκαταστάσεων ενώ αποφεύγεται έτσι και η επίταξη γης που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τοπικών φορέων και κατοίκων.

Επιτυγχάνονται διπλά θετικά αποτελέσματα, καθώς βελτιώνονται και οι συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενουμένων όπου είναι καλύτερα ελεγχόμενοι στα πλοία αλλά παράλληλα μετά την προσφυγική κρίση και την επίλυση του, αποφεύγονται τα «ερημωμένα» κτήρια των κλειστών επίγειων δομών που διαφορετικά θα καταλάμβαναν τεράστιες εκτάσεις.

Νέες δουλειές για το ελληνικό εργατικό δυναμικό- Αξιοποίηση της ναυτιλιακής δύναμης 

Αδιαμφισβήτητα, η νέα πρόταση αναπτύσσει περαιτέρω νέες δυνατότητες για την βελτίωση της ελληνικής οικονομίας. Το γεγονός αυτό προκύπτει καθώς νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν εξαιτίας των απαιτούμενων μετατροπών που αναμένεται να συντελεσθούν στα πλωτά αυτά καταλύματα.

Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία στους πλοιοκτήτες να αξιοποιήσουν εκ νέου τα εν λόγω καράβια με ασφαλείς προδιαγραφές και για το περιβάλλον. Τονώνεται έτσι αναπάντεχα η ναυτιλία και η επιχειρηματικότητα που αποτελεί κατά κόρον, κινητήριο μοχλό της οικονομίας μας.

Τα καράβια με ελληνική σημαία θεωρούνται ελληνικό έδαφος 

Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ένα πλοίο που φέρει την ελληνική σημαία αποτελεί πλωτό τμήμα του εδάφους του κράτους, του οποίου και φέρει την σημαία. Επομένως, κατά την φιλοξενία τους στα πλωτά καταλύματα, οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες αναμφισβήτητα φιλοξενούνται σε ελληνικό έδαφος, διέπονται από τους ελληνικούς νόμους και μπορούν να λάβουν την υποστήριξη των αρμόδιων φορέων χωρίς πρόβλημα.

Μείωση επίδρασης στον τουρισμό

Η προτεινόμενη λύση μπορεί να αδρανοποιήσει τις αρνητικές επιδράσεις του προσφυγικού, ιδιαίτερα σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, επαναφέροντας έτσι το αίσθημα ασφάλειας και αναζωπυρώνοντας το τουριστικό ενδιαφέρον.

Διαχωρισμός και προφύλαξη στους χώρους ασυνόδευτων ανηλίκων

Ο έξυπνος σχεδιασμός των χώρων ενός επιβατικού πλοίου (π.χ. για διάφορες κλάσεις επιβατών), θα επιτρέπει τον διαχωρισμό ευαίσθητων ομάδων, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, με στόχο την προφύλαξή τους από έκθεση σε αρνητικά ερεθίσματα ή την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών (π.χ. παιδοψυχολόγος, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, κά).

Τα νησιά μας που «σήκωσαν» το δυσανάλογο βάρος της προσφυγικής κρίσης βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή και άμεση λύση

Αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες ημέρες από την πλευρά της κυβέρνησης.