Προανακριτική Novartis: Απορρίφθηκε το αίτημα Παπαγγελόπουλου για εξαίρεση Πλεύρη

Δεν πέρασε το αίτημα Παπαγγελόπουλου να εξαιρεθεί ο Θάνος Πλεύρης και να μπλοκάρει την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» στην Προανακριτική για την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος μέσω του συνηγόρου του Δημήτρη Τσοβόλα αρχικά κατέθεσε νέο αίτημα εξαίρεσης του εισηγητή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη υποστηρίζοντας ότι ήταν συνήγορος στο δικαστήριο του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά του εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη που αφορούσε δημοσιεύματα σχετικά με την υπόθεση της Novartis.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η Προανακριτική συνεδρίασε εκτάκτως και όλα τα κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησε καταψήφισαν το αίτημα εξαίρεσης του Θανάση Πλεύρη.

Έτσι, η εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» θα γίνει όπως είχε προγραμματισθεί.

Στη ΓΑΔΑ εξετάζονται οι μάρτυρες «Σαράφης» και «Κελέση»

Στο μεταξύ στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) θα καταθέσουν σήμερα, Τρίτη 18 Ιανουαρίου, οι προστατευόμενοι μάρτυρες με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», για την υπόθεση Novartis, που εξετάζεται από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Ανώτερες πηγές της Προανακριτικής Επιτροπής, επισημαίνουν πως η κατάθεση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, θα γίνει όπως ακριβώς έγινε και κατά την κατάθεσή τους στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη.

Όλα τα ενδεχόμενα λοιπόν είναι ανοιχτά καθώς ο τρόπος κατάθεσής τους στην τακτική Δικαιοσύνη δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη. H εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αναμένεται ξεκινήσει στις 16:00 σε συγκεκριμένη υπηρεσία του 14ου ορόφου της ΓΑΔΑ, ο οποίος έχει υποδειχθεί ως κατάλληλος χώρος γι’ αυτή την περίπτωση από το αρμόδιο τμήμα προστατευόμενων μαρτύρων.

Τι γνωρίζουμε έως τώρα

Υπενθυμίζεται ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» σε επιστολή που απέστειλε στην Επιτροπή, αναφέρει -σύμφωνα με πληροφορίες- πως κατέθεσε με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά και τη φωνή του. Η κατάθεση και των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, όπως γνωρίζουμε, έγινε με φυσική παρουσία. Η ΝΔ από την άλλη πλευρά, αναφέρει πως από τη δικογραφία συνάγεται πως είχαν κάλυψη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό θα το βεβαιώσει η Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της ΓΑΔΑ.

Τα κόμματα που ζήτησαν καταθέσεις «χωρίς κουκούλα»

Με την έναρξη πάντως, της χθεσινής συνεδρίασης της Προανακριτικής, όλα τα κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησαν να καταθέσουν ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση» χωρίς καλυμμένα τα πρόσωπα τους.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία με το ΚΚΕ να προχωρά ένα βήμα παραπάνω, προτείνοντας να καταθέσουν χωρίς τις κωδικές τους ονομασίες, αλλά με τα πραγματικά τους ονόματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε με τον Σπύρο Λάππα, σύμφωνα με πληροφορίες, να απειλεί με αποχώρηση απο την εξέταση αν αποκαλυφθούν τα πρόσωπα των προστατευόμενων μαρτύρων.

«Σπέρνετε ανέμους, θα θερίσετε θύελλες», φέρεται να είπε, ενώ κατά πληροφορίες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να πρότειναν να μην εξεταστούν καν από την Επιτροπή, καθώς ό,τι είχαν να πουν, το είπαν.

«Ο νόμος για την προστασία είναι για να προστατεύονται μάρτυρες από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο, όχι από τους βουλευτές», φέρεται να ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπούγας και πρόσθεσε πως «έχουμε θεσμική ευθύνη να μην επιτρέπουμε την εργαλειοποίηση απο εισαγγελείς του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων για να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα και μετά οι ίδιοι εισαγγελείς να επικαλούνται τον νόμο».

Ο Θανάσης Πλεύρης από τη ΝΔ επέμεινε ότι ο κ. Σοφουλάκης τους εξέτασε δια ζώσης, χωρίς κάλυψη και προς επίρρωση των ισχυρισμών του επικαλέστηκε το έγγραφο της ΓΑΔΑ που αποδεικνύει τα λεγόμενα του.

«Κατόπιν αυτού επιβάλλεται να αποστείλετε τόσο προς ημάς όσο και προς το πρόεδρο της ανωτέρω ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής καθε κρίσιμο για την κατά νόμο ποινική διερεύνηση της προκειμένης υποθέσεως έγγραφο, το οποιό συντελεί στην ανακάλυψη της αλήθειας», αναφέρει στην επιστολή του προς την Ελένη Τουλουπάκη ο Ευάγγελος Ζαχαρής.

Ο Θανάσης Πλεύρης ζήτησε, παράλληλα, να επιστραφεί η επιστολή της κ. Τουλουπάκη με τις «νουθεσίες» προς την Προανακριτική Επιτροπή, κρίνοντάς το ως «προσβλητικό». Όπως, φέρεται να είπε, «επισημαίνοντας κίνδυνο εκφοβισμού και αντεκδίκησης κατά των μαρτύρων, μας θεωρεί γκάνγκστερ που από εμάς που θα εξετάσουμε κινδυνεύουν οι μάρτυρες. Άλλωστε, η ίδια τους έδωσε το καθεστώς της προστασίας κατά την προδικασία, χωρίς προστασία τους εξέτασε ο Σοφουλάκης. Δεν κινδυνεύουν από την κ. Τουλουπακη και τον κ. Σοφουλάκη, άρα δεν κινδυνεύουν και από τους βουλευτές. Θα εξετασθούν όπως τους εξέτασε ο Σοφουλάκης».

Διαβάστε ΕΔΩ για την υπόθεση NOVARTIS

Πηγή