ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπαράθεση Σκουρλέτη – Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή

Όλα δείχνουν πως το γυαλί ανάμεσα τους έχει… ραγίσει για τα καλά.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή τοποθέτηση του στην Κεντρική Επιτροπή διαφώνησε με βασικά σημεία της τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα.

Μετά το μεγαλοπρεπές άδειασμα που του έκανε χτες ο κ. Τσίπρας για το ζήτημα των διαδικτυακών μελών, με όσα είπε σήμερα ο γραμματέας του κόμματος έδειξαν ότι «έχει ραγίσει το γυαλί» μεταξύ των δύο πολιτικών.

Οι διαφωνίες

Ο Πάνος Σκουρλέτης εξέφρασε διαφωνίες και άφησε αιχμές σε μια σειρά από ζητήματα. Συγκεκριμένα:

  1. Εκτίμησε ότι η διαδικασία απολογισμού άργησε, καθώς και ότι η διεύρυνση θα έπρεπε να ξεκινήσει μετά τον απολογισμό. «Το κείμενο του απολογισμού, η αποτίμηση της προηγούμενης περίοδου, μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια νέα δυναμική επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική σκηνή. Έτσι χτίζεται η αξιοπιστία, η εμπιστοσύνη με την κοινωνία ενώ ταυτόχρονα η αποτίμηση του έργου μας αποτελεί οδηγό για την επικαιροποίηση της προγραμματικής μας πρότασης. Μέσα από αυτή τη βαθιά πολιτική διαδικασία διαμορφώνουμε ένα άλλο παράδειγμα πολιτικής δράσης, ένα άλλο μοντέλο πολιτικής σχέσης με τα μέλη τους φίλους την κοινωνία πέρα από τα στερεότυπα των κατεστημένων κομμάτων. Έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα, χάσαμε χρόνο, κάποιοι το φοβήθηκαν κακώς, χάσαμε χρόνο. Ενώ, παντού, ο κόσμος στις συγκεντρώσεις μας το ζήταγε επίμονα. Η διεύρυνση λοιπόν περνάει μέσα από την αξιοπιστία που χτίζει ο απολογισμός».
  2. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έριξε ευθείες βολές κατά του κ. Τσίπρα και της προεδρικής τάσης για τις διαρροές και τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. «Αντίθετα το προηγούμενο διάστημα με δίκη μας ευθύνη τροφοδοτήσαμε μια αδιέξοδη εικόνα εσωστρέφειας. Ανακαλύψαμε εσωτερικούς εχθρούς, υπερασπιστές της διεύρυνσης και υπονομευτές της, γίναμε πρωταθλητές στις διαρροές στον Τύπο αποφεύγοντας τον ανοιχτό διάλογο. Φτιάξαμε μια καρικατούρα αντίθετης άποψης για να την πολεμήσουμε. Για ποιους λόγους άραγε; Τη διεύρυνση όμως την υπηρετήσαμε όλοι μαζί από το 2012. Σήμερα φαίνεται πως δεν έχουμε στρατηγικές διάφορες ανάμεσα μας έχουμε ενδεχομένως διαφορετικές προσεγγίσεις σε επιμέρους ζητήματα. Η μεγάλη αρετή της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς ήταν και είναι η ικανότητα της να συνθέτει τις διαφορετικές απόψεις εντός του κόμματος και όχι να επιδιώκει τον εξοβελισμός τους».
  3. Άφησε σαφή αιχμή εναντίον του Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα των διαδικτυακών μελών. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή είχε αποφασίσει ομόφωνα ότι απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία για την εγγραφή του νέου μέλους. «Οι ομόφωνες αποφάσεις που πήραμε, δεν τις πήραμε για πλάκα. Η κρίση του κομματικού φαινομένου δεν μπορεί να ξεπεραστεί αποδεχόμενοι μοιρολατρικά την κατάσταση. Αν δεν δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο δουλειάς στα μέλη μας, δυνατότητα αποφασιστικής διαμόρφωσης θέσεων για το χώρο του δεν θα δούμε να αναστρέφεται το φαινόμενο».
  4. Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε προσεκτικά τη διαφωνία του με τη χτεσινή αναφορά του Αλέξη Τσίπρα περί «ανάγκης ελέγχου των αρμών της εξουσίας» από τη «δεύτερη φορά Αριστερά». «Η στάση της δίκης μας Αριστεράς έναντι των θεσμών είναι προσπάθεια εξυγίανσης τους με κανόνες, σεβασμό στη δημοκρατία και αξιοκρατία».
  5. Τέλος, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε με στελέχη των προεδρικών που ταυτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με την προοδευτική παράταξη. «Θεωρώ λάθος την άποψη που υποστηρίζει πως το κόμμα ταυτίζεται με την έννοια της παράταξης ή του κινήματος προωθώντας μια αντίληψη ηγεμονισμού επιζήμια ως προς τη στρατηγική μας άποψη περί ι ισότιμων προγραμματικών συγκλίσεων και συνεργασιών με σκοπό τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας».

Η ασυνήθιστη αντιπαράθεση δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει πολύ από το να βγει από την εσωστρέφεια, καθώς και ότι επιταχύνονται οι εσωκομματικές εξελίξεις.

Πηγή